Çıkartılan gaz sisteme bağlandığı andan itibaren vatandaşa yansıyacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin çıkaracağı gazın vatandaşa doğrudan yansıyacağını belirtti.
Samet Dirican
|
13 Temmuz 2021, Salı - 07:57
Çıkartılan gaz sisteme bağlandığı andan itibaren vatandaşa yansıyacak

Katıldığı canlı yayında çıkarılacak gazın vatandaşa yansıyıp yansımayacağı ile ilgili gelen soruya cevap veren Bakan Dönmez, "Bu gazı üretip sisteme bastığımız andan itibaren vatandaşımıza yansımış olacak. 2023’ten itibaren etkilerini göreceğiz. Sisteme bastığımız gaz oranında ithal gazımızı azaltmış olacağız." dedi.

İlk yıldan itibaren etkilerini göreceğiz

"Mühendislik çalışmaları tam netleşmedi ama bizim yaptığımız çalışmalarda ilk yıl 3 ile 5 milyar metreküp sisteme girmiş olacağız. Sonra da toplamda 2027-2028’e geldiğimizde 15 ile 20 milyar metreküp yıllık sisteme gaz basmış olacağız. Aslında konutların ihtiyacı plato döneminde hemen hemen Sakarya Gaz Sahası’ndan karşılanacak demektir. Ama ilk yıldan itibaren bunun etkilerini görmeye başlayacağız."

“İthalata bağımlılığımız devam edecek ama bugünkü seviyelerde olmayacak”

Rusya ile yıl sonunda yaklaşık 8 milyar metreküplük kontratın sonlanacağını hatırlatan Bakan Dönmez, “Bu yıl sonu itibariyle yaklaşık 8 milyar metreküplük kontrat sonlanıyor. Şu anda yenileme ile alakalı müzakereler devam ediyor. Yıl sonuna kadar sonuçlanacağını tahmin ediyorum. Onun dışında LNG ile alakalı kontratlarımız var. Onların bazılarının süreleri tamamlanacak. Bugünden tüm kontratları sonlandıracağız diye bir şey söz konusu değil. Hala kendi talebimizi bu sahadan karşılama imkanımız yok. Dolayısıyla ithalata bağımlılığımız devam edecek ama bugünkü seviyelerde olmayacak. Çok daha düşük seviyede olacak” ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/887309/cikartilan-gaz-sisteme-baglandigi-andan-itibaren-vatandasa-yansiyacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.