İYİ Partili Bilal Karaca'dan CHP'ye uyarı

İyi Parti'nin kurucularından Bilal Karaca, DEVA ve Gelecek Partisi liderlerini dışlayıcı söylemler kullanılması halinde CHP'nin iktidara gelemeyeceğini söyledi.
Ankara Masası
|
16 Şubat 2022, Çarşamba - 09:59
İYİ Partili Bilal Karaca'dan CHP'ye uyarı

Seçimlere az bir süre kala muhalefet partileri arasında görüşmeler devam ediyor.

Konuyla ilgili CHP ve İyi Parti; Saadet Partisi dışında kurdukları Millet İttifakı'nın genişletilmesi için geçtiğimiz günlerde  Demokrat, DEVA, ve Gelecek Partisi liderleriyle bir araya geldi.

Parti liderlerinin görüşmesinin ardından kurmaylardan da açıklamalar da peş peşe geldi.

Son olarak İyi Parti'nin kurucularından Bilal Karaca dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İyi Parti’li Karaca’nın Korkusuz yazarı Ahmet Takan’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Öncelikle oluşan birliktelik görüntüsünün pekişmesine ihtiyaç vardır. Fakat, Millet İttifakı’nın genişlemesi ittifakın güçlenmesine neden olabileceği gibi aksine zayıflamasına da neden olabilir. Yani genişleme, iki tarafı keskin kılıç gibidir. Ortak ses ittifakı güçlendirirken kakafoni zayıflatır. Güçlü parlamenter sisteme dönüş konusunda bir mutabakat tesis edilmiş olmakla birlikte, Türkiye’nin sorunları sadece bundan ibaret değildir. Ekonomi, istihdam, yargı düzeni, adalet ve temel hak ve özgürlüklerin etkin kullanımı gibi önemli konularda da altı parti arasında asgari müştereklerde birleşildiği kamuoyuna gösterilmelidir. Bu konular gündeme geldiğinde söylemlerde ortak noktaların değil de farklılıkların öne çıkarılması ittifakı güçlendireceği yerde zayıflatabilir. Bu yüzden tüm liderlerin politik söylemelerinde tek sesliliğe önem vermesi kaçınılmazdır.

CHP'ye uyarı

Erdoğan iktidarı, Millet ittifakı’na tam da bu noktadan yüklenecektir. Bugüne kadar HDP-PKK üzerinden İYİ Parti'yi Millet İttifakı dışına çekme gayretleri Meral Akşener tarafından boşa çıkarılmıştı. Ancak bu defa iktidar, ittifaka katılmak isteyen DEVA ve Gelecek Partisi’nin ideolojik hassasiyetlerini kaşıyarak ittifak içinde itilaf yaratmaya, ittifakı çözmeye ve zayıflatmaya çalışacaktır. Ayrıca CHP’nin elitist kadrolarının DEVA ve Gelecek Partisi liderlerini AKP geçmişleri üzerinden dışlayıcı söylemlere yeltenmeleri de iktidarın değirmenine su taşıyacağı açıktır. Bu kesimler CHP’nin tek başına bırakın iktidar olmayı, iktidar hayali bile kuramayacaklarını artık kabullenmelidirler.

"Hiç de sürpriz olmaz"

Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus, Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunda Millet İttifakı’nın şimdiden açıklama yapmaya zorlanması olacaktır. İktidarın ideolojik olarak çözemediği ittifakı, CB adaylığı üzerinden çatlatmaya çalışması hiç de sürpriz olmaz. Her ne kadar bir kesim tarafından Kılıçdaroğlu’nun son gelişmelerle CB adaylığı konusunda mesafe aldığı değerlendiriliyor ise de aklı selimin elden bırakılmaması gerekir. Yol uzun. Seçim sathı mailine girildiğinde politik iklimin değişebileceği ve devlet içinde odaklanmış illegal yapıların milletimizin sosyo-kültürel fay hatlarını harekete geçirme potansiyellerinin yüksek olduğu her daim göz önünde tutulmalıdır.

"Bedelini çok ağır ödemek zorunda kalabilir"

Bu bağlamda genişlemiş bir ittifak millete umut vadettiği kadar, ittifakın bileşenlerine ağır bir sorumluluk da yüklemektedir. Koalisyon protokolü gibi, hangi lider seçim sonrası hangi makamlara gelecek veya Cumhurbaşkanı adayı kim olacak gibi ‘Doğmamış çocuğa don biçmek’ anlamına gelecek gibi dayatma ve tartışmalarla ittifaka zarar verecek veya ittifakın bozulmasına neden olacak, herhangi bir nedenle masadan kalkacak her siyasi lider toplum nezdinde bunun bedelini çok ağır ödemek zorunda kalabilir.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1307831/iyi-partili-bilal-karacadan-chpye-uyari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.