Akova'dan 3. doz çağrısı

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Akova, "Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği şekliyle 3. doz bir gereklilik haline geldi." dedi.
Ankara Masası
|
12 Kasım 2021, Cuma - 15:39
Akova'dan 3. doz çağrısı

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Akova, Ankara Masası'na konuştu.

Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Akova, 3. doz aşının yapılmasının bir gereklilik haline geldiğini söyleyerek, aşı olunması konusunda uyarıda bulundu. 

Aşısız kişilere karşı tedbir alınması gerektiğine dikkat çeken Akova, "Yoğun bakımda ya da hastanede yatan hastalarımızın çoğu aşısız olan kişiler." dedi.

Prof. Dr. Murat Akova'nın satır başları şöyle:

3. doz neden uygulanmalı?

"Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği şekliyle 3. doz bir gereklilik haline geldi. Şu anda tüm dünyada ve Türkiye'de yaygın, hakim tek varyant var, o da delta varyantı. Kolay bulaşan ve ciddi hastalık yapan bir koronavirüs varyantı. 2. önemli nokta da aşılar bu yılın başı itibariyle dünyada uygulanmaya başlandı. Türkiye'de ilk 3-4 aylık sürede inaktif aşı, Nisan'dan itibaren de BionTech aşısı uygulanmaya başlandı. Ancak bu aşıların etkinliği, son doz aşı yapıldıktan 3-6 ay sonra önemli ölçüde azalıyor. Bu nedenle hatırlatma dozu bu noktada işe yarıyor."

Hatırlatma dozu son kez mi yapılacak?

"Son kez mi uygulanacak sorusunun yanıtını şu an bilemiyoruz. Ancak bir tahminde bulunabiliriz. Belki 6 ay değil ama biraz geçtikten sonra uygulanabilir. Aynı grip hastalığında olduğu gibi her sene tekrarlayan, salgınlar yapan özellikle aşılanmamış korunmasız kişilerde hastalığa yol açabilecek ciddi hastalık olma yolunda evriliyor salgın. Tekrar dozlarına yıllık olarak ihtiyacımız olabilir."

"Yoğun bakımdaki hastaların çoğu aşısız"

" Salgının başlarında gördüğümüz yoğun bakımlardaki yüksek yatış oranını şu anda gözlemlemiyoruz. Yoğun bakımda ya da hastanede yatan hastalarımızın çoğu aşısız olan kişiler. Ya da aşılanmış ama altta yatan hastalığı olan kişiler."

"Aşısız kişilere karşı önlem alınmalı"

"Sinemaya, lokantaya gidecekseniz, en azından aşı sertifikanızın sorulması lazım. Aşılı değilseniz bu mekanlara girişinizin engellenmesi lazım. Dolayısıyla aşıya teşvik etmenin en önemli yollarından bir tanesi bu."

"İlaç hiçbir zaman aşının yerini tutmayacaktır"

"İki tane ilaç var bu konuda. Bu ilaçlar virüsün çoğalmasını engelleyen ilaçlar. Ama bu ilacı kullanmaya başlamak için hastalık belirtileri  başladıktan 3 veya 5 gün içinde kullanmanız lazım. İlacı kullandığınızda da ilaçlar sizin ağır enfeksiyon geçirmenizi, hastaneye ya da yoğun bakıma yatmanızı engelliyor. Henüz ilaçların korunma amacıyla alınıp alınmayacağı konusunda bilgimiz yok. İlaç hiç bir zaman aşının yerini tutmayacaktır. Ama aşılamayı etkin olarak yaparsınız, buna rağmen risk grubundaki kişiler hastalanırsa hastaneye yatma ve ölüm riskini azaltabilirsiniz."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1115945/akovadan-3-doz-cagrisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.