Bakan Pakdemirli orman yangınlarında son durumu açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 44 ilde 197 orman yangını çıktığını 185'i kontrol altına alındığını açıkladı.
Ankara Masası
|
05 Ağustos 2021, Perşembe - 21:15
Bakan Pakdemirli orman yangınlarında son durumu açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'te kurulan AFAD merkezinde yangınlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "44 ilde 197 orman yangını çıktı, 185'i kontrol altına alındı" açıklamasını yaptı. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Sıcaklık, düşük nem, artan rüzgar yangının rüzgarını olumsuz olarak etkilediğini paylaşıyoruz. Muğla ili genelinde bir hafta yağış beklenmiyor. Pazar günü rüzgarın etkisini kaybetmesini bekliyoruz. Burada hem yangınlarla ilgili çalışmalar hem de ilgili kurumların hasar tespit çalışmaları devam ediyor. 5 il, 18 ilçe, 99 köyde hasar tespit çalışmaları yapıldı.

Tarım sigortaları kapsamında bugüne kadar 555 ihbarın notunu aldık, çalışmalara devam ediyoruz. En kısa sürede bu ödemeler de yapılıyor olacak. Dün Kemerköy Termik Santrali'nde yangın tehlikesi atlatıldı. Yangın karşı tepeye atlayarak devam etti. Konuyla ilgili Enerji Bakanımız gerekli açıklamaları yaptı. İlk tespitlere göre çok önemli bir hasar almadan santral bu tehlikeyi atlatmış oldu.

"Yanan yerler tek tek ağaçlandırılır"

Müdahalede araç sayılarımızı da hesaba katmamız gerekir diye düşünüyorum. Risk yönetimi çerçevesinde hava ve kara müdahale araçlarımızı hızlıca arttırdık. Toplam 16 uçak, 56 helikopter, 7 adet jandarma helikopteri destek veriyor. Farklı ülkelerden 23 hava aracı destek veriyor. Rusya'dan 5 tanker uçak, Ukrayna'dan 3 tanker uçak, İspanya'dan 1 amfibi uçak, Azerbaycan'dan gelen uçakla söndürme çalışmalarına devam ediyoruz.

Yanan yerler tekrar ağaçlandırılır. Başka amaçla kullanılamaz. Yangınlar soğutulduktan sonra en kısa zamanda hasar tespiti yapılacak. Yanan ağaçlar sahadan çıkarılacak ve ilk yağmurdan sonra fidan dikimi yapılacak. Yeni ağaçlandırma doğal bitki örtüsüyle uyumlu olacak. Toplam 252 milyon fidanın şöyle bir önemi var, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için 3'er fidan. Yıl bitmeden dikeceğiz."

"İlk kez İHA'ları kullandık"

Orman köylülerinin mutlaka daha fazla desteklenerek ormana daha fazla nasıl sahip çıkarız bazı adımlar atabileceğimizi söylemek istiyorum. Akdeniz Orman Yangınları Mücadele Birliği'nin kurulmasının zamanı gelmiştir. Akut dönem ve küresel ısınmalarda bu olayları yaşayacağımız gözüküyor.

Orman teşkilatımız gerçekten dünyanın önde gelen kurumlarından bir tanesi. Bizim önemli varlığımız, mücevherimiz insan kaynağımız. 1666 noktada ilk müdahale ekibimiz var. 21 bin 90 personelimiz var. 4 bin 300'ün üzerinde yer müdahale araçlarımız var.

Orman yangınlarıyla mücadelede ilk kez İHA'ları kullandık. Dünyada bir görüşe göre birinci, bir görüşe göre ikinciyiz. İkinci olduğumuzu kabul edelim. Hiçbir ülkede kullanılmıyor. Kanada'dan eğitime gelen bir ekip, "Bizim size söyleyecek ek bir şeyimiz yok". İHA'ların kullanılması son derece önemli.

Bu yıl 9 İHA, 10 drone ve insansız helikopterleri kullanmaya başladık. Teşkilatımızın hem yeşili koruma hem de yeşili arttırma görevi var. 19 yılda orman varlığımızı 2 milyon hektar arttırmıştır. Ağaçlandırmada Avrupa'da birinci, dünyada dördüncü sıradayız.

Eşi benzeri görülmemiş, akut bir olayla mücadele ediyoruz. Vatandaşlarımızdan biraz daha sabır rica ediyoruz. Ekibim yorgun ama hala motive. Tartışma değil alevlerle tek vücut savaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Resmi açıklamalara itibar edilmesine itibar edilmesini rica ediyorum."

" 156 bina acil yıkılacak"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamaları ise şöyle:

"Masada bizimle bulunan Azerbaycan heyetine, kardeşliğimize, bütün hasletini gösteren kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Bu yangın ve afet sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Bir taraftan yangınla mücadele aynı kararlılık aynı disiplinle devam ediyor. Diğer taraftan da vatandaşımızın karşı karşıya kalmış olduğu tüm meseleler karşılamaya çalışıyoruz. 54 ayrı birimden yangın sebebiyle 11 bin 844 haneden 36 bin 365 vatandaşımız tahliye edildi. Bu sadece Muğla ölçeğinde bir rakamdır.

Çevre Şehircilik Bakanlığımız 971 bina, 1943 bağımsız bölüm tespit yapılmıştır. Bu Muğla ölçeğinde. Toplam 156 bina acil yıkılacak, yıkık, ağır hasarlıdır. Yaklaşık 20 milyon liralık yardım gönderilmiştir. Hasar tespiti yapılanlarla ilgili eşya ve kiraya çıkma yardımları da tespit edildiği andan itibaren vatandaşımızın hesaplarına aktarmaktadırlar.

Kızılayımız afet mahallinde ve yangınla mücadele eden ekiplerimizin yanındadır. Burada günlük yemekten, iaşeye, suya kadar tüm ihtiyaçlar Kızılay tarafından gerçekleştirilmiştir. Bütün bunlarla birlikte sadece yangına dışarıdan gelen, kamu kuruluşlarından katılan personel sayısı 2575'dir. Azerbaycan'dan sayın bakan yardımcımızın riyasetinde 110 personel ve 54 araç Türkiye'ye intikal etmiştir."

http://www.ankaramasasi.com/haber/928878/bakan-pakdemirli-orman-yanginlarinda-son-durumu-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.