Yaşar Neslihanoğlu CHP'nin 98. yılını kutladı

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, CHP'nin 98. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle mesaj paylaştı.
Ankara Masası
|
08 Eylül 2021, Çarşamba - 22:02
Yaşar Neslihanoğlu CHP'nin 98. yılını kutladı

Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923'te kurulan ve bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 98. kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

Partinnin 98. yılı dönümü nedeniyle  Ankara Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu "'Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri de Cumhuriyet Halk Partisi.' Mustafa Kemal Atatürk. Kuruluşun ve kurtuluşun partisi, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 98. kuruluş yıl dönümü kutlu olsun" paylaşımında bulundu.

CHP'nin tarihçesi

Ülkenin ilk siyasi partisi ise Milli Mücadele'nin önderi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu.

Atatürk tarafından "Halk Fırkası" adıyla kurulan partinin adının başına, 1924'te "Cumhuriyet" sözcüğü eklendi. 1935'teki dördüncü kurultayda ise bugünkü "Cumhuriyet Halk Partisi" adı benimsendi.

Dünyanın en eski birkaç partisinden biri olan CHP, 1923'ten 1950'ye kadar aralıksız iktidarda kaldı.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından, o dönem Bülent Ecevit'in genel başkanlık yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi kapatıldı. Parti daha sonra 3821 Sayılı Yasa'ya dayanarak kuruluşunun 69'uncu yıl dönümü olan 9 Eylül 1992 günü tekrar açıldı.

Vekaleten görev alanlar hariç, CHP'de genel başkanlık koltuğuna Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu oturdu.

(AA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/997958/yasar-neslihanoglu-chpnin-98-yilini-kutladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.