Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yanan yerlerle ilgili açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangın felaketinde zarar gören bölgelerin yeniden canlandırılacağını, tarım veya turizm amacıyla kullanılmayacağını söyledi.
Ankara Masası
|
19 Ağustos 2021, Perşembe - 19:38
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yanan yerlerle ilgili açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Yangın felaketinde zarar gören bölgelerle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan " Yanan alanlar tekrar canlandırılacak. Tarım ve turizm dahil başka bir amaç için kullanılmayacaktır." dedi.

Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

"Tarihimizin en büyük yangınlarında zarar gören alanların 82 bin hektarı Antalya'da, 62 bin hektarı Muğla'dadır. Avrupa'nın pek çok ülkesi de yangınlarla boğuşmaktadır. Ülkemizin yangınlarının en azından bir kısmında terör örgütlerinin sabotaj şüphesi olmakla beraber genel bir afetle karşı karşıya olduğumuz açıktır. 40 dereceyi bulan hava sıcaklığı, 80 kilometreyi bulan rüzgar hızı ve nem oranı seviyesi nedeniyle yangınların önüne geçilmekte zorlanılmıştır.

"En son Köyceğiz'le birlikte büyük yangınların tamamı kontrol altına alınmıştır, soğutma çalışmaları sürmektedir. Sadece 28 Temmuz'dan sonra başlayan yangınlarda ormanların yanı sıra 72 bin dekar ekili ve dikili alan, bin dekara yakın sera, 2 bin 600 tarımsal yapıt zarar görmüştür. Yangınların en yoğun olduğu dönemde Türkiye'ye uçak ve helikopter dahil çeşitli araçlar dahil yangın söndürme ekibi dost ülkelere teşekkürlerimi sunuyorum.

"En geç bir yıl içinde konutları teslim edilecek"

"Orman yangınlarıyla canları pahasına mücadele eden kahramanları milletim adına hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Maddi zarar gören vatandaşlarımızın kayıplarının telafisi için gereken her türlü çalışma yürütülmektedir. Yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak Antalya ve Muğla'da 2 bin 486 bağımsız bölüm belirlenmiştir. Evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımıza en geç bir yıl içinde yeni konutları teslim edilecektir. Tüm hayvan kayıpları hibe olarak karşılanacaktır.

Yanan ormanlarımız Anayasamızın 169. maddesine uygun şekilde tekrar canlandırılacak, tarım ve turizm dahil kesinlikle başka bir amaç için kullanılmayacaktır. Bu çerçevede ilk etapta 84 milyon vatandaşımızın her biri için 3 adet hesabıyla 252 milyon fidan yıl bitmeyen toprakla buluşturulacaktır.

" Bu büyük afetten gereken dersleri çıkardık"

"Yangınların ilk başladığı andan itibaren Tarım ve Orman Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız, Enerji Bakanımız, Dışişleri Bakanımız sürekli bölgede bulunmuşlardır. Diğer bakanlarımız da bölgeye giderek kendi alanlarıyla ilgili çalışmalara katılmışlardır. Kızılay gibi, AFAD gibi kuruluşlarımız buralarda sürekli görev icra etmişlerdir. Silahlı Kuvvetlerimiz, Kara Kuvvetlerimiz, Jandama bütün imkanlarıyla seferber olmuştur. Bütün bu çalışmalarla bizzat yangın bölgelerine giderek, sürekli oradaki arkadaşlarımızla temas halinde olarak süreci takip ettik. Bu büyük afetten gereken dersleri çıkardık. Özellikle sorumlu kurumların kapasitelerinin genişletilmesi konusunda kapsamlı bir çalışma yapılacak. Etkin ve kapsayıcı bir koordinasyon için gereken adımlar atılacak. Yaşadığımız yangınlar için milletimize bir kez daha geçmiş olsun diyoruz.

