ATO Başkanı Baran, Türkiye-Çin İş Geliştirme Forumu’nun açılışına katıldı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ve Çin arasında köklü siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin olduğunu belirterek “Çin’e daha yüksek katma değerli ihracatı mümkün kılarak, ikili ticaretimizi daha sürdürülebilir ve dengeli bir yapıya kavuşturmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Büşra Bayrak
|
06 Ağustos 2021, Cuma - 12:08
ATO Başkanı Baran, Türkiye-Çin İş Geliştirme Forumu’nun açılışına katıldı

Türkiye - Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği ile Çin Sanayi ve İş Adamları Derneği’nin ATO Congresium'da düzenlediği programda konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, Çin’in dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olduğunu ifade ederek son yıllarda teknoloji, araştırma-geliştirme ve özellikle sınır-ötesi elektronik ticarette önemli mesafeler kat ettiğini bildirdi.

Çin’in Türkiye’nin uzak Asya'daki en büyük, dünyada ise Almanya ve Rusya'dan sonra üçüncü büyük ticaret ortağı olduğunu kaydeden Baran, “Türkiye ile Çin arasında 2001 yılında 1 milyar dolar olan ikili ticaret hacminin, 2020 yılında 26 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. Bu süreçte Çin, en büyük üç ticaret ortağımızdan biri haline geldi” ifadelerini kullandı.

Baran, Covid-19 salgın sürecinde iki ülke arasındaki ikili iş birliğinin yanı sıra uluslararası platformlarda gösterdiği iş birliği örneklerinin de son derece memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

" Türkiye, Çinli global şirketler için ideal bir bölgesel merkez olma potansiyeline sahip"

Çin’in ülkemize yapmış olduğu toplam 2 milyar dolar civarındaki yatırımların enerji, altyapı, lojistik, finans, madencilik, telekomünikasyon ve hayvancılık gibi sektörlerde yoğunlaştığını kaydeden Baran, “Çin’in dünya çapındaki doğrudan yatırımları dikkate alındığında bugüne kadar Türkiye’de gerçekleştirdiği doğrudan yatırımların sınırlı kaldığını düşünüyoruz. Türkiye, Çinli global şirketler için ideal bir bölgesel merkez olma potansiyeline sahip” ifadelerine yer verdi.

Çin’in, Kuşak ve Yol Girişiminde somut adımlar atmaya devam ettiğini kaydeden Baran, Türk iş dünyası olarak, ilk günden bu yana Kuşak Yol Girişimini yakından takip ettiklerini ve Kuşak Yol çatısı altında, Hazar Geçiş Koridorunun önemli olduğuna inandıklarını aktardı.

Türkiye - Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği ile Çin Sanayi ve İş Adamları Derneği’nin düzenlediği forumun açılış konuşmaları Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakan Yardımcısı Ren Hongbin, Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Beşer, Çin Sanayi ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zhou Yanquan, Çin Halk Cumhuriyeti Metaller, Madenler ve Kimyasallar İthalat ve İhracat Ticaret Odası (CCCMC) Başkanı Jiang Hui, Çin Halk Cumhuriyeti Gıda ve Hayvancılık Tarım İthalat İhracat Ticaret Odası (CCCFNA) Başkanı Cao Derong tarafından yapıldı.

Açılış konuşmalarının ardından CCCFNA ve CCCMC kurumları ile Türkiye Çin İş Geliştirme Derneği arasında protokol imza töreni gerçekleştirildi. Törenin ardından açılış konuşmacılarına katılımlarından dolayı plaket takdim edildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/929566/ato-baskani-baran-turkiye-cin-is-gelistirme-forumunun-acilisina-katildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.