Çin'in Afganistan'daki adımları dengeleri nasıl etkileyecek?

Kürşat Zorlu
|

Yeni bir mülteci tehlikesine kapı aralayan Afganistan’daki gelişmeler Çin açısından da büyük önem taşıyor. Ağustos sonu itibariyle ABD’nin çekilme süreci tamamlandığında ülkenin %70’nin Taliban’ın kontrolüne girme olasılığı bulunuyor. Bu sebeple Çin Dışişleri Bakanı Wang Li bir haftalık Orta Asya gezisine başladı. Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan'a gidecek olan Li, sadece Afganistan’da değil, güvenlik kaygısı olan komşu Orta Asya’daki etkisini de perçinlemek istiyor.



Son trafiğin İran, Rusya ve Pakistan’ı da harekete geçirdiği düşünüldüğünde Çin açısından Avrasya üzerinde ciddi bir güç dengelemesi imkanı…


Çin’in başat rol üstlendiği Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) bu trafikte önemli bir dayanak noktası olacak. Orta Asya ülkeleri dışında Pakistan ve Hindistan ŞİÖ’nün birer üyesi…Geçtiğimiz gün bu kapsamda toplanan Çin, Rusya, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan'ın dışişleri bakanları Afganistan’da güvenliğin sağlanması meselesini tartıştı.


Aslında Afganistan, Çin ile yaklaşık 76 kilometreli küçük ve engebeli bir sınıra sahip. Ancak sınır, Çin’in batısına (Doğu Türkistan) bitişik olduğu için Uygurları gündeme getiriyor. Üstelik bu geçiş hattındaki Wakhan Koridoru’na uzanan Bedahşan eyaletinin Taliban’ın kontrolüne girmesi Çin’in geleneksel kaygılarını artırmış gözüküyor.



https://www.haberturk.com/yaza...
http://www.ankaramasasi.com/makale/51797/cinin-afganistandaki-adimlari-dengeleri-nasil-etkileyecek

Yorumlar (0)