Uğur Poyraz: Bize öneri gelmedi

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Ahmet Davutoğlu'nun 'Millet İttifakı'nın yapısı değişip, genişleyecek" açıklamalarına ilişkin "Davutoğlu'nun bu dirayetli tutumunu dikkate alınca böyle bir beklentisi ve planlaması olabilir ama henüz bize yansıyan bir durum, bize gelmiş açık ya da kapalı bir öneri yok. " dedi.
Ankara Masası
|
18 Ocak 2022, Salı - 13:02
Uğur Poyraz: Bize öneri gelmedi

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz canlı yayında Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in ekonomi ve gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Uğur Poyraz sözlerine ekonomide yaşananlara değinerek başlarken gelişmelerin hepsini pandemiye bağlamanın doğru olmadığını söyledi.

"İktidar bu gelişmelerden sorumlu ancak sorun hepimizin sorunu" diye Poyraz, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ekonomideki sorunların çözümüne ilişkin her çarşamba önerilerde bulunduğunun altını çizdi.

Poyraz, vergi sistemini de eleştirirken "Toplumun her kesimi vergiden kaçmaya çalışıyor. Bir ürün tarladan vatandaşa ulaşana kadar 5 farklı vergi konuyor. Devletin bütün mekanizmalarının özelleştirildiği bir ekonomi anlayışı olmaz. Devletin özelleştirdiği kurumları denetlemesi lazım." dedi.

"Her konuda aynı görüş olsa bu ittifak değil örgüt olur"

Millet İttifakı'ndaki partiler arasında iş birliği içinde bir rekabetin olduğunu vurgulayan Poyraz "Cumhuriyet Halk  Partisi ile işbirliği içindeyiz ama iş birliği içinde rekabetimiz var. Gelecek, DEVA hepsiyle rekabetimiz var. Devletin temel sorunu Cumhurbaşkanlığı sisteminin getirdikleri. Biz CHP’yle her konuda her sorunda aynı görüşte değiliz. Örneğin, Suriye tezkeresinde biz evet oyu verdik. CHP hayır oyu verdi. Her konuda aynı görüş olsa bu ittifak değil örgüt olur." ifadelerini kullandı.

"Bize gelmiş açık ya da kapalı bir öneri yok"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun "Millet İttifakı'nın yapısı değişecek ve genişleyecek" açıklamalarını değerlendiren Poyraz şunları söyledi;

Sayın Davutoğlu AK Partinin eski genel başkanı ve AK Partiden darbe ile indirilmiş bir başbakan. Ben özellikle darbeyle indirilmiş diyorum çünkü kendisinin başbakan olduğu dönemde millet iradesiyle seçilmişti. Milletin iradesiyle başbakan olmuş bir siyasetçiyi parti içi oyunlarla indirirseniz bunun adı darbe olur. Şimdi Davutoğlu'nun bu dirayetli tutumunu dikkate alınca böyle bir beklentisi ve planlaması olabilir ama henüz bize yansıyan bir durum, bize gelmiş açık ya da kapalı bir öneri yok. Böyle bir öneri gelmeden de böyle bir şeyi değerlendirmemiz, kamu oyuyla paylaşmamız ve muhataplarımızla bu konuyu istişare etmemiz mümkün değil.

"Sistem seçimi olacak"

Seçim tartışmalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Uğur Poyraz, 2022'de bir erken seçim beklediğini ifade etti. Poyraz "Bu seçim Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi mi yoksa Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mi seçimi olacak" diyen Poyraz "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hatalarla dolu. Hiçbir şey öngörülememiş. Bu partilerde olsa tüzük kongresi yapılır." dedi.

"Kaybetmeye mahkumlar"

Ak Parti'nin milletten koptuğunu, İYİ Parti'nin ise bir yükseliş içinde olduğunu vurgulayan Poyraz "İYİ Partinin oy oranı yüzde 20’lerde. Ben bütün anketleri bir tarafa koyuyorum. Seçime bir hafta kala herhangi bir partiden siyasi bir aktör yüreklere dokunan bir cümle söyler ya da çok kalp kıran bir cümle kurar oy oranları düşer. Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminden memnuniyetsizlik yüzde 67. Bu seçim sistemin seçimi olacak. İYİ Parti kararlı ve istikrarlı bir oy artışı içinde. Anketlerde AK Parti’nin oy oranın yüzde 4 artış gösterdiği iddiaları doğru değil. Psikolojik üstünlük millette. Gittiğimiz yerlerde milletin yüzüne bakmaktan utanıyoruz. 2018’e kadar bir partiye ihtiyaç yoktu ama o dönemde yeni bir partiye ihtiyaç vardı. Biz de o dönemde kurulduk. Şimdi oy verenlere soruyorum, 2018’ekadar oy verdiniz AK Parti bu parti miydi? AK Parti’nin milletle, sorunlarla hiçbir bağı kalmadı. Kaybetmeye mahkumlar." diye aktardı.

