Ankara Kent Konseyi başkanını seçiyor

Ankara Kent Konseyi, 1500 üyenin katılımıyla gerçekleştirdiği genel kurulda başkanını seçiyor.
Ankara Masası
|
10 Temmuz 2021, Cumartesi - 10:41
Ankara Kent Konseyi başkanını seçiyor

Ankara Kent Konseyi Genel Kurulu rekor bir katılımla başladı.

Altınpark Fuar Alanı Konferans Salonu'nda saat 10.00'da başlayan kurula 1500 üye 3000'e yakın gönüllü katılıyor.

Onur Kurulu'nda dikkat çeken isimler

Genel kurulda yapılan oylamayla Kent Konseyi Onur Kurulu oluşturuldu

Kurulda Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) AK Partili eski Başkanı Mustafa Tuna, ABB CHP'li eski Başkanı Murat Karayalçın ve Şehircilik hocası Prof. Ruşen Keleş yer aldı.

Üye sayısını 5'e katladık

Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz  dün yaptığı açıklamada “Kent Konseyimize yönelik bu ilgi Türkiye'deki 400'e yakın kent konseyinin yanı sıra Avrupa çapında da bir ilk oldu. Göreve geldiğimizde ‘Partimiz Ankara’ demiştik. Yıllardır kentte dışlanan, ötekileştirilen her kesimi Kent Konseyi çatısı altında buluşturmayı başardık” demişti.

Yılmaz, 2 yıl önce 300 civarındaki üye sayısının 5'e katlanarak bugün 1500'e yaklaştığını ifade etmişti.

Kent konseyi nedir?

Başkent Ankara’da 1970’li yıllarda “Halk Danışma Kurulları”, 1990’ların başında da “Ankara Kurultayları” adı altında benzer denemeler olsa da, kent konseyleri Türkiye’de ilk defa 1992’deki Birleşmiş Milletler Rio Çevre Konferansından sonra “Yerel Gündem 21” olarak adlandırılan bir hareketle gündeme geldi. Türkiye’de kent konseyleri ilk olarak bu çerçevede kuruldu. 2005 yılında ise değişen Belediye Yasası ile birlikte, kent konseylerinin kurulması bir zorunluluk haline getirildi, 2009 yılında da halen geçerli olan kent konseyleri yönetmeliği çıkarıldı. O günden sonra Türkiye’nin pek çok şehrinde sayıları 400’ü bulan kent konseyi kuruldu. Ankara’da 2009 ve 2014 yıllarında kent konseyi kurma denemeleri olsa da bunlar başarılı olamadı, kentliler kent konseyinin ne olduğundan bihaber hayatlarına devam ettiler. Az sayıda ilçe kent konseyi de sesini duyurmakta başarılı olamadı.

Ancak, 2019 yerel seçimlerinden sonra 29 Haziran 2019 tarihinde 300’e yakın kamu, sivil toplum kuruluşu, meslek odası, esnaf örgütü, üniversite, sendika temsilcisi ve muhtarın katılımı ile Ankara Kent Konseyi kurulduktan sonra bu manzara değişmeye başladı. Sadece Ankara’da değil, tüm Türkiye’de dikkatle izlenmeye başlanan Ankara Kent Konseyi geçen iki yılda neler yaptı ve nasıl oldu da Ankara’da kentlilerin ilgiyle izledikleri bir katılımcı yapı haline geldi?

