Trafik sigortasında zam sınırı sabitlendi

Türkiye'de trafik sigortası primlerinde yaşanan değişimlerle ilgili yeni bir döneme giriliyor. Bu yılın ilk dört ayında yüzde 30'un üzerinde zam yapıldıktan sonra, Mayıs ayıyla birlikte zam hesaplama yöntemi değişti. Artık, zam oranları maliyet endeksine göre belirlenecek. Sigorta şirketleri maliyetlerinin arttığını belirterek daha yüksek zam talep ediyorlar.
Afife Kaya
|
22 Nisan 2024, Pazartesi - 18:09
Trafik sigortasında zam sınırı sabitlendi

Türkiye'de trafik sigortası primlerine yeni bir dönem başlıyor. Bu yılın ilk dört ayında yüzde 30'un üzerinde artış yaşanan trafik sigortasında, Mayıs ayı itibariyle zam hesaplama yöntemi değişti. Artık, zam üst sınırı maliyet endeksine göre belirlenecek.

Son yedi yıldır trafik sigortası prim artışlarını belirleyen kurum olan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, zam için bir tavan fiyat belirleyerek poliçelerin bu rakamın üzerinde satılmasını engelliyordu. Ancak, Mayıs ayı itibariyle bu uygulama değişti.

Yeni dönemde artış oranı, oluşturulan maliyet endeksine göre belirlenecek. Mayıs ayında ise zam oranı yüzde 3 olarak belirlendi.

Ocak ve Şubat aylarında yüzde 10, Mart ve Nisan aylarında ise yüzde 5'er oranında zam yapılan trafik sigortası, yeni uygulamayla birlikte Mayıs ayında yüzde 3'lük bir artışla karşı karşıya kaldı.

Maliyet endeksi, özellikle asgari ücret artışını en fazla etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Zira kazaların hasar ödemeleri, mevcut asgari ücret düzeyine göre belirleniyor.

Ancak, Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olan zamın trafik sigortası fiyatlarına da yansıması bekleniyor. Sigorta şirketleri, maliyetlerinin arttığını belirterek zam oranlarının daha yüksek olmasını talep ediyorlar.

Türkiye'deki sürücüler, bu yeni dönemde trafik sigortası fiyatlarının nasıl şekilleneceğini merakla bekliyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2134927/trafik-sigortasinda-zam-siniri-sabitlendi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.