Ali Hikmet Akıllı​: İnceden hesaplanmış

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı​, yeni seçim kanunu teklifinde ince hesaplamaların olduğunu belirtirken, 2018'deki oyların baz alındığında CHP'nin 13 milletvekili kaybettiğini söyledi. Akıllı, yeni seçim kanunu teklifinin ittifakları ortadan kaldırdığının da altını çizdi.
Ankara Masası
|
18 Mart 2022, Cuma - 14:09
Ali Hikmet Akıllı​: İnceden hesaplanmış

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı , Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in sorularını yanıtladı.

Atik'in 6 parti arasındaki ittifak görüşmelerinin sahaya yansımasını sorması üzerine Akıllı "Bizim gördüğümüz şu 6’lı masa milletimizde umut yarattı" dedi.

Akıllı "Bu kadar bölünmüş parçalı ortamda, insanların farklı partiden komşu bile istemezken, 6 partinin bir araya gelmesi umut oluşturdu. Bu 6’lı ittifakın en önemli adımı." diye konuştu.

"Bu masanın derdi Cumhuriyet, demokrasi ve insan hakları"

İttifak çalışmalarının hızının vatandaşın beklentilerini karşılamadığı eleştirilerine ise Akıllı, 6 partini bir araya gelmesinin kolay olmadığını söyledi.

Partilerin farklı ideolojilerden olduğunun altını çizen Akıllı "Bu 6 masa Türkiye’yi çıkmazdan çıkarmak için bir araya geliyor. 6 partiye baktığınızda ayrı ideolojiden geliyor. Anlaşamadığımız noktalar vardır. Bu masanın derdi Cumhuriyet, demokrasi ve insan hakları. Siyasi konjektör açısından gecikmiş olarak düşünmüyorum. Sabırla kırmadan dökmeden, bu çalışmaları yürütmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Ülke çöküyor ama üzerimize çökecek"

Akıllı, erken seçim tartışmalarına ilişkin toplumda böyle bir talebin olduğunu belirtirken "Toplumda bir erken seçim talebi var. Mevcut iktidarın bu sorunu çözeceğine dair bir bilgi olsaydı, bu talep olmazdı. Bu iktidarın, yapabileceği, söyleyebileceği söz kalmadı. Bir an önce seçim yapılmalı, ülke çöküyor ama üzerimize çökecek" şeklinde konuştu.

"Fiilen ittifakı ortadan kaldırdılar"

Yeni seçim kanunu teklifine ilişkin ise Akıllı şunları söyledi;

Yememişler, içmemişler, oturmuşlar seçimlerde nasıl başarılı olur, geçmişte nasıl başarılı olmuşlar bunlara bakılmış ve bunları önü nasıl kesilir ince ince hesabı yapılmış. Bunun başında milletvekili dağılımı hesaplanırken  normal ittifak sisteminde  D’Hondt sistemi önce ittifaklar arasında uygulanıyordu. Her ittifakın çıkarttığı milletvekili sayısı belli oluyordu. Ondan sonra kendi içerisindeki hesaplama ile ittifak içerisindeki milletvekili dağılımı belli oluyordu.  Dolayısıyla ittifak içerisindeki küçük partilerin bile milletvekili çıkartma ihtimali vardı.  D’Hondt’u bütün partiler için tek dereceli toplam oylara göre uyguladığınızda artık küçük partilerin milletvekili çıkarma şansı kalmıyor.  Aslında fiilen ittifakı ortadan kaldırdılar. Şuan da şeklen bir ittifaktan bahsedebiliriz.  O ittifakta neden yapıldı sadece baraj için.  Barajı aşma kaygısı olan partilerin bu ittifaka ihtiyaçları var.  Yoksa hiçbir anlamı yok. Ha bir ittifak içinde yer almışsınız  ya da tek başınıza seçime girmişsiz. Eğer baraj konusu söz konusu olmasaydı  partilerin hiçbiri ittifak ihtiyacı duymazlardı. 

"13 milletvekili kaybediyoruz"

2018 yılındaki oy oranların baz alındığında yeni sistemle birlikte CHP'nin milletvekili kaybettiğini vurgulayan Akıllı "Toplam oylar üzerinden D’Hondt sisteminde, o gördüğünüz tabloda aynı oy oranlarıyla 13 milletvekilini kaybedeceğimiz görünüyor. Bunlar hesaplanmış inceden. Bu iktidar bunu ilk defa yapmıyor. Her seçimde yapıyorlar. Türkiye’yi tek kutup hale getirmeye çalıştılar, MHP’yi de yanına alarak. Ancak ne oldu geldiler ayaklarına dolandı." şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1373143/ali-hikmet-akilli-inceden-hesaplanmis
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.