Bakan Koca 2. dönemin adını koydu kontrollü sosyal hayat

Ankara Masası
|
06 Mayıs 2020, Çarşamba - 20:55
Bakan Koca 2. dönemin adını koydu kontrollü sosyal hayat

Bakan Koca: “Yeni dönem kısıtların biraz esnediği dönemdir. Hassas davranmazsak serbestlik yeni mecburiyetlere yol açar.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin, koronavirüsle mücadelede birinci dönemi geride bıraktığını belirterek ikinci dönemi "kontrollü sosyal hayat" olarak niteledi. Fahrettin Koca, video konferans ile gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Dünyada salgının hızının kesilemediğine işaret eden Koca, Türkiye’de ise vaka sayısı inişe geçtiğinin altını çizdi. Koca, Türkiye’nin koronavirüs mücadelesinde ilk dönemi tamamladığını vurguladı.

Koca, “Bazı kısıtlamaları esnettiğimiz yeni döneme isim vermeyi faydalı buluyoruz. İsim bize mücadelemiz için fikir verecektir. Bu isim Kontrollü Sosyal Hayattır” dedi. Günlük test sayısının 43 bin 498’e ulaştığını anlatan Koca, test sayısındaki artışa rağmen yeni vaka sayısının azalmaya başladığını söyledi. Fahrettin Koca, bu hafta ilk kez iyileşen hasta sayısının mevcut korona virüs hasta sayısını aştığını da ifade etti.

“Sonuçlar salgını kontrol altına aldığımızın kanıtıdır”

Sağlık Bakanı Koca, “29 Nisan, Korona virüsle mücadelemizde birinci dönemi geride bıraktığımız tarihtir. Dün itibariyle iyileşen hasta sayımız 73 bin 285’e çıkmıştır. İyileşen vaka sayısı ile toplam vaka sayısı arasındaki fark azalıyor. İçinde bulunduğumuz haftada önemli bir gelişme daha oldu. Bu hafta ilk kez iyileşen hasta sayımız, mevcut korona virüslü hasta sayımızı aştı. Belirgin sonuçlar, tanı ve tedavideki başarı, salgını kontrol altına aldığımızın kanıtıdır. Artık salgın yönetiminde güncel politika ve uygulamalarda bazı değişikliklere gidebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Özgür ama kontrollü olacağız”

Fahrettin Koca, kontrollü bir özgürlük döneminin başladığının sinyallerini verdi. Tedbirin zorunlu olduğunun altını çizen Koca, çünkü tehlikenin devam ettiğini vurguladı.

Koca, “Salgın kontrol altına alınmıştır fakat virüsle ilgili gerçekler değişmemiştir. Eviniz, virüse karşı en güvenilir ortamdır. Özgür ama kontrollü olacağız. “ dedi.

“Normale dönmüyoruz. Yeni hayatın normallerini oluşturuyoruz.”

Kontrolün kaybedilmesinin ikinci bir dalgayı beraberinde getireceğini söyleyen Bakan Koca, “Başlayan yeni dönem tipik bir normalleşme dönemi değildir. Kısıtların biraz esnediği dönemdir. Hassas davranmazsak serbestlik yeni mecburiyetlere yol açar. Risk devam etmektedir. Kontrolün kaybı ikinci bir dalganın davetlisi olacaktır. Esasında normale dönmüyoruz. Yeni hayatın normallerini oluşturuyoruz. Bu hayatın normali eskisinden farklı olacaktır.” şeklinde konuştu.

“Kontrollü sosyal hayat başlıyor”

Önümüzdeki günlerde ev hayatından, sosyal hayata geçişin artacağını hatırlatan Koca, kontrollü sosyal hayatta, dışarıda maske kullanılacağını ve sosyal mesafenin korunacağını bildirdi.

“Dağıtılan maske sayısı 160 milyonu buldu”

Koca, şu ana kadar dağıtılan maske sayısının 160 milyonu bulduğunu da söyledi. Bu dönemde maske ihtiyacının artacağına dikkati çeken Koca, bu yüzden maskeye eczane ve marketler dahil olmak üzere birçok yerden ulaşabileceğini anlattı.

“Federasyon bu kararı alabiliyorsa karar kendisinindir, sorumluluk federasyonundur”

Futbol liglerinin başlayacak olmasını da değerlendiren Koca, “Federasyonun özür iradesiyle kendi kararını verebileceğini, bakanlık veya bilim kurulu olarak asla öneri ve katkıda bulunmak istemediğimizi ifade ettim. Dolayısıyla özgür, kendi iradeleriyle federasyonun kararı. Bundan sonraki sorumluluk da federasyonundur. Federasyon bu kararı alabiliyorsa, karar kendisinindir, sorumluluk da federasyonundur” ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/11023/bakan-koca-2-donemin-adini-koydu-kontrollu-sosyal-hayat
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.