Yeşilçam'ın usta sanatçısı Münir Özkul ölüm yıl dönümünde anılıyor

Yeşilçam filmlerinin unutulmaz ismi Münir Özkul, 4. ölüm yıl dönümünde anılıyor. TRT arşiv Münir Özkul ile yıllar önce yapılan programdan bir kesiti sevenleriyle paylaştı.
Ecem Çetin
|
05 Ocak 2022, Çarşamba - 10:47
Yeşilçam'ın usta sanatçısı Münir Özkul ölüm yıl dönümünde anılıyor

Yeşilçam'ın usta sanatçısı ve unutulmaz ismi Münir Özkul 4. ölüm yıl dönümünde  anılıyor. 

Hababam Sınıfı'nın Mahmut Hocası, Gülen Gözler 'in Yaşar Ustası, Neşeli Günler'in Kazım'ı Tatlı Dillim 'in Muhtar Hasan'ı usta sanatçı, ardında bıraktığı binlerce film ve eseriyle milyonlarca insanın gönlünde yer edindi.

Sevenleri ve hayranları açılan #MünirÖzkul hashtag ile binlerce tweet attı. 

TRT Arşiv'in sosyal medya hesabından ise şu paylaşım yapıldı : "Yeşilçam'ın ve Türk tuluatının usta oyuncusu Münir Özkul ile yapılan bu programda aile ve sanat hayatına dair çok değerli ayrıntıları öğrenirken, Dümbüllü’den aldığı kavuğun manasını kendisinden dinliyoruz."

Münir Özkul Kimdir ?

15 Ağustos 1925 İstanbul doğumlu Münir Özkul 5 Ocak 2018'de Beyoğlunda, 92 yaşındayken hayatını kaybetti. 1969'da Haldun Taner ile Bizim Tiyatro'yu kuran Özkul, aynı sene Bizim Tiyatro tarafından sahnelenen Taner'in "Sersem Kocanın Kurnaz Karısı" isimli oyununda Tomas Fasulyeciyan tiplemesiyle başarı elde etti. 1972'de gazino ve gece kulüplerinde şovmenlik yapan Özkul, Adile Naşit ile de zaman zaman gazinoda sahne aldı. Canlandırdığı Haldun Taner'in Sersem Kocanın Kurnaz Karısı (1978) oyunundaki rolüyle Avni Dilligil (1978), Ulvi Uraz (1979), İsmet Küntay (1979) ve İsmail Dümbüllü (1980) ödüllerini aldı.

Tiyatro hayatındaki başarısını sinemada da gösteren Özkul, 1950'lerden sonra sinemada rol aldı. Balıkçı Güzeli, Edi ile Büdü ve Kalbimin Şarkısı Özkul'un ilk dönem filmlerindendir. 1965'ten sonra sinema filmleriyle büyük çıkış yakaladı.

Özkul, 1970'li yıllarda genellikle Ertem Eğilmez'in yönettiği filmlerde kalabalık kadro ile önemli roller canlandırdı. En bilinenlerin başında Hababam Sınıfı serisi gelir. Özkul'un kalabalık bir kadroyla rol aldığı diğer filmler ise Mavi Boncuk, Gülen Gözler, Bizim Aile, Neşeli Günler, Aile Şerefi, Gırgıriye ve Görgüsüzler filmleridir. Özkul bu filmlerin çoğunda Adile Naşit ile beraber rol almıştır. Tiyatro ve sinema kariyeri boyunca birçok projede yer alan Özkul, Sev Kardeşim filmindeki oyunuyla 1972 Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Erkek Karakter Oyuncu" ödülünü aldı. "Bizim Aile" filminde hayat verdiği "Yaşar Usta" rolüyle de 1977 Azerbaycan Film Festivali'nde özel ödül aldı. "Süt Kardeşler" filminde yönetmen yardımcılığı yaptı. Münir Özkul'a 1998'de Kültür Bakanlığı tarafından "devlet sanatçısı" unvanı verildi.

2003'ten beri demans ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı ile boğuşan Özkul, bu tarihten sonra evden dışarı çıkmak ve kimseyle görüşmek istemedi. Özkul 5 Ocak 2018'de Beyoğlu'nun Cihangir semtindeki evinde 92 yaşında hayata gözlerini yumdu.


http://www.ankaramasasi.com/haber/1218622/yesilcamin-usta-sanatcisi-munir-ozkul-olum-yil-donumunde-aniliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.