Türkiye'nin başarı reçetesi tedbir, tespit, hızlı tedavi

Ankara Masası
|
29 Nisan 2020, Çarşamba - 18:39
Türkiye'nin başarı reçetesi tedbir, tespit, hızlı tedavi

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca: “ Salgınla mücadeleden yüz akıyla çıktık. Başarımızı tedbir, tespit ve hızlı tedaviye borçluyuz.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından korona virüsle mücadelede gelinen noktayı değerlendirdi.

Covid-19’un 210 ülkeye yayıldığını ve tüm dünyada hayatı değiştirdiğini belirten Koca, “Buraya varacağı tahmin edilmiyordu” dedi.

Fahrettin Koca, Çin tarafından ilk hasta bildiriminin 31 Aralık’ta yapılmasından sadece 10 gün sonra Acil Operasyon Merkezi kurup aynı gün Bilim Kurulu oluşturduklarının altını çizdi.

Sağlık Bakanı Koca, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) pandemi ilan etmesinden 31 gün önce 11 Ocak tarihinde mücadele için rehber hazırladıklarını aktardı.

“Seyahat kısıtlamasını erken başlatmak isabetli oldu”

Yurt dışı seyahat sınırlamalarını erken başlatmalarının büyük fayda sağladığını anlatan Koca, Türkiye’de 11 Mart’ta ilk vaka tespitinin ardından kademe kademe uygulanan tedbirler ile başarı sağladıklarını ifade etti.

“Başarının sebebi tedbir, tespit ve hızlı tedavi”

Koca, “Türkiye bu mücadeleden yüz akıyla çıktı. Başarıyı 3 maddede özetlemek gerekirse bunlardan birincisi tedbir, ikincisi tespit, üçüncüsü hızlı tedavidir” dedi.

Dünyada vaka sayısının 3 milyon 152 bini, hayatını kaybedenlerin de 218 bini geçtiğine işaret eden Koca,  dün 25 bini aşkın vaka açıklayan ABD’de ölüm sayısının 60 bine yaklaştığını belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin salgını nasıl gerilettiği ve gözle görülecek kadar kontrol altına aldığını da açıkladı.

“Şüpheli vakaya test yaygın taramadan daha başarılı oldu”

Her yeni hastanın temas çevresinde iz sürdüklerini belirten Koca, son 2 gün içindeki tüm temaslara ulaşıp test yaptıklarını ve izole ettiklerini kaydetti.

Koca, bulaş riskine karşı şüphelilere test yaptıklarını ve yaygın tarama yapanlardan daha iyi sonuç aldıklarını ifade etti.

“Filyasyon son vakaya kadar sürecek”

Sahada filyasyon amacıyla 5849 kişinin görev yaptığını belirten Koca, “468 bin 390 temas tespit ettik. Bunlardan yüzde 99’unu yani  464 bin 434 kişiye ulaşıp takip ettik. Hastalığın yayılmasını böyle önledik. Filyasyon önemini son vakaya kadar sürdürecektir” şeklinde konuştu.

Fahrettin Koca, alt yapısı uygun olan tüm hastaneleri “pandemi hastanesi” ilan ettiklerini, yatak doluluk oranlarını yüzde 60’lardan yüzde 30’lara indirerek mücadeleye en hazır şekilde başladıklarını anlattı.

“Hastanede tedavisi gereken hiçbir hastayı eve göndermedik”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Tedavisi hastane şartlarında yapılması gereken hiçbir vakayı evine göndermedik, göndermiyoruz” dedi.

Salgının yayılımına karşı başarının aynısını tedavide de gösterdiklerini belirten Koca, hekimler ve Bilim Kurulu düşünceleri doğrultusunda tedavide özel yöntemler geliştirdiklerinin de altını çizdi.

Koca, Çin’den getirilen anti viral ilaçların kullanımında değişikliğe giderek tedavide etkinlik sağladıklarını açıkladı.

“Avrupa’da en düşük vefat oranlarına sahibiz”

Yoğun bakımda vefat oranını yüzde 58’den yüzde 10’a, entübe hastalardan yüzde 70’den yüzde 14’e indirdiklerini açıklayan Koca “Hasta kayıp oranımız yüzde 2,58. Avrupa ülkeleri arasında en düşük vefat oranına sahibiz” diye konuştu.

Fahrettin Koca, tedbirlere uyan 83 milyonu başarıda ilk sıraya yerleştirdi. Hastalarla temas edenlerin taranması yani başarılı filyasyon ile  tedaviye erken başlamak ve yoğun bakımda yapılan özel çalışmaları da başarının diğer parametreleri olarak niteledi.

“PİK döneminde olduğumuzu söyleyebilirim”

Sağlık Bakanı Koca soruları cevaplandırırken, “Salgının PİK döneminde olduğumuzu söyleyebilirim. Düşüş trendine girdiğini de görüyoruz. Bu düşüşün kalıcı olabilmesi için izolasyon son derece önemli. Kurallara uyulmaz ise yeni bir dalgaya yol açılabilir” değerlendirmesinde bulundu.

“Önlemler Mayıs’ta da devam edecek”

Bu çerçevede tedbirlerin Mayıs ayı boyunca devam edeceğini vurgulayan Koca, maske kullanımını son derece önemsediklerini tekrarladı.

Koca, bir başka soru üzerine, bir milyon yüz bin sağlık çalışanı içinde 7 bin 428’inin  enfekte olduğunu, bunun ortalama vaka sayıları içinde yüzde 6,5’a denk geldiğini,  Avrupa’da aynı oranın yüzde 11 civarında olduğunu paylaştı.

Koca, vefat sayılarının doğruluğuna ilişkin soruyu ise bu bilgilerin hekimler tarafından DSÖ kriterleri doğrultusunda hazırlandığını hatırlatarak cevapladı. “Bakan Koca, “Bu rakamların gizlenebilirliği asla yapılamaz” dedi.

Soruları yanıtlarken İsveç’ten ambulans uçakla getirilen Covid-19 hastası Emrullah Gülüşken ile hiçbir akrabalık bağı olmadığını da belirten Koca, talebin sosyal medyadan ulaştığını Stockholm Büyükelçiliği'nin “hastanın Türkiye’de tedavi edilmesi gerekli” şeklindeki bilgilendirmesi üzerine hemen harekete geçtiklerini sözlerine ekledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/8241/turkiyenin-basari-recetesi-tedbir-tespit-hizli-tedavi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.