Taliban'ın saldırılarına direnen tek vilayet: Pencşir

Afganistan'ın başkenti Kabil'i kontrolüne alan Taliban, 150 bin kişinin yaşadığı Pencşir'in vilayetinde direnişle karşılaşıyor.
Ankara Masası
|
16 Ağustos 2021, Pazartesi - 22:36
Taliban'ın saldırılarına direnen tek vilayet: Pencşir

Afganistan'ın başkenti Kabil'e girerek devlet kontrolünü tamamen eline geçiren Taliban, bazı bölgelerde direnişle karşılaşıyor.

Ülkedeki 34 vilayet merkezinin 33'ünü kontrolüne alan Taliban Kabil'in kuzeyindeki Pencşir vilayeti ve tüm ilçelerinde direnişle karşılaşıyor. Taliban, ülkedeki 407 ilçeden 15'inde ise henüz hakimiyet kuramamış durumda.

Taliban'a teslim olmayan bölgeler

Pencşir'in vilayet merkezi Bazarak ile Şotul, Henc, Dere, Ruha, Paryan, Anaba ve Abşar ilçelerinde büyük çoğunluğu Taciklerden oluşan yaklaşık 150 bin kişi yaşıyor.

Yine Kabil'in kuzeydoğusundaki Kapisa vilayetine bağlı Aval Kuhistan ve Duvum Kuhistan ile başkentin güneybatısındaki Maydan Wardak vilayetine bağlı Aval Behsud da Taliban'ın yönetimi altına girmeyen ilçeler olarak kaldı.

Başkent Kabil'de ise İstalif ilçesi henüz Taliban'ın yönetiminde değil.

Söz konusu yerleşimlerde büyük ölçüde halkın oluşturduğu silahlı gruplar pozisyonlarını korurken, Taliban'ın da saldırıdan kaçındığı gözleniyor.

Ünlü komutanın oğlu savunuyor

Bu arada Sovyet işgaline karşı direnen Pencşirli ünlü Afgan komutan Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud, Pancşir'de oluşturulan direniş grubunun başında bulunduğunu açıklayıp, halka "Taliban'a karşı savaşma" çağrısı yaptı.

Mesud, Fransız Express dergisinde, "16 Ağustos çağrısı: Tüm özgürlük dostlarına" başlığıyla yayımlanan mektubunda, Taliban'a teslim olmayacaklarını ifade etti.

Taliban, Kabil'i almak için ilk kez 1995'te kenti kuşatmış, dönemin Savunma Bakanı Ahmed Şah Mesud liderliğindeki geçici hükümet, saldırıyı püskürtmüştü.

(AA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/955614/talibanin-saldirilarina-direnen-tek-vilayet-pencsir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.