  • Ankara Kent Konseyi ilk genel kuruldan itibaren, tüm eleştiri ve tartışmalara rağmen, mevzuata göre başvuran herkesin kabul edileceği, Türkiye’nin en katılımcı ve kapsayıcı kent konseyini oluşturmak için yola çıktı. Açık kapı politikası izlendi. Başvuran herkes dinlendi, kente ilişkin fikri olan herkese sözünü söyleme olanağı tanındı.
  • Bu yaklaşımın sonucunda, hiç kaynak kullanmadan, tam şeffaflık ve hesap verilebilirlik anlayışıyla üye sayısı iki yılda 300’den 1000’e doğru yaklaşıyor. Ankara Kent Konseyi bugün itibariyle Türkiye’nin en fazla üyesi bulunan kent konseyi durumundadır.
  • Yapılan tüm çalışmalar ayrıntılarıyla raporlanıyor ve sosyal medya aracılığıyla Ankaralılar ile paylaşılıyor.
  • Kent konseyine üye kurum ve kuruluşların temsilcileri ve konusunun uzmanı Ankaralıların katkılarıyla kentin sorunlarını tartışmak ve çözüm önerileri geliştirmek için çalışma grupları ve meclisler oluşturuldu. Bu çalışma grupları ve meclisler kent konseyinin mutfağını oluşturuyor, farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yapıyor.
  • Halen 30 çalışma grubunda ve 3 mecliste kentin pek çok sorunu tartışılıyor, çözüm önerileri geliştiriliyor, tavsiye kararları alınıyor. Türkiye’nin ilk bisiklet ve Kale meclisi de Ankara Kent Konseyi bünyesinde bulunuyor. Gençlik meclisi kurma çalışmaları sona yaklaşmış durumda.
  • Çalışma grupları ve meclislerde katkıda bulunanlarla birlikte Ankara Kent Konseyi Ankara’da yaklaşık 2000 uzman ve gönüllüden oluşan bir takımla bu çalışmaları yürütüyor.
  • Ankara Kent Konseyi, herhangi bir siyasi partinin değil Başkentin Konseyi olarak yola çıktı. Bu sebeple hiçbir dini, etnik, siyasi, cinsiyetçi ayrımcılık yapmadan çalışmalarını sürdürüyor.
  • Ankara Kent Konseyi hiyerarşik olmayan yatay örgütlenmeyi benimsiyor. Başka kent konseylerinin aksine başkan ve yürütme kurulunun değil, gerçek üretimi yapan çalışma gruplarının ve meclislerin öne çıkması ilkesini uyguluyor.
  • Ankara Kent Konseyi kadınları önemsiyor ve eşit temsili savunuyor. Bu amaçla, konsey başkanı, yürütme kurulu, çalışma grubu ve meclislerin sözcülerinin tamamı sertifikalı “toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi” aldılar. Bu da Türkiye’de bir ilk oldu.
  • Bu çalışmaları Ankara Kent Konseyi “bütçesiz, tüzel kişiliksiz, makamsız, mevkisiz ve icra yetkisi olmadan” yürütüyor. Tam bir katılımcı demokrasi danışma organı olarak kente katkıda bulunuyor.
  • Ankara Kent Konseyinin bu çalışmaları “kolaylaştırıcılık” adı verilen bilimsel katılımcı yöntemlerle yürütülüyor ve tüm Türkiye tarafından ilgiyle izleniyor. Bu yaklaşımın yerleştirilmesinde uzmanlık alanı bu konuda olan Konsey Başkan Yrd. Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin’in önemli katkıları oldu.
  • Aslında Prof. Dr. Şahin, Ankara Kent Konseyinden önce tüm Türkiye’de kent konseylerinin gelişimi konusunda çalıştığı için Türkiye’nin tüm birikimi Ankara Kent Konseyine taşınmış oldu.
  • Bu çalışmaların sonucunda Ankara Kent Konseyi çok önemli bir uluslararası ödül de aldı. Türkiye’de ilk defa bir kent konseyi Uluslararası Kolaylaştırıcılar Birliği olarak adlandırılan 65 ülkede örgütlü bir kuruluş tarafından “2020 Yılının Katılımcılık Altın Madalyası” ödülünü aldı. Ankara Kent Konseyinin aday gösterildiği başka ödül süreçleri de devam ediyor.
  • Pandemi döneminde Türkiye’deki pek çok kent konseyinin eli kolu bağlanırken, Ankara Kent Konseyi dayanışmayı büyütmek için çok önemli katkılarda bulundu ve pandemi kent konseyinin tanınmasında ve sevilmesinde çok önemli bir dönem oldu:
    • Kent konseyi üyeleri Moto-kuryeciler federasyonu ile yerel marketler bir araya getirildi, belediyenin yakıt ve bilişim desteği ile 65 yaş üstü vatandaşlara ihtiyaçları evlere ücretsiz teslim edildi.
    • Kapatılan ve işsiz kalan müzisyenler gibi bazı esnaf ve meslek gruplarının durumu kent konseyi tarafından belirlenip belediyenin dikkatine sunuldu, yardım yapma olanağı doğdu.
    • Belediyenin başlattığı “6 Milyon Tek Yürek” dayanışma kampanyasında kent konseyi bileşenleri çok önemli katkılarda bulundular. Özellikle kentin zengin ve fakir mahalleleri arasında dayanışma sağlanmasında kampanyayı yaygınlaştırdılar.
    • Pandemide mahalle ölçeğinde dayanışma için farkındalık oluşturulması konusunda çok önemli çalışmalar yapıldı.
    • Pandeminin ilerleyen dönemlerinde yeme-içme sektörü temsilcileri ve tarımsal üreticiler gibi mağdur kesimler düzenlenen çalıştaylarda bir araya getirildi ve sorunlar ortaya kondu.
    • Pandemi döneminde açık hava etkinlik alanlarına duyulan ihtiyaç düşünülerek Gençlik Parkı içinde AnkaraAKS adlı kent konseyi bileşeni ile işbirliği içinde tamamen belediyenin elemanları ve malzemeleri kullanılarak bir açık hava etkinlik alanı oluşturuldu ve kullanılmaya başlandı.

