Sincan Eko-Çiftlik merkezinde atıklar israf olmuyor

Sincan Belediyesi sıfır atık ve geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla Yenikent’te Eko-Çiftlik Sıfır Atık Merkezi’ni kısa süre içinde tamamladı.
Zeliha Demirci
|
12 Temmuz 2021, Pazartesi - 13:32
Sincan Eko-Çiftlik merkezinde atıklar israf olmuyor

Sincan Belediyesi ilçeye özel bir çiftlik kazandırdı. Yenikent’te kurulan Eko-Çiftlik Sıfır Atık Merkezi'nde, hem çeşitli ürünler yetiştiriliyor hem de atıklar dönüştürülerek yeniden kullanıma sunuluyor. Sokak hayvanları için yaş mama üretimi devam ederken, atık malzemelerden oluşturulan çocuk oyun parkı da miniklerin hem ilgisini çekiyor hem de eğlendiriyor.

Sokak hayvanlarına yaş mama üretimi devam ediyor

Sıfır atık konusunda çığır açan Sincan Belediyesi, sokaktaki canlarımızı unutmuyor. Tesiste ısıl işlem görmemiş gıdalar uygun işlemlerden geçirilerek mama haline getiriliyor. Günlük 400 kg yaş mama üretme kapasitesine sahip olan tesiste belediyenin ihtiyacı olan haftalık yaş mama bir günde üretiliyor. Bugüne kadar toplam 3.114 kg yaş mama üretilerek sokak hayvanlarına verildi.

Çiftlikte mis kokulu çiçekler yetiştiriliyor

Yemyeşil bir ortamda kurulan Eko-Çiftliğe, bahar mevsiminde ekilen sebzeler hasat ediliyor. Domates, salatalık, biber çeşitleri, patlıcan çeşit çeşit sebzeler yetiştirilerek üretime katkı sağlanırken elde edilen ürünler ihtiyaç sahiplerine de ulaştırılıyor. Toplanan 120 kg fasulye ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğüne teslim edildi.

Eko-Çiftlik’e ayrıca 3 binden fazla ağaç ve çalı dikilip mis kokulu çiçeklerden yol oluşturuldu, meyve ağaçları dikildi. Adeta bir botanik bahçesi şeklinde tasarlan merkezde, çocuklar başta olmak üzere 7'den 70'e herkese sıfır atık ve geri dönüşüm süreci anlatılıyor.

Ekim yapılan toprağın vitamin-mineral değerlerini koruyan ve su ihtiyacını azaltan ürünlerin başında solucan gübresi geliyor. Sincan Belediyesi kırmızı Kaliforniya solucanı ile solucan gübresi üretimine de devam ediyor. Öncelikle solucan maması hazırlanıyor. Mamalar, belediye binalarında tüketilen çayın posaları, pazar atıkları ile hayvan gübresini karıştırarak yapılıyor. Düzenli bakım ve besleme ile solucanlar mamayı tüketiyor ve ayda yaklaşık 300 kg gübre elde ediliyor. Gübre tesisteki ağaçlar, sebzeler, çiçeklerde kullanılıyor.

Geri dönüşüm malzemelerinden park

Merkezde tamamı atık malzemelerden oluşturulan park, çocukların ilgisini çekiyor. Araba tekerlekleri, tahta, metal gibi atık malzemeler bir araya getirildi, boyandı ve sıra dışı bir park ortaya çıkarıldı. Merkeze gelen minikler parkta eğlenirken, bir taraftan da oyuncaklar aracılığıyla sıfır atık bilinci kazanıyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/885618/sincan-eko-ciftlik-merkezinde-atiklar-israf-olmuyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.