Türkiye Afrika ülkeleri için karşı denge durumunda

Uzmanlara göre Türkiye, büyük güçlerin kıskacındaki Afrika'da yeni bir denge unsuru. Nijerya'daki Ahmadu Bello Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Shuaibu Shehu Aliyu, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle yakın ilişkilerinin 1998'den itibaren arttığına dikkati çekerek 'Şüphesiz Türkiye, uluslararası alanda Batı'nın büyük ekonomik güçlerinin tehditlerine ve rekabetine karşı bir denge oluyor.' dedi.
Samet Dirican
|
16 Aralık 2021, Perşembe - 13:48
Türkiye Afrika ülkeleri için karşı denge durumunda

Uzmanlar, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle yürüttüğü politikalar ve yakın ilişkiler sayesinde, büyük ekonomik güçlerin rekabeti arasında kalan kıta ülkeleri için yeni bir denge unsuru olduğunu belirtti.

Devlet başkanları, bakanlar ve uluslararası kurumlardan temsilcilerin katılımıyla 16-18 Aralık'ta İstanbul'da düzenlenecek 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi öncesi AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, gelecek yıllarda Türkiye'nin kıtadaki ekonomik varlığının güçleneceği görüşünde.

Türkiye'nin çok yönlü yaklaşımıyla bazı ülkelerde stratejik ortak halini aldığını belirten uzmanlar, zirvenin, ilişkilerin ileriye taşınması için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

Türkiye karşı denge

Nijerya'daki Ahmadu Bello Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Shuaibu Shehu Aliyu, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle yakın ilişkilerinin 1998'den itibaren arttığına dikkati çekerek "Şimdiye kadar düzenlenen iki zirve için Türkiye'yi kutlamak istiyorum. Şüphesiz Türkiye, uluslararası alanda Batı'nın büyük ekonomik güçlerinin tehditlerine ve rekabetine karşı bir denge oluyor." dedi.

Dr. Aliyu, Türkiye'nin İslam ülkesi olması ve Osmanlı Devleti geçmişi nedeniyle tarihi bir mirasa sahip olduğunu belirterek Türkiye'nin Avrupa dışında parlayan ekonomilere ve askeri güce önemli bir örnek olduğunu söyledi.

Türkiye'nin sadece Orta Doğu'da değil Afrika'da da bir güç bloku haline geldiğini ifade eden Dr. Aliyu, "Türkiye, Afrika'nın kalkınması ve büyümesi için alternatif bir paradigmayı temsil ediyor. Bu nedenle Türkiye ve Afrika ülkeleri özellikle ekonomik ve askeri alanda ilişkileri geliştirmeye ihtiyacı var." dedi.

Nijeryalı akademisyen Aliyu, Türkiye, Afrika'nın birçok bölgesiyle geçmişte temas kurmuş Osmanlı tarihi geçmişi nedeniyle kültürel alanda ilişkilerini geliştirmeyi sürdürmesi gerektiğini söyledi.

(AA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/1177265/turkiye-afrika-ulkeleri-icin-karsi-denge-durumunda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.