Sokak hayvanlarına ve tehlikeli ırklara karşı 4 maddelik plan

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ​sokak hayvanlarına ve tehlikeli ırklara yönelik alınacak önlemleri içeren genelgenin ayrıntılarını 4 maddede anlattı.
Ankara Masası
|
29 Aralık 2021, Çarşamba - 11:07
Sokak hayvanlarına ve tehlikeli ırklara karşı 4 maddelik plan

Son zamanlarda artan saldırıların ardından  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlara yönelik yeni önlemler alınmaya başlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da alınacak önlemleri içeren genelgeyi 81 ilin valilik ve belediyelerine 17 madde halinde gönderdi.

Genelgenin detaylarını ve çözüm planını ise Bakan Murat Kurum 4 madde üzerinden özetledi.

Bakan Kurum açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;

Tasma ve ağızlık zorunluğu

Sokakta tehlikeli hayvan var ise belediyeler hayvan bakım evlerine götürecekler. Tehlike arz eden hayvanları sahiplenmiş olan vatandaşlar ise ‘tasma ve ağızlık’ zorunluluğuna uymalı. Park ve bahçelere, çocuk oyun alanlarına girme yasağına uyulması gerekiyor. Hayvan sahipleri buna duyarlı olmalı, belediyelerimiz ve kolluk kuvvetleri denetimleri sıkılaştırmalı. Denetimleri artırmalıyız. Son yaşanan olayda köpeğin ağzında ağızlık olsaydı, tasması olsaydı çocuğa zarar veremezdi.

Barınak sayısı arttırılacak

Barınakların sayısının artırılması ve iyileştirilmesi ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı destek verecek. Belediyelerle iş birliği yapılacak. Gerektiği yerde Hazine arazileri tahsis edilecek.

Bakım ve tedavilere önem verilecek

İller Bankası Genel Müdürlüğü ile gerekli destek sağlanacak. Belediyelere diyoruz ki, ‘Başıboş hayvanları rehabilite etmeliyiz. Başıboş tehlikeli olmayan hayvanlarımızı da aşısı yoksa aşılarını yapalım, hastalık söz konusu mu değil mi bakalım ve tedavi uygulayalım, kısırlaştıralım.’ Kanun ‘aldığın yere bırak’ diyor zaten. Gerekeni yapalım.

Beslenme noktaları oluşturulacak

Sokak Hayvanları aç kalıp etrafa zarar verebiliyor. Bunlarla ilgili bakımı düzenli şekilde yapalım. Belediyelerimiz alanlar belirleyerek, beslenme noktası oluştursun. Bu noktalarda 7 gün 24 saat düzenli beslenme sağlamak çok önemli. Bu şekilde sokakta sahipsiz hiçbir tehlikeli hayvan olmasın. Zaten sokak hayvanları rehabilite edildikten ve beslenmeleri sağlandıktan sonra zarar vermeyecektir. ‘Hayvanları itlaf edelim’ doğru değil.”

"Hayvanlarımızı da vatandaşlarımızı da korumalıyız"

“Hayvanlarımızı da korumalıyız, vatandaşlarımızı da korumalıyız. İkisini de eşgüdümlü yapmalıyız. Hayvanlarımızı, bu canlıları çaresiz bırakmamalıyız, bir taraftan da insan sağlığına zarar verecek boyuttan uzaklaştırmalıyız. Bu ikisini beraber yapacağız. Bu konuların gündeme gelmesinin asıl sebebi tehlikeli hayvanlar. Bu konuda tedbir alacağız, aynı zamanda sokak hayvanları ile ilgili süreci de yöneteceğiz.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1206511/sokak-hayvanlarina-ve-tehlikeli-irklara-karsi-4-maddelik-plan
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.