Ömer Ekinci Ankara Masası’na konuştu

Sosyal Girişimci ve Yazar Ömer Ekinci, Anadolu'da işsizliği bitirecek projesini Ankara Masası'na anlattı.
Ankara Masası
|
18 Ağustos 2020, Salı - 21:42
Ömer Ekinci Ankara Masası’na konuştu

Sosyal Girişimci ve Yazar Ömer Ekinci Ankara Masası’na özel açıklamalarda bulundu.

Ekinci, hayatına dair bilinmeyenleri anlatırken, gençlere yönelik girişimleri hakkında da bilgi verdi.

Erzincan başlayarak Anadolu'da işsizliği bitirecek bir model üzerinde çalıştığını belirten Ekinci " Erzincan benim memleketim ve Erzincan da 40 bine yakın genç işsiz kardeşimiz var. Erzincan da son yıllar da ilginçtir sayın Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde tabi ki her bakan biliyorsunuz kendi bölgesine diğerlerine olduğu gibi hizmet etmek ister. Binali Yıldırım döneminde oraya çok fazla call center açıldı. Ama call center katma değerli bir iş değil. Ben oradaki katma değerli çalışmak isteyen bir şeyler yapmak isteyen gençler için bu freelance mesleklerin iyi bir çözüm olacağını düşünüyorum. Hesabım şu;  40 bin tanesinden sadece 5bin tanesini, şimdi sizinle biz Erzincan da iki esnafız ben kuruyemişçiyim,  siz tulum peynir satıyorsunuz siz bana satıyorsunuz ben size satıyorum para yine aslında çanağın içinde kalıyor Erzincan’ın içinde kalıyor oysa bu gençler 5 bin genç Erzincan da yaşayıp Erzincan da hayatını idam ettirip para harcayıp dışardan para getirirse bu Erzincan için gerçek katma değer olur." diye konuştu.

Ekinci, projeleri ve hayatıyla ilgili şunları söyledi;

Şimdi şöyle Gökhan bey,benim 84 doğumluyum şöyle bir avantajı var; 84 doğumlu olmanın hem eski jenerasyonla yani bizimkileri izleyen 80’ler 90’lar sürecini yaşamış bir üst neslin yani bugün Anne Baba olan neslin yaşantısından da bir parça var bende. Genç jenerasyonla internetin ilk kullanıcılarından olup işte ICQ dan tutun MSN’ e oradan FACEBOOK oradan INSTAGRAM oradan SNAPCAT’lere kadar TIKTOK’lara kadar gençlerle de bu süreçleri yaşadım.

BANA KÖPRÜ VAZİFESİ VERİLDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Dolayısıyla yaşım aslında bu anlamda hayatta daha doğrusu durduğum bu anlamda bir avantaj teşkil etti. Anne babalarla çocuklar arasında gençler arasında bir köprü vazifesi verildiğini düşünüyorum, bana. Allah tarafından ya da ben öyle bir vazifeyi üstlendim. Biliyorsunuz biraz da bu iş şeydir yani vazifeye siz talipsinizdir bir şekilde yürürsünüzdür. Bu anlamda bir köprü olmak düşüncesiyle başladı. Gençlere bir abi lazım biliyorsunuz. Abi kavramı bile maalesef yaşadığımız kötü olaylarda onu bile kaybettik onu bile kötü emelleri için kullananlar oldu. Yani bir abi abla derken bile bir tereddüt ediyoruz. Niye zamanında terör örgütü kullandı diye. Dolayısıyla ben yıllardan beri gençlere bir abi modunda yaklaştım. Gençlerde üniversite konferanslarıyla başladı aslında bu, her yere gittim konferansa…

SORULARINA SORUNLARINA CEVAP VERMEYE ÇALIŞTIM

 Bana Ömer bey diyemedi gençler. Yani Ömer bey diye geldiler, ben size abi desem olur mu?’ya döndü. Baktık ki; bu abilik benimle gençler arasında bir köprü bir iletişim yolu buradan devam ettik. Her türlü sorularına sorunlarına cevap vermeye çalıştım. İşte abi beni Annem şununla evlendirmeye çalışıyor ne yapayım diyenlerin evine kadar gittim. Babam beni evlendirmek istemiyor diyenin gittim aracılık ettim. Biz evlenmek istiyoruz abi aileleri buluştur diyen kavgalı abi kardeşleri barıştırdım, vesaire yani ben böyle yani kapımı çalan hiç kimseyi çevirmemeye çalışıyorum.  Bu anlamda bu da bir meslek oldu benim için bir görev oldu. O gün bugündür de devam ediyoruz

Gençler de gençlerin gerçekten hissi kable vukusu çok kuvvetli. Altıncı hisleri çok kuvvetli ve kendilerine samimi yaklaşanları çok iyi anlıyorlar. Mesela her seçim döneminde şunu görürsünüz işte gençlerin nokta nokta abisi, bunu hep görürsünüz bu slogandır.

