Rusya nasıl adım adım kendisine bağlıyor?

Kürşat Zorlu
|

Ukrayna-Rusya gerginliği 2013'te Kiev yönetiminin AB'ye girme kararı ile doruğa ulaştı. Tarihsel ve jeostratejik bakımdan bunu kabul etmeyeceği belli olan Moskova, 2014'te Kırım yasadışı ilhak ederken, ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinde de benzer bir süreç başlattı.



Ayrılıkçılar sözde halk oylamalarıyla 11 Mayıs 2014'te Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı sözde yönetim oluşturdular. O günden bu yana Rusya'nın bölgedeki demografi baskısı ve sınırdaki cephe hattında yığınağı arttı.


Donbas aslında artık Rusya'nın Avrupa'ya açılan kıskacıydı! ABD ile ilişkiler ve Ukrayna'nın dış politikası bu kıskacın sıkıştırma gücünde belirleyici olacaktı...



ABD ve AB ülkelerinden destek açıklamaları ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar gelse de Putin geri adım atmadı ve Donbas'taki hedeflerini zamana yaydı.



Ve Putin’in imzasıyla 15 Kasım’da 657 sayılı bir kararname yayınlandı. Dört maddelik kararnamenin başlığı "Ukrayna'nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinin nüfusuna insani yardım sağlanması"...

Devamı için tıklayınız 

http://www.ankaramasasi.com/makale/52130/rusya-nasil-adim-adim-kendisine-bagliyor

Yorumlar (0)