‘Gurbetten Sılaya’ çay hasatı çağrısı

Ankara Masası
|
06 Mayıs 2020, Çarşamba - 10:59
‘Gurbetten Sılaya’ çay hasatı çağrısı

TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk: “Gurbetteki çay bahçesi sahiplerinin sılaya dönmesi kolaylaştırılmalı"

Yakında başlayacak olan 2020 ürünü yaş çay alım kampanyasında işçi sıkıntısını aşmak için arayışlar sürüyor.
Çözüm olarak, gurbetteki bahçe sahiplerinin memleketlerine dönüp çay hasatına katkı yapmaları için kolaylık sağlanması isteniyor.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk,
çay hasatını yakın geçmişte tamamen yöredekilerin yaptığını söyledi.

Bölgenin göç verdiğini ve dışarıdan Gürcülerin geldiğini anlatan Arslantürk, "Çayın toplama işi adeta yöre halkının dışına çıktı" dedi. Arslantürk şöyle devam etti: "Bugün zoraki de olsa farklı bir tablo ile karşı karşıyayız. Toplama işini öyle veya böyle başarmak zorundayız. Çayı bahçede bırakacak halimiz yok. Bunun için çok sözü edilen başta Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde oturan çay bahçesi sahipleri ve yakınlarının Doğu Karadeniz’e dönmesine izin verilmesidir. Bilim Kurulunun görüş ve istekleri doğrultusunda gurbettekilerin sılaya dönmesi kolaylaştırıldığında sorun büyük ölçüde çözülür. Aynı zamanda çay üretilen illerin kendi içinde çalışma serbestisi sağlanmalıdır. Mevcut nüfus yapısı ve işsizlik rakamlarına bakıldığında biraz fedakârlık yaparak gerekli sağlık tedbirleri ve sosyal uygulamalarla kendi çayımızı kendimiz toplarız“ şeklinde konuştu.

Toplama işlemi sırasında bazı aksamaların olabileceğini, bunun içinde ilave tedbirler gerektiğini vurgulayan Arslantürk, “Üretici birlikleri, belediyeler, çay sanayicileri gibi sektörle ilgili kesimler de bu yönde çalışmalar yapıyorlar. Yine de toplamada ürün bazında yüzde 15-20 azalma olabilir. Bunları da göze alacağız. Hedefimiz minimum maliyetle maksimum fayda yaratabilmek olmalıdır. Bunun için de sektörün bileşenleri başta olmak üzere yöre halkı imece yapmalı, ele ele vermelidir.”

Ağustos ayında başlayacak fındık hasatında da benzer sıkıntıların gündeme gelebileceğini belirten Arslantürk, çaydaki deneyimin fındıkta meydana gelebilecek sıkıntının aşılmasında faydalı olacağını sözlerine ekledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/10666/gurbetten-silaya-cay-hasati-cagrisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.