MetroPOLL Araştırma'dan Cumhurbaşkanlığı seçim anketi

MetroPOLL Araştırma; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tekrar seçilme ihtimalini, Cumhurbaşkanı adayı olarak kimi desteklediğini, dolardaki yükseliş, geçim durumu ve İstanbul Sözleşmesini halka sordu.
Büşra Bayrak
|
03 Eylül 2020, Perşembe - 14:43
MetroPOLL Araştırma'dan Cumhurbaşkanlığı seçim anketi

MetroPOLL Araştırma, Ağustos’ta halkın nabzını tuttu.

Öne çıkan 5 konuya ilişkin anket sonuçlarını açıklayan MetroPOLL, olası bir seçimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en büyük rakibinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğunu ortaya koydu.

Olası adayların potansiyel oy oranları

Raporda; “Olası Cumhurbaşkanlığı seçimi senaryolarında da belli lider figürlerinin toplum nezdinde ön plana çıktığı; “ittifaklar doğrultusunda” bazı isimler üzerinde ortaklaşıldığı göze çarpmakta. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı aday gösterilmeleri halinde, yaklaşık %43-43,5 oranında destek topluyorlar. Meral Akşener de %38,3 seviyesinde destek buluyor. Bu üç ismin de Millet İttifakı’nın oy potansiyelini daha önce gündeme gelen Muharrem İnce ve Abdullah Gül gibi isimlerden daha ileri taşımakta olduğu gözleniyor.” İfadelerine yer verildi.

Ancak anketten en az bunun kadar çarpıcı bir başka sonuç çıktı.

Yüzde 55 Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçileceğine inanıyor

Ankete göre, toplumun %55’i Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını düşünüyor.

Bunu, “Tayyip Erdoğan’ın Türkiye siyasetine damgasını halen vurmakta olduğunun bir önemli göstergesi” olarak niteleyen MetroPOLL araştırma raporunda,  Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanabileceğine dair algının güçlü olduğuna işaret edildi.

Raporda, “Seçmenlerin %14,5’i Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Erdoğan’ın kesinlikle kazanacağını, %40,9’u ise kazanacağını düşünüyor. Dolayısıyla seçmenlerin %55’i Erdoğan’ın kazanabileceği algısına sahip görünüyor. Bu algı seçime kadar böyle devam ederse, seçimde Erdoğan için çok önemli bir avantaj oluşturacaktır. Seçim kazanmanın en önemli şartlarından biri, kamuoyunda kazanabileceği algısını oluşturmaktır. Buna karşılık, kazanamayacağını düşünenler toplamda %39’luk bir kesim teşkil ediyor.” denildi.

Her 3 kişiden 2’si “geçim şartları kötüleşti” dedi

Bununla beraber, ankete katılanların %63’ü, son 1 yıl içerisinde geçim şartlarının kötüleştiğini dile getirdi.

Buna karşılık, refah düzeyinin iyileştiğini söyleyenler %9 seviyesinde kaldı.

“Doların artışından herkes endişelenmeli”

Anket, seçmenlerin yüzde %75’inin , dolardaki artışın sadece döviz ile iş yapanları değil, tüm toplumu kaygılandırması gerektiği yönündeki düşüncesini de ortaya koydu.

“İstanbul Sözleşmesine büyük destek”

Son olarak, %67’lik kesim Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemesi, yüzde 23 ise çekilmesi gerektiğini düşünüyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/134748/metropoll-arastirmadan-cumhurbaskanligi-secim-anketi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.