Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni ekonomi planının detaylarını paylaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Vadeli Ekonomi Planı'nın öncelikli hedefinin enflasyon oranlarını tek haneye indirmek olacağını söyledi.
Ankara Masası
|
06 Eylül 2021, Pazartesi - 19:38
Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni ekonomi planının detaylarını paylaştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık ettiği Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

Erdoğan geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Ekonomi Planı'nın detaylarını paylaştı.

Hedefin öncelikli olarak enflasyonu indirmek olduğunun altını çizen Erdoğan şunları söyledi;

Orta Vadeli Programla ödemeler dengesi alanında da bir dizi kritik politikayı hayata geçiriyoruz. 

İhracatın 2021 yılında 211 milyar dolar, program dönemi sonundaysa 250 milyar doları aşacağını tahmin ediyoruz. Seyahat gelirlerinin bu yılki 17 miyar dolar seviyesinden 33 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz. Cari işlemler açığının milli gelire oranının yüzde 1 seviyesine gerilemesini öngörüyoruz. 

Türkiye'ye coğrafi olarak uzak ancak ihracat potansiyeli yüksek ülkelerle ticaretimizi geliştirmek amacıyla uzak ülkeler stratejisini hayata geçireceğiz. Yurt dışı lojistik merkezler üzerinden ihracatçıların potansiyel pazarlara ve dağıtım kanallarına erişimini hızlandıracağız. 

"Bu hedefi rahat şekilde yakalayacağız"

Türk Eximbank'ı yeniden yapılandıracağız. Ülkemizdeki endüstriyel, metalik maden cevherlerinin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasını sağlayacağız. Bu yıl bütçe açığı hedefimizi sene başında yüzde 3,5 olarak şekilde revize etmiştik. Sözümüzde tutarak, inşallah, bu hedefi rahat şekilde yakalayacağız.

"Vatandaşlarımızı ve üreticilerimizi desteklemeyi sürdüreceğiz"

Salgınla mücadele kapsamında vatandaşlarımızın mağduriyetine de fırsat vermeyeceğiz. Aldığımız tedbirlerin ve sağladığımız desteklerin ekonomik büyüklüğü yıl sonunda toplamda 734 milyar liraya ulaşacaktır. Önümüzdeki dönemde de vatandaşlarımızı ve üreticilerimizi desteklemeyi sürdüreceğiz.

"Kamu taşıt filo yönetim sisteminin kuracağız"

Merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranının program dönemi sonunda yüzde 2,9 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. Faiz dışı dengenin de program sonunda yüzde 3,0 fazlaya dönmesini bekliyoruz. Program süresince harcamaları gözden geçirmeye devam edeceğiz. Kamu taşıt filo yönetim sisteminin kuracağız.

"Yurt içi döviz ve altın cinsi borçlanmayı artıracağız"

Stratejik öncelikler çerçevesinde yürüttüğümüz borçlanma politikamızı Türk Lirası öncelikli haline getirecek, yurt içi döviz ve altın cinsi borçlanmayı artıracağız. Kamu kurum ve kuruluşlarımızın bütçelerinin hazırlanmasına yönelik yasal süreci başlatıyoruz. Bu kapsamda Meclise sunacağımız ödenek tekliflerini belirledik. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasında önemli bir adım olduğuna inandığım programın hayırlı olmasını diliyorum.

http://www.ankaramasasi.com/haber/995667/cumhurbaskani-erdogan-yeni-ekonomi-planinin-detaylarini-paylasti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.