"367 krizi ve mağduriyeti yaşatmayız"

"Kişilerin Erdoğan düşmanlığıyla sandıklara geleceği doğru değil. Bizim kimseyle partilerle bir düşmanlığımız yok." diyen Poyraz şöyle devam etti;

Bu Anayasal bir konu. Tartışmalı olduğu noktalar olabilir ama ben kişisel olarak, akademik kariyeri Anayasal hukukunda olan bir hukukçu olarak şunu söyleye bilirim; İYİ Partideki görevim itibariyle, İYİ Parti Başkanlık Divanı'ndaki oyumu şimdiden söylüyorum. Biz sayın Erdoğan'a 367 krizi ve mağduriyeti yaşatmayız. Erken seçim er meydanıdır, yok 3'ücü kez seçilir-seçilemez, Anayasada böyle madde var-yok o benim duruşum değil. Partimde de bu konu hakkında oylama yapıldığında benim duracağım noktada budur. Ben İYİ Partinin Genel Sekreteri olarak partimin genel duruşunun bu olduğunu, partimizdeki tüm yöneticilerin er meydanına mertçe ve teke tek çıkmayı doğru bulduklarını bilirim. Bu açıdan biz yeni bir mağduriyet oluşturmayacağız. Bizi de ilgilendirmiyor. Bu süreçteki duruşumuz bir erken seçim. Bir zorunluluktur, ihtiyaçtır. Ben erken seçim bekliyorum.

Çıkın er meydanına güven tazeleyin. Niye sahadan kaçıyorsunuz. Biz 4 yıllık İYİ Parti olarak meydan okuyoruz. Biz kendimiz için değil, milletimiz mutsuz, milletimiz huzursuz.

"KHK'lı havuzu oluşturulsun"

16 Yaşındaki Bahadır Odabaşı'nın intiharının ardından KHK'lılar tarafından kendilerine gelen eleştirilere yanıt veren Poyraz "Bizim KHK’lılarla söylediklerimizi dinlemiyorlar. Devlet, yasama, yürütme, yargıdan oluşur. Şimdi mahkeme bir karar veriyor, idare kararı uygulamıyor. Biz dedik ki berat almış KHK’lılardan bir havuz kadro oluşturalım, kendileri çocukları eşleri maaşlarına, sağlık güvencelerine ulaşsınlar. En azından bu insanlara özlük hakları verilsin." ifadelerini kullandı.

Elazığ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara'nın ölümünün ardından gündeme gelen cemaat yurtlarıyla ilgili Poyraz, "FETÖ’yle ilgili bir algı oluştu o gitti başkaları geldi. Devlet yurtları kapatılırken, cemaat yurtları kaldı" diye konuştu.

Poyraz, iktidarlarında yurdu kampüsün içinde olmayan bir üniversite olmayacağını söyledi.

"6 yıldır bir kararı neden veremediniz"

Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş davasına ilişkin de konuşan Poyraz " 40 yıllık terör deneyinimiz var. İki tane adamla ilgili yargılanma yapacaksın. Bir yargılama nasıl yapılır?Hukukçu olmaya gerek yok. Bir adamla ilgili iddia olur, bu iddiayı destekleyen delil olur, mahkeme dediğin yer o hakim savcı dediğin adamlar, otururlar delillere bakarlar, adamın ifadesini alırlar bir hüküm verirler.  6 yıldır ne iş yapıyorsunuz? Karar vereceksiniz devletin ilgili birimleri delil mi getirmiyor. Bunlar delil getirdi, deliller mi yalan. Deliller yalan değilse siz 6 yıldır neyi muhakeme edemiyorsunuz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bize parmak sallatıp duruyorsunuz. Verin kararınızı. Selahattin Demirtaş’ın konuştukları terörle ilgili mi değil mi kararı veremiyorsanız kapatın dükkanı gidelim.  Millette adalet duygusu kalmadı. Bu kadar sürede bir karar veremiyorsanız, ya delillerinizde bir sorun vardır ya da siyasi bir hesaplaşmanız vardır. 6 yıldır bir kararı neden veremediniz. Ceza alacaksa ya da beraat verilecekse açıklanmalıdır. Bir insanı yargılamayı uzatmak, bir amaç olduğunu gösterir." diye konuştu.

Poyraz, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde (İBB) yaşananlara ilişkin "İBB’ye kayyum atanma ihtimali yoktur, öyle bir güçte yok. Öyle bir eylem yapıldığı anda demekki bu ülkede hukuk ve devlet kuralları işlemiyor demektir, herkes kendi başının çaresine bakar." dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1244839/ugur-poyraz-bize-oneri-gelmedi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.