Eğitimci-Yazar Sadık Gültekin açıklanan YKS sonuçlarını değerlendirdi

Eğitimci-Yazar Sadık Gültekin, dün açıklanan 2021-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarını Ankara Masası’nda değerlendirdi. Gültekin, barajı aşan öğrenciler açısından son derece olumlu bir tablo ortaya çıktığını belirtirken, barajın altında kalan öğrenci sayısının bireyler ve üniversiteler açısından büyük bir sıkıntıyı beraberinde getireceğini söyledi.
Zeliha Demirci
|
29 Temmuz 2021, Perşembe - 18:44
Eğitimci-Yazar Sadık Gültekin açıklanan YKS sonuçlarını değerlendirdi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen, 4 milyon 149 bin 36 kişinin girdiği 2021- YKS sonuçları açıkladı. Sonuçlarla beraber barajı geçemeyen öğrencilerin sayısı dikkat çekti.

Ankara Masası’na konuşan Eğitimci-Yazar Sadık Gültekin, öğrenciler ve ebeveynler açısında sıkıntılı bir süreç olduğunu, kontenjanlarda büyük boşluklar kalabileceğini belirtti. Bu yıl barajı geçen öğrenci sayısının, geçen yılın çok altında kaldığını söyleyen Gültekin, “Barajı aşan öğrenciler açısından son derece olumlu bir tablo ortaya çıkarken,  barajın altında kalan öğrenci sayısının fazla olması bireyler ve üniversiteler açısından çok büyük bir sıkıntıyı beraberinde getirecek. Açıkta kalan öğrenciler de fazla olacak. Ne yazık ki biz açıkta kalan öğrenci ile üniversitelerdeki boş kalan kontenjanı birbiriyle eşleştiremedik.” dedi.

"Üniversiteler boş kalacak"

Geçtiğimiz yılın YKS sonuçları ile bu yılki sonuçları kıyaslayan Sadık Gültekin, “Geçen yıl lisans tercihi yapabilmek için 180 barajını aşmak gerekiyordu. Geçen yıl sayısal puan türünde 180 barajını aşan öğrenci sayısı 685 bindi, bu yıl 180 barajını aşan öğrenci sayısı 390 bin oldu. Yani 295 binlik bir fark var. Geçen yıla kıyasla 295 bin öğrenci açıkta kalacak. Üniversiteler de boş kontenjanla kalacak. Geçen yıl sayısalda her dört adaydan biri yerleşti, bu yıl iki adaydan biri yerleşir. Bu kazananlar açısından bir avantaj. Mesela eşit ağırlık puan türünde geçen sene barajı geçen öğrenci sayısı 988 bindi. Neredeyse 1 milyon. Bu yıl bu sayı 587 bin. Yani arada neredeyse 400 binlik bir kayıp var, bu öğrenciler açıkta kalacak. Barajı aşanlar arasında tercih yapmayanlar olacak, farklı puan türünden tercih yapan olacak. Dolayısıyla açıkta kontenjan kalacak. Bir tarafta okumak isteyen ama barajı aşamayan öğrenciler var. Büyük bir çelişki ortaya çıkacak. Geçen sene sözel puan türünde tam 817 bin barajı aştı. Bu sene sayı 563 bin öğrenci oldu. Neredeyse 300 binlik burada da bir kayıp var. 3 puan türünün toplamın da 1 milyona yakın öğrenci barajı aşamamış durumda. Bu çok büyük bir sıkıntıya neden oluyor. Üniversiteler boş kalacak. İçinde okumak isteyen öğrenci de varken niye boş kalsın.” şeklinde konuştu.

