Yerli COVİD-19 ilacında müjde Haziran’da

Ankara Masası
|
11 Mayıs 2020, Pazartesi - 17:58
Yerli COVİD-19 ilacında müjde Haziran’da

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: “Haziran ayında bir müjdeyi paylaşmak istiyoruz”

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK ) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Covid-19’a karşı yerli ilaç müjdesini gelecek ay verebileceklerini söyledi.

COVID-19 Türkiye Platformu aşı ve ilaç çalışmalarını sürdürüyor. 29 üniversite, 8 firma ve

9 araştırma kurumunun yer aldığı çalışmalarda 17 farklı proje yürütülüyor.

“Haziran ayında bir müjdeyi paylaşmak istiyoruz”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yaptığı açıklamada, virüsü alan ve hastalananların tedavisi için ilaç, virüsle henüz tanışmayanlara yönelik ise koruyucu aşı çalışması yürütüldüğünü söyledi.

260’ın üzerinde araştırmacının gece-gündüz çalıştığını belirten Prof. Dr. Mandal, “İlaçla ilgili olarak şunu söylemiştik. İnşallah yaz aylarında bununla ilgili önemli bir aşamaya geleceğiz. Yani ilaç sunma noktasında. Bununla ilgili inşallah daha erkene de gerçekleştirme durumumuz var. Haziran ayında bununla ilgili kamuoyu ile bir müjdeyi paylaşmak isteyeceğiz, istiyoruz. “ dedi.

“8 farklı teknoloji de çalışılıyor”
Prof. Dr. Mandal, 8 farklı teknoloji ile aşı geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Aşı araştırmalarında kullandıkları bazı teknolojilerin dünyaya da örnek olabilecek nitelikte olduğunu belirten Prof. Dr. Mandal, “Tabi ki bizim için en önemli olmazsa olmaz ihtiyaç aşının bulunması. Ama aynı zamanda araştırmacılarımız bunun yanında gelecekte bunu patentleyebilecekleri şekilde yeni bir yöntemle de aşı geliştirmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

“Birinde hayvan deneyleri aşamasındayız”
Prof. Dr. Mandal, çalışmaların birinde hayvan deneyleri aşamasına gelindiğinin altını çizdi.  Hayvan deneylerinin uzun bir süreç olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mandal, “O yüzden şuan için başarılı noktasında net bir ifade kullanmak doğru olmaz. Ama en azından başarısız noktasını söylemiyoruz. Yani bir sonraki aşamaya devam edecek şekilde hayvan deneylerimiz devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/12772/yerli-covid-19-ilacinda-mujde-haziranda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.