Asgari ücretin özel sektöre etkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücret 4 bin 250 lira olarak belirlendi. Gelen bu tarihi zamma çalışan sevinirken, iş veren bu durumdan memnun kalmadı.
Ecem Çetin
|
17 Aralık 2021, Cuma - 15:54
Asgari ücretin özel sektöre etkisi

Asgari ücrette düğüm çözüldü. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücret 4 bin 250 lira olarak belirlendi. Ücretteki artış oranı yüzde 50 seviyesi ile tarihi bir rekora imza attı. Ayrıca iş verenlere  gelir ve damga vergisi muafiyeti sağlandı. 

Türkiye'de çalışanların büyük bir bölümünün asgari ücretle maaş aldığını düşündüğümüzde bu rakamın işçileri memnun ettiğini söyleyebiliriz. Peki  iş verenler açısından durum ne? Patronlar bu ücreti ödeyebilecekler mi?  İşçi çıkarma gibi bir durum olur mu? Bu durum istihdamı etkiler mi? Kaçak işçilik artar mı? 

Bu soruların cevaplarını özel sektörün iş verenleri Ankara Masası'na yanıtladı:

"Durum böyle giderse eleman çıkartacağım"

Lokanta sahibi Sinan Tür: "Asgari ücreti şuan benim ödeyecek durumum yok. Her şey zaten ateş pahası oldu ve benim işyeri giderlerim dükkanımın gelirine denk değil. Akşam kazanıyorum sabah ki masrafımı karşılamıyor. Durum böyle giderse eleman çıkartacağım. Çünkü o kadar para kazanamıyorum ve zarar ediyorum. Elektrik, su, sigorta çok büyük meblağlara denk geliyor. Bu durum istihdamı kötü etkileyecek. Çünkü kura baktığımız zaman asgari ücretli daha az parayla çalışıyor ama küçük esnafa göre giderlerle karşılaştırdığımızda ufak para. Bizim giderlerimiz çok. "

" Asgari ücretten memnun değiliz"   

Pastane sahibi Özbey Akın: "Asgari ücretten memnun değiliz ama bu asgari ücretle ya da çalışan arkadaşlarımızla alakalı değil. Benim 16 elemanım usta ve yardımcılarına asgari ücretin 2 katı maaş veriyorum. Bu mecburen diğer çalışanlarımı da etkileyecek. Bunu sadece asgari ücret olarak düşünmeyelim. 4.250 TL verdiğim ücret ama maliyeti inanın 8.000 TL. İşveren olarak aynı şekilde ürünlerime zam bile yapamadık ama mecbur asgari ücreti ödemeye devam edeceğiz. Firmamızı ayakta tutmak ve bu zor zamanı en az zararla atlatmak için personel sayısında önlem alacağız. Asgari ücretin yükselmesiyle birlikte istihdam kesinlikle etkilenecektir."

"Yasal olmayan işçi sayısı artacak"

Berber Ali Kirazlı, "İşverenler, üzerlerine binen asgari ücret yükünü kaldıramayacak. Bu ücreti ödeyemeyecek. Ücretleri ödeyemeyeceğimiz için insanları işten çıkarmak zorunda kalacağız. İstihdam bundan negatif yönde etkilenecek. Bu durum yasal olmayan işçi çalıştırma ve yabancı uyruklu insanları çalıştırma sayısını artıracak. "

http://www.ankaramasasi.com/haber/1182084/asgari-ucretin-ozel-sektore-etkisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.