Ankara'da saat saat 15 Temmuz'da yaşananlar

Fetullahçı Terör Örgütü'nün hain darbe girişimi sırasında Ankara'da yaşananlar unutulmadı.
Ankara Masası
|
15 Temmuz 2021, Perşembe - 12:33
Ankara'da saat saat 15 Temmuz'da yaşananlar

Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin üstenden 5 yıl geçti.

251 vatandaşımızın şehit düştüğü, 2 bin 196 vatandaşın da gazi olduğu hain darbe girişimi sırasında Ankara'da yaşananlar ise hafızalardaki yerini koruyor.

O gün sıcak bir havada güne başlayan Başkent'te ilerleyen saatlerde birçok kahramanlık hikayesi yazıldı.

Hainlerin vatandaşların üstüne tank sürdüğü, silahlarını masumların üzerine doğrulttuğu anlar ise hiç unutulmadı.

İşte saat saat Ankara'da yaşananlar:

Saat 16.16: Kara Havacılık Komutanlığı'nda görevli bir subay MİT'e giderek, FETÖ üyesi askerler tarafından MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın alınması için kuruma saldırı olacağını ihbar etti. Fidan, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'i telefonla aradı, konu hakkında bilgi verdi.

Saat 17.32: Hakan Fidan tarafından Karargah'a gönderilen müsteşar yardımcısı Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'i bilgilendirdi. Orgeneral Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a detaylı bilgi verdi ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı karargaha davet etti.

Saat 18.10: MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Karargah'a giderek komuta kademesiyle görüştü. Gelen ihbarın daha büyük bir planın parçası olabileceğini söyledi.

Saat 18.30: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, TSK Harekat Merkezi'ni aradı, havada bulunan araçların indirilmesi emrini verdi.

Saat 19.26: MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Marmaris'te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı aradı, kendisine ulaşamayınca koruma müdürüyle görüştü. Cumhurbaşkanı'nın güvenliğiyle ilgili bir problemin olup olmadığını ve ilave güvenlik tedbirlerine ihtiyaç duyup duymadıklarını sordu.

Saat 20.22: MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Karargah'tan ayrıldı.

Saat 20.23: Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda toplanan 33 Özel Kuvvetler görevlisi Karagah'a doğru harekete geçti.

Saat 20.46: Darbenin gece saat 03.00'te başlayacak olması nedeniyle Karargah'tan erken ayrılan Genelkurmay Strateji Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, özel aracıyla geri döndü.

Saat 21.00: Tümgeneral Mehmet Dişli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın makam odasına girerek, kendisine “Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı, biraz sonra göreceksiniz” diyerek darbeyi tebliğ etti. Hulusi Akar'ın söylenenlere tepki gösterdi ve bu girişimi hiçbir şekilde desteklemediğini belirtti. Geri adım atmayan Dişli, odanın dışına çıkarak hazır durumda bekleyen ekibe, komutana müdahale etmeleri emrini verdi.

Saat 22.05: Darbeci askerlerin kontrolündeki uçaklar Ankara'da alçak uçuş yaptı.

Saat 22.30: Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tüm emniyet mensupları acil olarak göreve çağrıldı.

Saat 23.37: Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, darbeci Cemil Turhan ve iki Özel Kuvvetler personeli tarafından elleri ve kolları bağlı vaziyette, Halil Gül’ün pilotluğunu yaptığı helikoptere bindirilerek Akıncı Üssü’ne götürüldü.

Saat 23.50: Ankara'nın dört bir yanından güçlü patlama sesleri geldi. Darbe girişimine tepki gösteren vatandaşlar sokaklara dökülmeye başladı.

Saat 00.15: Darbeci askerler TRT binasını basarak, haber spikeri Tijen Karaş'a Yurtta Sulh Konseyi adına korsan bildiri okuttu.

00.33: Akıncı Üssünden iki F-16 daha izinsiz kalktı.

Saat 01.10:Sikorsky tipi askeri helikopter TÜRKSAT uydu istasyonunu vurdu.

Saat 01.13: Diyarbakır’dan gelen Özel Kuvvetler Grup Komutanı Tuğgeneral Semih Terzi’nin uçağı Etimesgut Havalimanı’na indi. Özel Kuvvetler'i ele geçirmeye çalışan Terzi, Astsubay Başçavuş Ömer Halisdemir tarafından başından vurularak etkisiz hale getirdi. Darbeci hainlerin silahından çıkan kurşunlarla şehit düşen Halisdemir, bu hamlesiyle darbe girişiminin kaderini de değiştirdi.

Saat 02.21: Ankara Emniyet Müdürlüğü'nede vuran ve en az 17 polisin şehit olmasına neden olan askeri helikopter Gölbaşı'nda düşürüldü.

Saat 02.50: F-16'lar ve askeri helikopterler TBMM binasını vurmaya başladı. Meclis'in giriş kapılarının yakınlarına dört bomba atıldı. Milletvekilleri ve basın mensupları sığınağa geçti.

Saat 03.00: TRT yeniden yayına döndü. TRT Genel Müdürlüğü binasını ele geçirmeye çalışan FETÖ mensubu askerler gözaltına alındı.

Saat 03.14: TÜRKSAT Gölbaşı Yerleşkesi FETÖ mensubu pilotlar tarafından bombalandı. Yerleşkeye dört adet MK-82 bombası atıldı.

Saat 06.26: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresinden dumanlar yükseldi.

Saat 07.52: Genelkurmay karargahından çıkan bir tanktan, barikat kuran kamyonlara ateş açıldı.

Saat 11.01: Genelkurmay Başkanı Vekili Orgeneral Ümit Dündar, “Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız ve TBMM, TSK ile tam bir dayanışma içinde demokrasinin ve hukukun yanında yer alarak bu darbe girişimini önlemiştir” şeklinde bir açıklama yaptı.

(Sözcü gazetesi tarafından derlenmiştir)

http://www.ankaramasasi.com/haber/891506/ankarada-saat-saat-15-temmuzda-yasananlar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.