    Tüm bu çalışmaların etkisiyle olsa gerek, Başkent Ankara uzun yıllardan sonra tanıştığı kent konseyini sevmiş görünüyor. Kentteki önemli tartışmalarda ve sorun alanlarının ele alınmasında kent konseyi de mutlaka katkıda bulunacak merciler arasında görülmeye başlandı, kenti ilgilendiren her konuda kent konseyinin desteği önemli görünüyor. Ankara Kent Konseyi bugün 10 Temmuz Cumartesi günü seçimli genel kurulunu yaparak yoluna devam edecek. Bu ilginin genel kurula yansıyacağını ve çok hareketli ve kalabalık bir genel kurulun gerçekleşeceğini tahmin etmek zor değil. Umuyoruz daha uzun yıllar aynı üretkenlikle Başkent Ankara’ya katkıda bulunacak bir kent konseyi için başarılı bir genel kurul olur.

    Ankara Kent Konseyinin aldığı ve Belediye Meclisinde oybirliği ile onaylanan çok önemli tavsiye kararları var. Bunun sonucunda Ankara’da İklim Şube Müdürlüğü kuruldu, İklim Eylem Planı yapılıyor, bisiklet eylem planı çalışmaları yapılıyor, Ankara’nın cumhuriyetin 100. Yılları konusunda ortak çalışmalar yapılıyor.



