CHP'li Yeşil'den maden ocağı çıkışı

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Beypazarı’nda kurulması planlanan Maden Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için bölge halkı ile mahalle muhtarlarının görüşünün alınmadığını iddia ederek, 13 mahalle muhtarının bu konuda ilgili kurumlara başvurduğu halde herhangi bir geri dönüş alamadıklarını belirtti.
Büşra Bayrak
|
11 Ağustos 2021, Çarşamba - 11:15
CHP'li Yeşil'den maden ocağı çıkışı

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Beypazarı'nın Uruş Mahallesi'nde kurulması planlanan Kil Maden Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi ile ilgili olarak ‘Çevre Etki Değerlendirmesi(ÇED) gerekli değildir’ kararı verilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Taş ocaklarına ruhsat ve çalışma izni verilirken, ÇED raporu istemenin veya istememenin keyfi olarak esnetilemeyeceğini ifade eden Yeşil, “Günlerdir ormanlarımız yandığı için çevre kıyımı yaşadık. Koruma alanlarının statüleri değiştirilip imar rantına kurban ediliyor. Beton sevgisini dizginleyemeyenler, her yere maden ve taş ocağı açıp çevreyi tahrip etmeye devam ediyor. Sanki torunları bu topraklar üzerinde yaşamayacakmış gibi pervasızca talana devam ediyorlar” yorumunda bulundu.

Beypazarı’nda yapılması planlanan maden ocağından etkilenecek olan bölge halkının, mahalle muhtarlarının ve ilçe belediye başkanlarının görüşünün alınmadığını söyleyen Yeşil, 13 mahalle muhtarının konu ile ilgili olarak belediye, kaymakamlık ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazılı olarak başvuruda bulunduğunu ancak geri dönüş yapılmadığını aktardı.

Bu konu üzerine CHP’li Yeşil, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e 5 maddeden oluşan bir soru önergesi sundu.

Önergede şu sorular yer aldı:

1. Maden ocağı yapılması planlanan bölgenin Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararına istinaden 3.derece SİT alanı olmasına karşın, ÇED raporu gerekli değildir kararı verilmesinin gerekçesi nedir?

2. Söz konusu bölge için ÇED gerekli değildir kararı halkın talebi doğrultusunda iptal edilecek midir?

3. Maden sahası için bölgede bulunan ve bu bölgeden etkilenecek olan yakın çevrede yaşayan halk bilgilendirilmiş midir?

4. Maden ocağının kurulması halinde geçimini hayvancılık ve tarımdan sağlayan bölge halkının itirazları hangi hukuki gerekçeyle göz ardı edilmiştir?

5. Köylüler organik tarım için teşvik edilirken, diğer bir taraftan da tarım arazilerine yakın bölgelere maden ocaklarının yapılmasına izin verilmesinin gerekçesi nedir?

http://www.ankaramasasi.com/haber/942995/chpli-yesilden-maden-ocagi-cikisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.