Orman yangınları DASK kapsamında mı?

Sigorta Acentesi Sahibi ve Sigorta Danışmanı Refika Er, DASK zorunlu deprem sigortasının orman yangınları nedeniyle oluşabilecek hasarları karşılamadığını söyledi.
Büşra Bayrak
|
05 Ağustos 2021, Perşembe - 17:30
Orman yangınları DASK kapsamında mı?

Tüm müdahalelere rağmen orman yangınları Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tüm hızı ile devam ederken yaşananlar ormanlık bölgelerde evi, işyeri, aracı olan kişileri de harekete geçirdi. Vatandaşların felaket sonrası en çok merak ettiği konulardan biri de orman yangının verdiği zararın Doğal Afetler Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından karşılanıp karşılanmayacağı oldu.

'Orman yangınlarının verdiği zarar sigorta tarafından karşılanır mı?', 'Sigortanın karşılaması için yapıların kullanılmaz hale gelmesi mi gerekli?', 'Arabası yananların kaybını trafik sigortası karşılar mı?' gibi merak edilen pek çok soruyu Sigorta Acentesi Sahibi ve Sigorta Danışmanı Refika Er, Ankara Masası’nda yanıtladı.

"Orman yangınlarının hasarını DASK karşılamaz"

DASK kapsamında yapılan zorunlu deprem sigortasının orman yangının verdiği zararı karşılamayacağını belirten Er, “Deprem sigortası sadece depremle ilgili hasarları öder. Depremden kaynaklı bir yangın olsaydı ödeme yapardı. Ama bu şartlarda bu yangının depremle hiçbir bağı olmadığı için karşılamaz. Çünkü sigorta neden-sonuç ilişkisine bakar. Bundan dolayı DASK hiçbir şekilde bu yangında tazminat ödemeyecek.” dedi.

Yangın, sel gibi diğer afetlerde oluşabilecek hasarlar için ayrı bir poliçenin yaptırılması gerektiğinin bilgisini veren Er, “İnsanlarımızın yangın poliçesi ya da bir diğer adıyla konut poliçesi yaptırması gerekiyor. İşyerleri içinse işyeri poliçeleri yaptırıyor olmaları lazım. Bu poliçeler depremi de kapsıyor ama depremin dahil olmadığı diğer doğal afetleri ya da doğal afet olmasa bile süreç içinde meydana gelen hasarları da karşılıyor. Bu nedir? İşte orman yangını mutlaka karşılıyor. Van’da sel oldu, karşılıyor. Doğal afet dışında elektrik kontağından yangın çıkabilir, bunu da karşılıyor. Yani olay sadece doğal afet ile sınırlı değil. Aslında bu tür poliçeler çok fazla hasarı karşılıyor.

“Yangın bölgelerinde sigortası olmayan konut, işyeri gibi yerler bugün gidip sigorta yaptırabilir mi?” sorusu üzerine Sigorta Danışmanı Refika Er,Şu anda o bölgede poliçe yaptırırsa vatandaşlar tabi ki ödemez. Çünkü risk gerçekleşmeye başlamış ve önlem alınıyor. Bundan sonra oluşacak riskleri sadece karşılar. Örneğin Manavgat’taki yangın söndürüldü diyelim o bölgeden bir vatandaşımız bugün poliçe başlattı. Yarın evi yandı, bunu ödemez. Ama bugün poliçe başlattı bir şey olmadı, 10- 15 gün sonra tekrar farklı bir noktadan yangın başladı o zaman bir hasar olursa öder. Ya da bu süreçte ocağı açık bıraktı bu durumda evi yandıysa onu da öder. Hatta öyle bir durumda örneğin yan dairedeki komşularının evi de zarar gördü bunları da kapsar. Poliçenin içeriğini iyi biliyor olmak lazım.” diye konuştu.

"Tamamen kullanılamaz hale gelmesi şart değil"

Sigorta kapsamına girmesi için konutun, işyerinin veya aracın kullanılamaz hale gelmesine gerek olmadığını aktaran Er, “Kısmi hasar olabilir ya da tam hasar olabilir. Mesela sadece yangın nedeniyle konutları isten etkilendi diyelim. Evdeki hasar 20 bin lira, sigorta şirketi o meblağı müşteriye öder. Müşteri onunla ister hasarını karşılar isterse de sigorta şirketleri ile konuşup asistans firmaları aracılığı ile evi yaptırabilirler. Tamamı yandıysa ya da belli bir rakamın üzerinde yandıysa kullanılamaz hale geldi ise o sigorta bedeli ne kadarsa başta poliçeyi yaparken belirleniyor o rakamı sigorta şirketi öder.” ifadelerini kullandı.

Yazlık bölgelerin sigorta primlerinin daha yüksek olduğu için sigortalılık oranlarının düşük olduğunu söyleyen Er, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İç Anadolu’daki sigortalılık oranı, Ege ya da Akdeniz'e göre konut sigortası olarak baktığımızda daha yüksek. Çünkü o bölgelerde yazlık çok ve ormanlık alanlar fazla olduğu için risk daha yüksek. O yüzden de sigorta primi yüksek oluyor. Prim yüksek olduğu için de maalesef halkımız sigorta yaptırmak istemiyorlar. Oysa ki bu sigortayı yaptırırken hem geçmişimizi sigorta altına alıyoruz hem de geleceğimizi sigortalıyoruz. Çünkü yapılmadığı takdirde 10 yıllık, 20 yıllık, 30 yıllık belki birikimler yok oluyor. Böyle baktığımızda herkesin sigorta yaptırması gerekiyor. Sonuç olarak da sigortalılık oranı İç Anadolu’da konutta yüzde 40-50'lerde iken o bölgelerde yüzde 20'lerde kalabiliyor.”

Arabası yananların kaybını trafik sigortası karşılar mı?

“Mesela bunun yanında görüntülerden görüyoruz bir sürü araç yanmış durumda, kullanılamaz durumda. Burada da eğer o aracın trafik sigortası varsa hiçbir şekilde tazminat alamaz. Ama kasko sigortası varsa mutlaka aracının sigorta bedelini sigorta şirketi ödeyecektir. Çünkü kaskolar yangın, doğal afet, sel hepsini kapsıyor. O yüzden kesinlikle sigorta önemli. Türkiye'de şöyle bir şey var, sigorta bilinci tam oluşmadığı için sigortalı sayısı az. Bu yüzden de primler daha yüksek oluyor. Yani havuzu büyütmemiz lazım. Havuzu ne kadar büyütürsek primler o kadar aşağı düşecek ve daha çok hizmet alabileceğiz ya da daha ekstra farklı konularda sigortalanmalar başlayacak. O yüzden lütfen sigortamızı yaptıralım”

http://www.ankaramasasi.com/haber/928564/orman-yanginlari-dask-kapsaminda-mi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.