Ankara’da 10 bin işletme durdu 300 bin kişi etkilendi

Ankara Masası
|
11 Mayıs 2020, Pazartesi - 10:22
Ankara’da  10 bin işletme durdu 300 bin kişi etkilendi

ATO Başkanı Baran: “Üyelerimizin bu süreci fazla zorlanmadan atlatabilmeleri için teyakkuz halindeyiz”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yüksek İstişare Kurulu ikinci toplantısı yapıldı.

Gürsel Baran başkanlığında video konferans yoluya yapılan toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

“Pandemi sürecinde en fazla hizmet sektörü küçülme yaşadı”

Toplantıda, korona virüsle mücadele sürecinin Ankara ve ülke ekonomisine etkileri ele alındı.

ATO Yüksek İstişare Kurulu ve Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, salgınla mücadele sürecinde en çok yiyecek içecek sektörü ile turizm, ulaşım, nakliye ve lojistiği içine alan hizmet sektörünün küçülme yaşadığını söyledi. Ankara’da 10 bin işletmenin faaliyetinin geçici olarak durdurulduğunu belirten Baran, aileleriyle birlikte yaklaşık 300 bin kişinin etkilendiğini ifade etti.

“ATO kaynaklarıyla nefes kredisini başlattık”
Uluslararası ticareti durma noktasına getiren pandemi nedeniyle Nisan ayı ihracatının yüzde 41 oranında gerilediğine dikkat çeken Baran, Ankara ihracatındaki düşüşün ise yüzde 17 seviyesinde kaldığını açıkladı. Baran, ATO üyelerinin bu süreci fazla zorlanmadan atlatabilmeleri için teyakkuz halinde çalıştıklarını ifade etti. Baran, “Bu süreçte Oda olarak bütün kaynaklarımızı aktararak KOBİ’lerimiz için nefes kredisini, TOBB öncülüğünde başlattık. Cirosu 3 milyon TL ve altında olan şahıs firmalarımız için de yaptığımız girişimler sonucu can suyu kredisinin devreye alınmasını sağladık” dedi.
Hükümetin sağladığı desteklerin sektörler için önemli olduğunun altını çizen Baran, “Fabrikalar ve perakendeciler mücbir sebep içinde ancak toptancılar dışında. Mücbir sebep kapsamının genişletilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Yeni fırsatlar için adım atmalıyız”
Gürsel Baran, “Bu süreci şehrimizin lehine olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Sıkıntılı dönemleri atlattıktan sonra Ankara’nın örneğin sağlık turizminde gelişeceğine dair inancımız daha da arttı. Türkiye’nin verdiği sınav inşallah bu alanda faydamıza olacaktır” dedi.

“Hükümetin cansiparane çalıştığına şahidim”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da , pandemi sürecinde iş dünyasının taleplerini hükümete ilettiklerini ve bunların yüzde 95’inin hayata geçirildiğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, “Hükümetimizin iş dünyamızın sorunlarını çözmek için cansiparane çalıştığına şahidim. Çözüm odaklı çalışıyorlar. Bakanlarımıza sorunu iletir iletmez gece gündüz demeden hemen ‘nasıl çözeriz’e odaklanıyorlar” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, TOBB öncülüğünde başlatılan nefes kredisine tüm oda ve borsalar arasında en büyük kaynağı Ankara Ticaret Odası’nın sağladığını ifade etti.

Toplantıda, Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri pandemi sürecinde yaşanan sektörel sorunlara dikkat çekerek çözüme ilişkin görüş ve önerilerini paylaştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/12374/ankarada-10-bin-isletme-durdu-300-bin-kisi-etkilendi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.