Altın sevdası bitti mi?

Abdurrahman Yıldırım
|

Altının fiyatları, 2015 sonunda başlayan ve Ağustos 2020’ye kadar süren 4.5 yıllık yükselişinde yüzde 98 prim yaptı. 7 Ağustos 2020’de 2.073 dolara kadar çıkan altın fiyatları 11 aydır dalgalanıyor. 31 Mart 2021’de 1.678 dolara kadar inerek yüzde 19’a varan bir değer kaybına uğrayan altın şu sıralar 1.800 dolara yaklaşan bir seyir izliyor.


- 2020 yılının ortalama ons fiyatı 1.804 dolar olarak gerçekleşirken, bu yılın ortalaması ise 1.771 dolara düştü. Ortalamalara göre 33 dolarlık kayıp yüzde 2 ile küçük ölçekli azalma demek. Ama daha önemlisi altın fiyatlarının yakın dönemde yükseleceğine dair bir kanaatin veya tahminin bulunmaması.



ALTININ HIZ KESME NEDENİ NE?



-Çünkü ortaya küresel enflasyon çıktı ve bu korkuyla faizler yükseliyor. Altının en duyarlı olduğu faiz olan ABD 10 yıllıklarının 2020 yılı ortalaması yüzde 0.889 iken, 2021 ortalaması yüzde 1.455’e yükseldi. Yıldan yıla değişim oranı yüzde 63 düzeyinde.


-Kısaca altın fiyatlarının önüne enflasyon ve faiz gibi iki önemli belirsizlik çıktı. Şimdi enflasyon geçici mi, kalıcı mı diye tartışılıyor. Sonra FED’in tahvil alımlarını azaltmayı takvimlendirmesi gerekecek. Gelecek yılın sonunda ise FED’den ilk faiz artırımı bekleniyor. Bütün bu gelişmelerin etkisiyle altının yükselişi kesilince yatırım amaçlı alımlar ivme kaybetti.





İTHALATI BU YIL %43 GERİLEDİ



-Türkiye’de ise altın talebinde dramatik düşüşler kaydedildi. Çünkü geçen yılki talep abartılıydı ve bu yıl alınan idari önlemler de talep azalmasında etkili. Geçen yıl negatif faizden kaçanlar ve bazı nedenlerden dolayı döviz hesabı açtırmayanlar altına yöneldi. Buna altının değer artışından yararlanmak isteyenler eklendi.


-Altın ithalatı da yüzde 100 artışla 13 milyar dolardan 26 milyar dolara çıktı. Enerjiden sonra ikinci sıraya yükselen altın ithalatı cari açığın büyümesine en çok katkı yapan gruplardan biri oldu.


-Bu yılın ilk 5 ayında ise tablo tersine döndü ve genel ithalat yüzde 27 artarken altın ithalatı yüzde 43 geriledi. Geçen yılın aynı dönemindeki 7.3 milyar dolarlık altın ithalatı bu yıl 4.2 milyar dolara indi.


-İthalatın azalmasında altın fiyatlarındaki durgunluğun belli bir payı var. Yatırım veya spekülasyon amaçlı altın alımlarını önemli ölçüde sınırladı.


-Ancak 26 milyar dolarlık ithalatı düşürmek amacıyla alınan idari kararların da etkili olduğunu öğrendik.



İHRACATINA İKİ ZORLUK ÇIKARDIK



-Basın mensuplarıyla bir araya gelen Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar altın ithalatındaki artışın önünü kesmek amacıyla geciktirici ve maliyetleri artırıcı idari önlemler alındığını belirtti. Mustafa Kamar, kuyumculuk sektörünün Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında yaklaşık 4 milyar dolarlık altın getirdiğini, bunu işleyerek ihraç ettiğini, arada yüzde 15’lik işçilik payı aldığını aktardıktan sonra şunları söyledi:




“-DİR kapsamında bize işlenmek üzere gelen altın için Gümrük’ten izin alma zorunluluğu getirildi. İzin süresi 3 günden 2 haftaya kadar uzuyor. İlk zorluk bu.


-İzin sonrası gelen ürünün Darphane tarafından onaylanması şartı da konuldu. Bu da bir hafta 10 gün sürüyor. Yetkili ayar evleri belirlenmiş ve 2004’ten başlayarak 2021’e kadar böyle gelmiştik. Şimdi yeniden 2004 öncesine döndük. İkinci zorluk da buradan kaynaklanıyor.



Devamını okumak için
http://www.ankaramasasi.com/makale/51785/altin-sevdasi-bitti-mi

Yorumlar (0)