"Bu yıl pandemiyi daha yoğun yaşamamıza rağmen barajı 180’e çıkardılar"

Öğrenci şartlarının zorluğuna değinen Gültekin, “Geçen yıl biz pandemi sürecini 2 ay yaşadık. Martta pandemi süreci başladı, haziranda çocuklar sınava girdi. Bu süreç içerisinde birçok iyileştirilmeler yapıldı. Bunlardan bir tanesi TYT’ye yarım saat süre ilave edilmesiydi. Bu yıl pandemi dönemi tüm yılı kapsadı. Ama TYT’ye yarım saat süre ilave edilmedi. Geçen yıl baraj puanı 180’den 170’e indirildi. Bu yıl pandemiyi daha yoğun yaşamamıza rağmen barajı 180’e çıkardılar, öğrenciler açıkta kaldı. Peki bu öğrencilerin suçu mu ya da sınav mı zordu? Evet, sınav daha zordu ama öğrenciler de bilgiye erişemedi. Erişim sorunu oldu, donanım sorunu oldu. Dolayısıyla bu bir yıl içerisinde çocuklar sınava yeteri kadar hazırlanamadılar, motive olamadılar. Sınavın standardı da geçtiğimiz yıla göre biraz daha yüksek olduğu için barajı aşamayan öğrenci sayısı fazla oldu.” ifadelerini kullandı.

"YÖK Başkanımızın görev süresi tamamlandı. Şu anda başkanı belirsiz"

“Baraj puanı yine 180’den 170’e inmeli.” diyen eğitimci Gültekin, “Bu önemli bir avantaj sağlayacaktır. Barajı aşamayan öğrenci sayısını daha makul seviyede tutacaktır. İkinci bir çözüm yolu daha var. Hukuk, mühendislik, mimarlık ve tıp gibi bazı meslek dallarında belirli bir baraj vardır. Öğrencinin bu barajın içerisine girmesi gerekiyor ki tercih yapabilsin. Mesela mühendislik tercihi yapabilmesi için öğrencinin 300 bin sıralamasında olması gerekiyor. Bunu biraz daha aşağıya çekmek öğrencileri potaya sokar ve boş kontenjanlardan yararlanabilir. En azından üniversiteler de boş kalmayabilir. Bunun yapılması için süre son derece önemli. Tercihler 5 Ağustos’ta başlayacak ve 13’ünde bitecek. Önümüzde 5-6 günlük bir süreç var. Bu kararın bir an önce verilmesi gerekiyor. Şöyle bir sıkıntı ile karşılaşıyoruz. YÖK Başkanımızın görev süresi tamamlandı. Şu anda başkanı belirsiz. Bu kararı verecek olan da YÖK başkanıdır. Bir an önce başkan atanması gerekiyor ve bu kararın da acilen alınması gerekiyor.” diye konuştu.

Sadık Gültekin’den adaylara tavsiyeler…

Tercih yapacak olan adaylara ve ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Gültekin, “Bu yılki sıralamalar geçen yıllara nazaran çok büyük farklılıklar gösterdi. Biz tercihleri yaparken yıllardır öğrencilere ve ebeveynlere puanları dikkate almayın sıralamalara bakın tavsiyesinde bulunuruz. Çünkü puanların yıldan yıllara farklılık göstermesine rağmen sıralamalar çok fazla oynamaz. Bu yıl barajın altında kalan öğrenci sayısı çok fazla oldu çünkü sıralamalar geçen yıla nazaran çok farklılık gösterdi. Mesela sayısal puan türünde bu yıl 116 bininci sırada olan adayın geçen yılki sırası 191 bine tekabül ediyor. Eşit ağırlık türünde bu yıl 81 bininci olan aday geçen yıl 185 bininci aday. Öğrencinin bunu bilmesi pek zor olabilir. Değerli ebeveynlerin ilk kez karşılaştığı için bunu algılaması zor olabilir. Burada en büyük tavsiyem işi bilenlerden, alanında uzmanlardan ve eğitimcilerden destek almalarıdır. Tercihlerini yaparken muhakkak bir uzmanla birlikte hareket etmelerini tavsiye ederim.” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/913802/egitimci-yazar-sadik-gultekin-aciklanan-yks-sonuclarini-degerlendirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.