'ABD'de 2016'daki senaryo tekrarlar"

Anadolu Ajansı Washington Muhabiri Dildar Baykan, ABD seçimlerinde 2016'daki senaryonun tekrarlanacağını söyledi.
Ankara Masası
|
01 Eylül 2020, Salı - 20:22
'ABD'de 2016'daki senaryo tekrarlar"

Anadolu Ajansı Washington Muhabiri Dildar Baykan, Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Gökyıldırım’ın canlı yayın konuğu oldu.

Baykan, seçimlere hazırlanan ABD’deki son durumu aktarırken, Trump’ın yine kazanacağını söyledi.

Trump’ın haziranda açılan farkı kapattığını belirten Baykan “Haziran aylarındaydı Biden Trump’ın iki basamak önüne geçmişti yüzde 11,12 önüne geçmişti Biden. Ancak şuanda bu fark yüzde 6'lara kadar inmiş vaziyette.” İfadelerini kullandı.

“Aynı senaryoyla karşılaşabiliriz”

Baykan, 2016’da gerçekleşen senaryonun tekrarlayacağını söylerken “Amerika seçimleri dediğimiz zaman bizim ulusal çaptan ziyade delege sayısı daha fazla olan ve her dönem el değiştiren eyaletlere bakmamız lazım. Buraya da baktığımızda yine Trump’ın ciddi anlamda bazı eyaletlerde arayı çok ciddi anlamda kapattığını North Carolina, Arizona gibi eyaletlerde öne geçmeye başladığını görüyoruz. Bu eyaletler seçim için önemli neden? Hatırlarsanız 2016 seçimlerinde ulusal çapta bakıldığında Hillary Clinton daha çok oy almıştı ancak Trump daha çok delegeyi topladığı için Trump kazanmıştı bu seçimleri. Dolayısıyla aynı senaryoyla karşılaşabiliriz. Zaten şuan biz adaylara da baktığımızda daha çok bu eyaletlerin üzerine oynuyorlar. İşte bu eyaletler hangileridir Pensilvanya, Florida, Wisconsin, Arizona’dır bu eyaletler önemli. Çünkü zaten NewYork cumhuriyetçidir fikrini değiştiremezsiniz New Jersey’inkini değiştiremezsiniz ama diğer eyaletler bu anlamda önemli. Dolayısıyla biz özellikle son bir aydır ABD’de seçmen kitlesinin de siyasilerinde daha çok seçim atmosferine girdiğinden ve bu nedenle de artık biraz daha gerçek seçim senaryolarına döndüğümüzden bahsedebiliriz.” Diye konuştu.

“Seçim gecesi her şey değişebilir”

Biden’ın Trump’a karşı ürettiği antitezlerle siyaset yapmaya çalıştığını ifade eden Baykan “Bence manipülasyon tabi ki yani siyasette kazanamayacak bir parti bile işte biz kazanıyoruz biz öndeyiz diyecektir seçmen kitlesini arkaya almak için. Ama Trump’ın ki biraz daha gerçekçi bir senaryo diyebiliriz şu ortamda. Yani şöyle Covid-19 gelmeseydi o zaman ki senaryoda kesinlikle Trump alıyordu. Şunu burada kaydetmekte fayda var şuan da Biden’ın ortaya koyduğu ciddi bir tez ya da ciddi bir politika yok. Biden tamamen Trump’a antitez üreterek gelen bir aday. İşte Trump diyor ki ‘ben okulları açmak istiyorum’ Biden diyor ki ‘hayır ben okulları açmak istemiyorum’ Trump diyor ki ‘bence maske takılmasına gerek yok’ Biden diyor ki ‘hayır bence var’. Yani bu şekilde geldiği için şuan Trump’ın senaryosunda tamamen manipülasyon tamamen psikolojik algı demek bence çok doğru olmaz. Kesinlikle Trump alacak ya da kesinlikle Biden alacak demek şuanda çok mümkün değil tabi ki seçim gecesi her şey değişebilir. Ancak şuanda Trump’a hiç şans vermemekte bence çok doğru değil. “ dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/127501/abdde-2016daki-senaryo-tekrarlar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.