Avukat Ebru Beşe: Ankara'da sokakta yürüyen mülteciler gözaltına alınıyor

Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi Başkanı Ebru Beşe, il genelinde çok sayıda sığınmacının gözaltına alınarak geri gönderme merkezlerine yollandığını duyurdu. Beşe, gözaltına alınma nedeni olarak ise oturma izinleri olmasına rağmen çalışma belgelerinin olmamasının gösterildiğini aktardı.
Ankara Masası
|
17 Mayıs 2022, Salı - 10:18
Avukat Ebru Beşe: Ankara'da sokakta yürüyen mülteciler gözaltına alınıyor

Son dönemde sığınmacı sorunu gündemden düşmezken, Ankara'da  yüzlerce Suriyeli ve Afganistanlı gözaltına alınarak Akyurt’ta bulunan Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) gönderildiği iddia edildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan A nkara Barosu Mülteci Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ebru Beşe, herhangi bir adli davada mağdur, sanık ya da tanık olarak adı geçen sığınmacıların gözaltına alınıp GGM’ye gönderildiği, a vukatların ise müvekkillerine ulaşamadığını söyledi.

Beşe, Ankara’da sığınmacıların sokakta yürürken gözaltına alınmalarına bir başka neden olarak ise oturma izinleri olmasına rağmen 'çalışma belgelerinin olmaması' gösterildiğini aktardı.

"Kalabalık ortamda tutuluyorlar"

Gazete Duvar'a konuşan Beşe, “Son bir hafta on gündür yoğun bir şekilde emniyette çok kötü koşullarda ve kalabalık olarak tutulduklarını da biliyoruz” ifadelerini kullandı.  Beşe, kaç sığınmacının GGM’ye gönderildiğini tespit edemediklerinin altını çizdi.

" Örtük bir politika güdülüyor"

Afganistanlı mültecilerde kayıt dışı olmaları nedeniyle GGM’ye gönderilme durumuyla daha önce de karşılaştıklarını fakat kayıtlı olan Suriyelilere yönelik bu adımı yakın dönemde görmeye başladıklarını ifade eden Avukat Beşe, şunları söyledi: “Hükümetin yüksek mercilerinden böyle şeylerin olmayacağını duysak da özellikle yazılı olmayan talimatlarla bu işi yaptıklarını biliyoruz. Çoğu zaman gerçeğe aykırı olan tutanaklarla gözaltına alınıyorlar. Örneğin evinden alınmış bir insanı ‘Yolda GBT yaparken yakaladık’ şeklinde tutanaklar tutuluyor. Örtük bir politika güdülüyor. Hiçbir devlet kurumundan bunu hiçbir şekilde teyit edemezsiniz. Ama olan bu.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1504378/avukat-ebru-bese-ankarada-sokakta-yuruyen-multeciler-gozaltina-aliniyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.