" Böylesine bir yağışa altyapının dayanması mümkün değildir"

"İç Anadolu'da bazı bölgelerimiz kuraklıkla mücadele eder, güney bölgelerimiz yangınla kavrulurken, Karadeniz bölgesinde de sel olmuştur. Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde metrekareye 453 kilogram, Küre'de 394 kilogram, Bartın'ın Ulus ilçesinde 362 kilogram, Sinop'un Ayancık ilçesinde 331 kilogram yağış düşmüştür. Afet yaşanan öteki ilçelerimizde de benzer tablolarla karşı karşıyayız. Sadece 2,5 günlük yağışları ifade eden bu rakamlar ülkemizin diğer pek çok yerindeki yıllık yağış oranının bile birkaç kat fazlasıdır. Böylesine bir yağışa hiçbir altyapının dayanması mümkün değildir. Ülkemizin hemen her şehrinde olduğu gibi buralarda da imardan ve yapıdan kaynaklanan sorunlar vardır ama karşımızda tarihte ender rastlanacak bir afet olduğu gerçeğini de gözardı edemeyiz.

"Kara bağlantısı TSK'nın kurduğu köprülerle tekrar sağlandı"

"Kimi yerleşim yerlerimiz kara bağlantıları tamamen kesildiği için bir süre müdahaleler sadece hava yolu ve botlarla yapılabilmiştir. Daha sonra bu bölgelerin kara bağlantısı TSK'nın kurduğu köprülerle tekrar sağlanmıştır.

"Sel suları altında kalan yerlerdeki vatandaşlarımız hava ve karar araçlarıyla güvenli bölgelere taşınmıştır. Bir yandan arama tarama, bir yandan enkaz kaldırma, diğer yandan hasar tespit çalışmaları sürmektedir. Hasar gören 4 ayrı sanayi sitesi de tekrar inşa edilecektir. Yeniden yapılacak evlerin projeleri hazır, yakında inşasına başlıyoruz. İlçelerimiz ve köylerimizdeki ulaşım, içme suyu, kanalizasyon gibi altyapı sorunlarına hızlı bir şekilde müdahale ettik.

"Sel felaketinin izlerinin silinmesi için AFAD bünyesinde bir yardım kampanyası başlattık. Kabinemizdeki bakanlarımız ve diğer çalışma arkadaşlarımızla birlikte 7 milyon 430 bin liralık bir katkıyla bu kampanyaya biz de kabine üyeleri olarak iştirak etme kararı aldık. En büyük üzüntümüz can kaybımızın çok olmasıdır. Şu ana kadar sele kapılan 78 vatandaşımızın cenazesine ulaşılmıştır. Kayıp olduğu bildirilen vatandaşlarımızı arama çalışmalarımız devam ediyor.

"Bir sistem kuracağız"

"İklim değişikliğinin yol açtığı tabiat olaylarının artarak süreceği anlaşılıyor. Ülkemizin deprem, sel, heyelan, yangın ve kuraklık dahil her türlü afete karşı müdahale konusunda iyi bir birikimi, hazırlığı, teçhizatı vardır. AFAD başta olmak üzere sorumluluk sahibi kurumlarımız başarılara imza atmaktadır. Yaşadığımız hadiseler bu konudaki kapasitemizi daha da geliştirmemiz gerektiğine işaret ediyor. Felaket ne kadar büyük olursa olsun devletin hazırlığının da ona göre artması gerekiyor. Deprem hazırlıkları konusunda kapsamlı bir çalışma zaten yürütüyoruz. Daha etkin koordinasyon, daha hızlı müdahale, daha eğitimli arama kurtarma birimleri için gereken adımları atıyoruz. Afetler konusundaki ihtisas kurumumuz AFAD'ı daha da güçlendireceğiz. Ayrıca TSK, jandarma, emniyet gibi altyapısı güçlü birimlerimizin mevcut imkanlarını daha etkin değerlendireceğimiz bir sistem kuracağız.

"Son dönemdeki Van, Elazığ, İzmir depremlerinin ardından dünyada örneği görülemdik bir hızda şehirlerimizi nasıl ayağa kaldırdığımızı en iyi milletimiz bilir. Güneyimizdeki yangın ve kuzeyimizdeki sel felaketleri konusunda aynısını yapacağız. Selin yıktığı her binayı daha sağlamıyla tekrar ayağa kaldıracağız. Allahın izniyle bunların üstesinden geliriz. Önemli olan birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkmamızdır. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası yolunda verdiğimiz mücadeleye destek veren tek bilek ve tek yürek olarak yanımızda yer alan her bir vatandaşıma şükranlarımı sunuyorum.

http://www.ankaramasasi.com/haber/963777/cumhurbaskani-erdogandan-yanan-yerlerle-ilgili-aciklama
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.