Rusya ve Ukrayna krizi turizm sektörünü vurdu

Rusya ve Ukrayna krizi turizm sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Uçuşlar bir süreliğine iptal edilirken, Ukrayna'dan rezervasyon akışı da durdu.
Ecem Çetin
|
25 Şubat 2022, Cuma - 11:29
Rusya ve Ukrayna krizi turizm sektörünü vurdu

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekat nedeniyle, Türk Hava Yolları,  Pegasus uçuşların belli bir tarihe kadar iptal edildiğini açıkladı.  

Uçuşların iptal edilmesi turizm sektörünü etkilerken, birçok otelde rezervasyonlar durduruldu.  

Konuyla ilgili Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Rusya'nın askeri müdahalede bulunduğu Ukrayna'daki gelişmelerin turizm sektörüne olası etkilerini değerlendirdi. Askeri müdahale gibi durumlardan en hızlı etkilenen sektörlerden birinin turizm olduğuna dikkat çeken Bağlıkaya, şu anda rezervasyonlarda iptal olmadığını ancak rezervasyon akışının durduğunu bildirdi.

Bu sene 10 milyonun üzerin de turist almayı beklediklerini belirten Bağlıkaya, "Rusya ve Ukrayna, Türkiye turizmi için önemli iki pazar. Rusya ve Ukrayna'dan geçen sene toplam 7 milyon civarında turist aldık. Bu sene 10 milyonun üzerine çıkmasını bekliyorduk." ifadelerine yer verdi. 

"Bir kriz ortamı yaşanırsa yazık olur"

Bu durumun tüm  Avrupa'yı etkileyeceğini söyleyen Bağlıkaya, "Askeri müdahalenin kısa sürede bitmesini ümit ediyorum. Bu şekilde sıcak temas devam ettiği müddetçe yalnız Rusya ve Ukrayna'yı değil tüm Avrupa pazarını etkiler. Hiç kimse sıcak çatışmanın olduğu bölgelere, yakın bölgelerine seyahat etmez. 2022, rekorlar beklediğimiz bir sene. 2022 senesinde 2019'un üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Eğer bu iş devam eder ve tekrar bir kriz ortamı yaşanırsa yazık olur." şeklinde konuştu. 

Bağlıkaya, "Mart ayının ortalarına kadar sıcak çatışma durumları toparlanır ve görüşme safhasına geçilirse o zaman turizmde bir sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. Şu anda rezervasyonlarda iptal yok ama rezervasyon akışında durma var. Sıcak çatışmaların bittiği günden itibaren tekrar rezervasyonlar devam edebilir. Şu anda ciddi bir kayıp gözükmüyor ama devam etmemesi lazım. Ukrayna'dan Türkiye'ye gelmek isteyenler var." açıklamasında bulundu. 

Uçuşlar iptal edildi

Konuyla ilgili olarak THY resmi internet sitesi üzerinden yapılan duyuruda "Ukrayna'da yaşanan olağanüstü hâl nedeniyle Ukrayna hava sahası 24 Şubat ve 25 Şubat 2022 tarihlerinde sivil uçuşlara kapatılmış olup, ilgili tarihte Ukrayna varış ve çıkışlı tüm uçuşlarımız iptal edilmiştir. 24 Şubat 2022 ve öncesinde biletlenmiş, 24 Şubat-21 Mart 2022 tarihleri arasında Ukrayna varışlı veya çıkışlı uçuşu bulunan yolcularımıza da ilave haklar tanınmıştır" denildi.

Pegasus Hava Yolları'ndan yapılan açıklamada da Ukrayna hava sahası kapatılması nedeniyle 24 Şubat 2022 tarihli Ukrayna seferlerinin iptal edildiği ifade edildi. Açıklamada 14 Mart 2022 tarihine kadar uçuşu olan yolcuların ücretsiz değişim ya da iade işlemi yapabilecekleri ifade edildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1325066/rusya-ve-ukrayna-krizi-turizm-sektorunu-vurdu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.