  • Ankara Kent Konseyinin desteği ile Ankara’da ilk defa katılımcı bütçe çalışmaları yapılmaya başlandı. Kentin yüzlerce paydaşına bütçe konusundaki önerileri soruldu, mahalle düzeyinde katılımcı bütçeleme için pilot çalışmalara başlandı.
  • Belediyenin kabul salonu içinde bir sergi salonu oluşturuldu ve bu salonda kentin kültür ve sanat yaşamına katkıda bulunacak etkinlikler yapılmaya başlandı.
  • Ankara Kent Konseyi altında çalışmalarını yürüten bir çok sesli koro bile var. Ankara’lı müzikseverlerin kurduğu “Alegria Çok Seli Korosu” yaklaşık bir senedir çalışmalarını kent konseyi çatısı altında yürütüyor.
  • Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu, Çalışma Grubu ve Meclislerinin yaptıkları çok önemli çalışmalar var. Bunların önde gelenlerinin bir kısmı şöyle sıralanabilir:
  • Uzun yıllardan sonra ilk defa Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin yıldönümünde Atatürk Bulvarında binlerce Ankara’lı yürüdü, kadınlar seğmen oynadı. Genelkurmay Kavşağına Atatürk’ün Ankara’ya gelişini simgeleyen “Kızılcagün Anıtı” yapıldı. Anıtın yapımında Belediyeden kaynak çıkmadı, konsey bileşenleri anıtın masraflarını imeceyle karşıladı.
  • Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubunun katkılarıyla Ankara’da 18 yıldan sonra ilk defa Belediye tarafından mimarlık yarışmaları açılmaya başlandı. Sağlık Çalışanlarına Şükran ve Anma Mekanı adlı ilk yarışma sonuçlandı. Devam eden ve açılması düşünülen üç yarışma daha bulunuyor. Ankara’da tabelaların kirliliğinin ortadan kaldırılması ve Kızılay Kent Merkezinin görünümünün iyileştirilmesi için yine konsey bileşenlerinin katkılarıyla bir yarışma açıldı.  
  • Bisiklet yollarının yapımında ve bisiklet farkındalığının arttırılmasında bisiklet meclisinin çok önemli katkıları var.
  • Ankara Kalesinin korunması ve ışıklandırılmasında, Kalenin canlandırılmasında Kale Meclisinin önemli çalışmaları var. Kalenin bir kültür sanat vahası haline getirilmesi için çalışmalar sürüyor.
  • Engelli Meclisi, EGO ile ortak çalışmalar yürütüyor, şoförlere ve personele işaret dili öğretiliyor, engellilere çevrimiçi eğitim veriliyor. Engelsiz sanat atölyeleri çalışmaları var.
  • Kırsal Kalkınma Çalışma Grubu, UNDP Türkiye ile birlikte Ankara’nın odak il seçilmesinde rol oynadı. Ankara’da güvenli gıda ağının geliştirilmesi, aracısız üretici pazarlarının kurulması ve kırsalda kapasitenin geliştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.
  • Çevre ve Sıfır Atık Çalışma Grubu, su varlığına ilişkin farkındalık oluşturmak için Suya Saygı buluşmaları düzenliyor, Ankara’da derelerin üstünün açılması ve yeşil kuşak çalışmalarına katkı veriyor.
  • Halk Sağlığı Çalışma Grubu pandemi döneminde alınacak önlemler konusunda uzmanları bir araya getirerek birikimlerini paylaşıyor, sokak ve meydanların deterjan ve dezenfektanla yıkanmasının zararlarına ilişkin raporları kamuoyunun dikkatine sunuyor, pandemi ve aşılama konusunda doğru bilgilendirmeleri yaygınlaştırmaya çalışıyor.
  • Hayvan Hakları Çalışma grubu, sokak hayvanlarının yemlenmesine katkıda bulunuyor, evcil hayvanlar için mezarlık, sokak hayvanları için kısırlaştırmanın yaygınlaştırılması için gezici kısırlaştırma üniteleri konusunda çalışmalar yapıyor.
  • Kültür ve sanat çalışma grubu pandemi döneminde ihtiyaç sahibi sanatçılara yardım ulaşması, Ankara’nın kültürel ve sanatsal değerlerinin tanıtılması konusunda çalışıyor, Uçan Süpürge Film Festivali gibi Ankara değerlerine destek için örgütleniyor.
  • Semt kültürü çalışma grubu, semt kültürünün tanımlanması ve cadde-sokak isimlerinin belirlenmesinde kentin tarihinin ve kültürünün dikkate alınması için çalışıyor. Bu amaçla önemli paneller ve söyleşiler düzenliyor.



  • http://www.ankaramasasi.com/haber/882907/ankara-kent-konseyi-baskanini-seciyor
    İlginizi Çekebilir

    Yorumlar (0)

    Yorumunuz İletilmiştir.