Başkent'in en eski camilerinden olan Cenab-ı Ahmet Paşa Camisi neden önemli?

Ankara'nın en eski camileri arasında yer alan Cenab-ı Ahmet Paşa Camisi, Mimar Sinan'ın Başkent'te yaptığı tek eser olarak öne çıkıyor.
Samet Dirican
|
16 Temmuz 2021, Cuma - 13:33
Başkent'in en eski camilerinden olan Cenab-ı Ahmet Paşa Camisi neden önemli?

Cenab-ı Ahmet Paşa Camisi, Osmanlı mimarisinin önemli ismi Mimar Sinan'ın Başkent Ankara'ya inşa ettiği tek eseri olma özelliğini taşıyor.

Ulucanlar Caddesi’nde bulunan ve 1565 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri ve Anadolu Beylerbeyi Cenabi Ahmet Paşa’nın ölümünden sonra yaptırılan cami, aynı zamanda Ankara'nın en eski camilerinden biri.

Caminin avlusunda Cenabi Ahmet Paşa Türbesi, Azimi türbesi ve Osmanlı Mezarlığı da yer almaktadır.

Ulucanlar caddesi üzerinde bulunan cami, Tezkiretü’l-bünyân, Tezkiretü’l-ebniye ve Tuhfetü’l-mi‘mârîn gibi Mimar Sinan’ın hayatını ve eserlerini topluca veren üç yazmada da kaydına rastlandığı ve üslûbundan açıklıkla anlaşıldığı üzere bir Mimar Sinan eseridir.


Kuzeydoğusunda bir hazîre içinde Cenâbî Ahmed Paşa’nın türbesiyle XVIII. yüzyıla tarihlenen Azîmî Türbesi yer alır.


Bugün bakımlı ve ibadete açık durumda olan yapının, giriş kapısının yanlarındaki pencerelerin üzerinde yer alan kitâbelerden 1217 (1802) ve 1305 (1887) tarihlerinde onarılarak yenilendiği öğrenilmektedir; Cumhuriyet döneminde ise 1940’ta ve 1959-1970 yılları arasında onarımdan geçirilmiştir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/893850/baskentin-en-eski-camilerinden-olan-cenab-i-ahmet-pasa-camisi-neden-onemli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.