'Kubilay' şehit edilişinin yıl dönümünde anılıyor

İzmir'den 91 yıl önce bugün şeriat yanlılarınca öldürülen Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay, vefatının yıl dönümünde anılıyor.
Ankara Masası
|
23 Aralık 2021, Perşembe - 14:50
'Kubilay' şehit edilişinin yıl dönümünde anılıyor

İzmir'in Menemen ilçesinde, 23 Aralık 1930 tarihinde çıkan olaylar sonucu öldürülen 'Kubilay' vefatının 91. yılında anılıyor. 'Menemen' veya bir diğer adıyla 'Kubilay' Olayı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecinde, yedek subay Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın ve yardımına koşan bekçiler Hasan ve Şevki'nin şeriat isteyen bir grup tarafından öldürülmesi olarak tarihe geçmiştir. 

Kendisini mehdî olarak tanıtan Derviş Mehmet ve beraberindekilerin şeriat yanlısı sloganlar ile Menemen'in 72 bin kişilik halife ordusuyla kuşatıldığını söyleyememesi olayların fitilini ateşlemiştir. 

Gösterilerin boyutunun büyümesi ve gittikçe  irtica hareketine dönüşmesi üzerine Menemen'de yedek subaylığını yapan Mustafa Fehmi Kubilay, olayı bastırmak üzere bölgeye gitti. Bir manga askerle olay yerine giden Kubilay, askerlerin yanından ayrılarak tek başına eylemcilerin arasına girdi ve teslim olmaya ikna etmeye çalıştı. Fakat eylemciler  Mustafa Fehmi Kubilay'ı silahla yaralamışlar ardından "Buna kurşun işlemiyor" diyerek  Kubilay’ın başını kesmişlerdir. Öte yandan  kendilerine engel olmak isteyen mahalle bekçileri Hasan ve Şevki'yi de öldürmüşlerdir.

ŞEHİT MUSTAFA FEHMİ KUBİLAY KİMDİR?

Mustafa Fehmi Kubilay 1906'da Kozan'da Giritli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Baba adı Hüseyin, anne adı Zeynep'tir. Mustafa Fehmi Kubilay, 1930 yılında öğretmen olarak İzmir'in Menemen ilçesinde asteğmen rütbesiyle askerlik görevini yaparken 23 Aralık 1930’da Derviş Mehmet'in başında olduğu bir grup isyancı tarafından öldürüldü.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1191125/kubilay-sehit-edilisinin-yil-donumunde-aniliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.