BİR TANE GENÇTEN BİLE PARA KAZANAYIM DEMEMİŞİMDİR

Gençler siyaset için bunu yapanları çok iyi biliyorlar. Kampanya döneminde kullanıp gençleri hadi güle güle diyenleri de çok iyi biliyorlar. Benim öyle bir amacım yok. Ben esnafım ticaret yapıyorum yani amacım belli. Bir de hayatta şöyle bir felsefem var. Para için yaptıklarınla para dışında Allah rızası için ya da toplum faydası için yaptıklarımı çok kalın çizgiyle ayırırım. Yani ben şirketimde para için çalışıyorum ben onun dışındaki şeyde yani ben onu paraya çevirebilir miyim gibi bir dernek kursam oradan gelir elde etsem hiç öyle şeyler düşünmem. Dolayısıyla bu kalın çizgide beni bu anlamda samimi bir noktada tuttu. Kalbimi bozmadı. Bir tane gence ben bir koçluk yapayımda beş kuruş para alayım bir eğitim vereyim de on kuruş para alayım dememişimdir. Üniversitelerden beş kuruş para almadım hayatım boyunca. Bu da herhalde soruna cevap olur sanıyorum.

FREELANCE MESLEKLERİN ÇÖZÜM OLACAĞINI DÜŞÜYORUM

Erzincan benim memleketim ve Erzincan da 40 bine yakın genç işsiz kardeşimiz var. Erzincan da son yıllar da ilginçtir sayın Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde tabi ki her bakan biliyorsunuz kendi bölgesine diğerlerine olduğu gibi hizmet etmek ister. Binali Yıldırım döneminde oraya çok fazla call center açıldı. Ama call center katma değerli bir iş değil. Ben oradaki katma değerli çalışmak isteyen bir şeyler yapmak isteyen gençler için bu freelance mesleklerin iyi bir çözüm olacağını düşünüyorum.

KENDİ MEMLEKETİMDE BAŞLATMAK İSTİYORUM

Büyük bir hedefte değil bu arada minimum bir hedef diyebiliriz. 5 bin liradan 5 bin çalışan ayda 25 milyon lira Erzincan’a bir gelir gelmesi demek. Yani mikro bir ihracat demek. Bu da bir şehri gerçekten kalkındıracak bir rakam. Çünkü bu gençler bu paraları gelecekler oralarda kafelerde harcayacaklar orada ayakkabı alacaklar orada yemek yiyecekler o şehrin tüm bileşenleri gelişecek. Bunu Allah nasip ederse kısmet ederse ben kendi memleketimde başlatmak istiyorum. Çünkü ben o gençlere örnek verdiğim önerdiğim şeyi kendim yaptım. İnternet cafede çalışarak para kazandım ve bu internet cafede Erzincan’daydı. Ben bunu zaten Erzincan’da yıllar önce yapmış birisiyim. O yüzden bana hayal anlatıyorsun diyemezler çünkü ben bu hayali olmuş gerçekleştirmiş birisiyim. Hatta o ilk açıklamayı da ben o internet cafenin önünde yapmak istiyorum Erzincan’da.

BELKİ ERZİNCAN MODELİ OLUR

Yani o hayalin başladığı yerde bu da inşallah Allah nasip ederde görürüz.  Şuanda medyada çok fazla talep var. Bununla ilgili röportaj yapalım diye. Ben mümkün mertebe yapmamaya çalışıyorum. Çünkü yapalım bitirelim ondan sonra istediğiniz kadar röportaj yapalım. Biliyorsunuz bitirmeden yarınımız belli değil şimdi bir vaat verip hayal kurup altında kalmamak için ben şimdilik medyayla çok fazla içli dışlı olmuyorum. Ama Erzincan da bu projeyi inşallah eylül ekim aylarında başlatacağız. 5 yılın hedefinin sonunda da 5 bin genci orada aktif bir ekosistem haline dönüştürmüş olacağız ve bu şekilde de inşallah Erzincan’ı kalkındıracağız. Belki bu model olur dediğiniz gibi Erzincan modeli olur ve Anadolu’da ki diğer şehirlere de örnek olur diye umuyoruz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/89024/omer-ekinci-ankara-masasina-konustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.