Okullarda tarama yapılacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 yaygınlığının tespiti için pazartesiden itibaren bazı örnek okullarda tarama yapılacağını açıkladı.
Ankara Masası
|
09 Eylül 2021, Perşembe - 19:02
Okullarda tarama yapılacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs tedbirleri gölgesinde başlayan yüz yüze eğitimin ardından okullardaki son durumu ortaya çıkarmak için bir tarama yapılacağını açıkladı.

Bakan Koca, "Öğretmenlerimizden iki doz aşısını yaptıranların oranı yüzde 77'yi buldu, en az bir doz aşısını yaptırmış öğretmenlerimizin oranı da yüzde 90'ı geçti. Hastalığı geçirenlerin oranı ise yüzde 4.4'lerde. Şu an yüzde 95'lere yakın aşılanmış olan ve koruyuculuğu olan kişilerden bahsediyoruz. Koruyuculuk iki dozla sağlanmış oluyor. Yüzde 94,5'a yakın aşılanma oranının olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki 1-2 hafta içinde bu oranın daha da yükselip, ikinci dozların tamamlanacağını biliyoruz. Pazartesiden itibaren illerimizde bazı okullarımızda örnek olabilecek okullarımızı ayrıca öğrencileri taramak istiyoruz." dedi.

Bakan Koca sözlerine şöyle devam etti;

Varyantların sekans analizini yapıyoruz.  Sadece PCR kitleriyle değil sekans analiziyle kesinleştirilmiş oluyoruz. (Vefat ve vaka sayılarının neden yüksek olduğu sorusu) Bizim şu an 18 yaş ve üzeri yatan hastada yüzde 90'ı aşısını tamamlamamış kişiler. Aşısını tamamlamamış kişilerin toplam sayısı 26 milyon. Aşısını tamamlamış kişiler yaklaşık 36 milyon. 36 milyonun yaş ortalaması daha yüksek, ek hastalığı olanlar. Yaş ortalaması 46. 26 milyonun yaş ortalaması daha düşük. 36 milyon aşılanmamış olsaydı var olan hastane yükü, 2,5- 3 kat olacaktı. Bu farklılık neden oluşuyor? Yani aşılama bu kadar olmasaydı vaka sayımız 2,3 kat olacaktı, yaşla birlikte belki 4-5 kat olacaktı. 36 milyonun hastane yükü yüzde 10. Aşı bu kadar etkili. Vatandaşımız bir an önce aşısını olması toplumsal bağışıklık içerisinde son derece önemli görüyoruz. 

"Müeyyide güçlü olacak"

(Sahte aşı iddiaları) Biz aşıları kimlerin yapması gerektiğini biliyoruz. Kime izin verdiğimizi biliyoruz. Bu aşıyı yaptıran birimleri yakın takip ediyoruz dijital ortamda. Bununla ilgili şu an somut bir istismarın yapıldığı bilgisi bize gelmedi. Bununla ilgili olacağını düşünmek istemiyorum. Olursa da müeyyidenin güçlü olacağını, yapılması gereken uygulamadan çekinmeyeceğimizi ifade etmek istiyorum.

" Sanırım Almanya'yı da geçeceğiz"

(Aşı karşıtlığı konusu) Ben o kelimeyi kullanmak istemiyorum. En fazla aşıyı ertelemiş olanlarımız olabilir. Şu an dünyada aşı doz miktarı anlamında 8. sıradayız. Bizden önce Avrupa ülkesi sadece Almanya var. Sanırım Almanya'yı da geçeceğiz. Türkiye olarak aşılama oranımız giderek artıyor. Bu anlamda sorunumuz olduğunu düşünmüyorum.

Hatırlatma dozunun önemi

İnaktif aşılarda koruyuculuğunun 3.aydan itibaren azaldığını biliyoruz. Hatırlatma dozu ile inaktif aşıların 3.aydan itibaren koruyuculuğunu 5,6 kat arttırmak mümkün.

http://www.ankaramasasi.com/haber/999435/okullarda-tarama-yapilacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.