Tacikistan Büyükelçisi Gulov, ATO Başkanı Baran'ı ziyaret etti

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ile Tacikistan arasındaki ilişkilerin büyük bir kültür mirası üzerinde yükseldiğini belirterek, bu ilişkilerin ekonomi ve ticarete de yansıması gerektiğini söyledi. Baran, ''Ülkelerimiz arasındaki 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine bir an önce ulaşmalıyız.'' dedi.
Samet Dirican
|
18 Mart 2022, Cuma - 12:32
Tacikistan Büyükelçisi Gulov, ATO Başkanı Baran'ı ziyaret etti

Tacikistan Ankara Büyükelçisi Aşrafcon Gulov, ATO Başkanı Baran’ı makamında ziyaret etti. Büyükelçi Gulov’a Ankara ekonomisi hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Baran, iki ülkenin ticaretini karşılıklı menfaatler doğrultusunda yukarı taşımak istediklerini ve bu doğrultuda birlikte çalışma yürütebileceklerini söyledi.

Ulaşım imkânlarının gelişerek daha kolay hale gelmesinin iki ülke arasındaki ticarete olumlu yansıyacağını kaydeden Baran, “1 Ocak itibariyle kaldırılan vizelerin, her iki ülkenin de ticaretini ve turizmini artıracağına inanıyorum. İki ülkenin iş insanlarını bir araya getirerek girişimlerde bulunalım. Biz birbirimize gönülden bağlıyız. Beraber yol alarak her iki ülkenin tacirini, sanayicisini, müteşebbisini de mutlu edecek eylemler adına ne gerekiyorsa yapalım” dedi.

Baran, Ankara'dan Tacikistan’a direkt uçuşların başlatılması konusunda girişimlerde bulunabileceklerini de söyledi.

Büyükelçiye EKO İKLİM daveti

ATO Başkanı Baran İklim değişikliğine karşı farkındalığın artırılması ve yeşil dönüşümü sağlamak üzere 30-31 Mart tarihlerinde ATO Congresium'da gerçekleştirilecek "EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarı" hakkında da bilgi vererek, Büyükelçi Gulov’u Zirve'ye katılmaya davet etti. Büyükelçi Gulov da Zirve’de yer almaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

15 yılda 206 milyon dolarlık yatırım

Büyükelçi Gulov da ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye ile Tacikistan arasındaki yakın ilişkileri ticaret rakamlarına yansıtmak istediklerini belirterek, bu çerçevede Tacikistan’ın 1 Ocak’tan itibaren Türkiye ile vizeleri kaldırdığını söyledi. Büyükelçi, “Vizenin kalkması iki dost ülkenin vatandaşlarının gelmesi ve ticaretinin artmasına yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Tacikistan’da 100’e yakın Türk sermayeli şirketin bulunduğunu ifade eden Gulov, “Türkiye son 15 yıl içerisinde Tacikistan’da yaklaşık olarak 206 milyon dolarlık bir sermaye yatırımı yaparken geçen yıl, 25 milyonluk bir sermaye yatırımı yaptı. Son yıllarda iş birliğimiz ticaret, sanayi, enerji, tarım, inşaat, mimarlık, ulaştırma, sivil havacılık alanlarında daha çok gelişti” dedi.

Geçtiğimiz yıl pandemiye rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacminin 400 milyon doları aştığını ifade eden Gulov, bu rakamın daha da artması için iki ülkenin ticaret ve sanayi odaları eşliğinde iş forumlarının düzenlenebileceğini söyledi. Gulov, “İrtibatları daha da güçlendirelim sizin desteğiniz bizim için çok önemli olacak. Sizlerle birlikte etap etap iş forumları düzenleyerek iş ilişkilerini geliştirelim istiyoruz” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1372864/tacikistan-buyukelcisi-gulov-ato-baskani-barani-ziyaret-etti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.