Kentsel dönüşümün gölgesinde yaşam mücadelesi

Ankara’daki kentsel dönüşüm projeleri tüm hızıyla devam ediyor. Biz de yıkım çalışmalarının başladığı Çankaya’nın 50. Yıl Mahallesi’ne gidip, bölge halkı ile konuştuk. Geçimini çöp toplayarak sağlayan aileler yaşam mücadelelerini anlattı.
Ankara Masası
|
01 Nisan 2022, Cuma - 11:38
Kentsel dönüşümün gölgesinde yaşam mücadelesi

Ankara’da Dikmen Vadisi projesiyle 90’lı yıllarda başlayan kentsel dönüşüm projesi, günümüzde çeşitli ilçelerde halen devam ediyor.

Çankaya Belediyesine bağlı 50. Yıl Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesi, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 16.12.2005 tarih ve 3281 sayılı kararı ile onaylandı. İmar Planları ise halen onay aşamasında. Bölgedeki bazı gecekondular yıkılmış bazıları ise tahliye edilmiş durumda. Halihazırda 50. Yıl Mahallesi’nde yaşayan halkın ise tedirgin bekleyişlerini sürdürüyor.

Dikmen’den geldiler, 50. Yıl’dan gitmek istemiyorlar

Geçim sıkıntısı nedeniyle yıllar önce Gaziantep’ten Dikmen’e göç eden bir aile, buradaki kentsel dönüşüm projesi nedeniyle 50. Yıl Mahallesi’ne taşınmış. Ankara Masası’na konuşan 4 çocuklu ailede baba Metin S., geçimlerini çöplerden sağladıklarını ve kışın ısınmak için yıkılmış evlerden topladıkları odunları kullandıklarını dile getirdi. Dikmen’den kentsel dönüşüm nedeniyle ayrılan aile, şu an ikamet ettikleri mahallede de evlerinin yıkılacağı korkusuyla karşı karşıya.

Baba S., evlerinin yıkılması durumunda aynı sokağa çadır veya baraka kurup ailesiyle orada yaşayacağını söylerken; “Ben tekrar Gaziantep’e gidip, elin altında çalışamam bu yaştan sonra. Benim ufak çocuklarım var. Onlar mı benim karnımı doyuracak? Biz burada çöp toplayıp karnımızı doyuruyoruz. Başka yerde ne yapalım?” dedi.

Anne Zehra S. ise, yıkım kağıtlarının geldiğini hatırlatarak; “Bize 2-3 aya çıkın diyorlar ama Ramazan’da yıkmasınlar; orucumuz sıkıntıya girmesin” sözlerini kullandı.

Aile, yıkılmış gecekonduların ve yükselen binaların arasında günlük yaşamlarını sürdürüyor.

“Onları zengin, bizi mağdur ettiler”

60 yıldır aynı mahallede yaşayan 70 yaşındaki B.A. ise bölgeden taşınmak için gün sayıyor. Yıllardır emlak vergisi ödediği fakat tapusu olmayan B.A, aile yadigarı evinden ayrılıp, kendine tahsis edilen Yakacık’taki evde yaşayacak. Geçimini zor sağladığını söyleyen yaşlı adam, verilen ev için ödenmesi gereken 18 yıllık borca ömrünün yetmeyeceğini belirtti.

B.A sözlerine şöyle devam etti;

"Buraların kaydığını söyleyerek afet bölgesi ilan ettiler. Yeşil alan yapacaklarmış. Bu bölge kayalık. Nasıl kayabiliyor da afet bölgesi ilan edildi? Bizleri mağdur, buralara ev dikenleri zengin ettiler. Benim 60 yılım burada geçti. Ben 60 ihtilalini buradan seyrettim. Şimdi beni buradan gönderiyorlar. Yıllardır beslediğim kedilerim, köpeklerim de burada kalacak”

(Fotoğraflar Elif Başak Boyacı tarafından çekilmiştir)

Kentsel dönüşüm mağdurlarına ABB’den kira desteği

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), devam eden kentsel dönüşüm projeleri için israf sayfasını paylaşmış ve bitmeyen kentsel dönüşüm projelerinin Büyükşehir’e maliyetini açıklamıştı. Buna göre; kentsel dönüşüm kapsamına alınan ancak yapılamayan evler için vatandaşlara ABB’nin ödediği kira ücreti toplamda 2 milyar 200 bin TL'yi aştı. Ankara’da devam eden bu projelerin maliyeti sadece belediyeleri değil, vatandaşları da epey yordu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1400884/kentsel-donusumun-golgesinde-yasam-mucadelesi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.