Polonya, yasa dışı izleme iddiaları ile sarsıldı

Polonya'da eski hükümetin, İsrailli NSO Group'un "Pegasus" casus yazılımını kullanarak yüzlerce kişinin bilgilerini yasa dışı bir şekilde ele geçirdiği ortaya çıktı. Adalet Bakanı ve Başsavcı Adam Bodnar'ın verdiği bilgilere göre, 2017-2022 döneminde bu casus yazılım ile 578 kişinin kişisel ve profesyonel bilgileri tehlikeye atıldı.
Afife Kaya
|
25 Nisan 2024, Perşembe - 00:10
Polonya, yasa dışı izleme iddiaları ile sarsıldı

Polonya'da önceki hükümet döneminde, İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group'un geliştirdiği "Pegasus" casus yazılımıyla yüzlerce kişinin bilgilerinin yasa dışı bir şekilde ele geçirildiği ortaya çıktı. Adalet Bakanı ve Başsavcı Adam Bodnar, eski Başbakan Mateusz Morawiecki dönemindeki hükümet yetkililerinin bu casus yazılımı yoluyla yüzlerce kişiye karşı yasa dışı faaliyetlerde bulunduğunu belirtti.

Bodnar, durumu Polonya Parlamentosu'nun alt kanadı Sejm'de yaptığı açıklamalarda şoke edici ve üzücü olarak nitelendirdi. Başsavcılık ofisinin verdiği bilgilere göre, 2017-2022 döneminde önceki hükümetin üç kurumu tarafından kullanılan casus yazılım ile 578 kişinin "kişisel ve profesyonel" bilgileri ele geçirildi. Ancak, önceki hükümetin casus yazılımı kimlere karşı kullandığı bilgisi gizli tutuldu.

Bu skandalın ardından Polonya'da, Pegasus casus yazılımının önceki hükümet yetkililerince kullanıldığı iddialarını soruşturmak üzere özel bir komisyon kurulmuştu. Geçmiş dönem Başbakanı Donald Tusk, selefi Morawiecki yönetimindeki hükümet yetkililerini "Pegasus" casus yazılımını yasa dışı şekilde kullanmakla suçlamıştı.


Pegasus casus yazılımı, kullanıcıların haberi olmadan telefon konuşmalarının dinlenmesi, ses kaydı alınması, e-postaların takip edilmesi ve telefonlardan fotoğraf çekilmesi gibi casusluk faaliyetleri için kullanılıyor. Bu yazılımın dünya genelinde, İsrail'in Haaretz gazetesinde de belirtildiği gibi, birçok ülkede kullanıldığı ve çok sayıda kişinin izlendiği biliniyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2135304/polonya-yasa-disi-izleme-iddialari-ile-sarsildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.