Fatih Atik, Demiral'ın "Ezan Türkçe okunsun" dediği günü anlattı

Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik, Nusret Demiral'ın siyasi hayatını bitiren 'Ezan Türkçe okunsun' açıklamasını nasıl haberleştirdiğini ve sonrasında yaşananları anlattı.
Ankara Masası
|
06 Haziran 2022, Pazartesi - 10:06
Fatih Atik, Demiral'ın "Ezan Türkçe okunsun" dediği günü anlattı

Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'ı idama götüren süreçte sorgularını yapan,  DEP’li milletvekillerine Kürtçe yemini sonrası idam isteyen, Doç. Dr. Bahriye Üçok, Prof. Dr. Muammer Aksoy, Uğur Mumcu cinayetleri ve Madımak katliamı gibi birçok sansasyonel davada savcılık görevini üstlenen eski Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcısı Nusret Demiral, kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

"Ezan Türkçe okunsun" açıklaması

Demiral, savcılıktan emekli olduktan sonra MHP'den siyasete girerken, 1995'te yaptığı "Ezan Türkçe okunsun" açıklamasıyla partisini baraj altına çekmekle suçlandı. Dönemin MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş tarafından disiplin kuruluna sevk edilen Demiral, daha sonra siyaseti bıraktı.

O gün neler yaşandı?

O dönem siyaseti sallayan ve Demiral'ın siyasi hayatını bitiren " Ezan Türkçe okunsun" çıkışını haberleştiren Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik, o gün yaşananları anlattı.

Fatih Atik,   ODTÜ'deki öğrenci konferansında yaşananları şöyle aktardı;

Geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren eski Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcısı Nusret Demiral, emekli olduktan sonra MHP milletvekili adayı olup "Ezan Türkçe okunsun" çıkışı ile gündem olmuştu.

Seçim konuşmaları sırasında ezanın Türkçe okunması yönünde görüş bildiren Demiral'ın bu görüşü parti içinde ve dışında tepkilere neden olmuştu. Görüşlerini tekzip etmesine karşın, MHP'nin 19. dönemde meclis dışında kalmasından sorumlu tutularak Disiplin Kurulu'na verilmişti.

Nusret Demiral, İsmi Devlet Güvenlik Mahkemeleriyle özdeşleşen başsavcı Nusret Demiral, geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirdi. O dönem Ankara’da gazetecilik yapan herkes onun ismini bilir TBMM’de Kürtçe yemin eden Dep’liler için idam cezası istemişti

N. Demiral’ın vefatını duyunca “Ezan Türkçe Okunsun” açıklamasını Türkiye’ye duyuran haberi yaptığım günü hatırladım.

İhlas haber ajansında mesleğe yeni başladığım dönemdi. Gittiğimiz haberde hem muhabirlik hem de kameramanlık yapıyorduk. Seçimlere 1 ay kadar vardı, Nusret Demiral ODTÜ’de öğrencilere konferans verecekti. Salona gidip kamerayı kurup oturdum.

Konferans sakin ilerliyor Nusret Demiral fikirlerini anlatıyordu not alıyordum. Herşey soru cevap bölümünde yaşandı.

Arka sıralarda oturan kırmızı kazaklı bir öğrenci “Ezanın Türkçe okunması konusunda ne düşünüyorsunuz?” diye sordu. Nusret Demiral, “Sadettin Kaynak ne güzel bestelemiş ‘Tanrı uludur Tanrı uludur’ diye. Ezan Türkçe okunmalı” dedi.

O sözleri kaydettikten sonra konferans benim için sona ermişti. Hemen kamerayı toplayıp ofise döndüm. Rahmetli İHA Temsilcimiz Hakkı Aldoğan’a görüntüleri izlettim Kendisi de ülkücü kökenliydi. Haberi tereddütsüz servis etti “Ezan Türkçe Okunsun” sözleriyle Türkiye çalkalandı.

Nusret Demiral, “Ezanın Türkçe okunmasını” istemişti Haber tüm Tv ve gazetelerde yayınlandı. O zaman MHP Genel Merkezi Kızılırmak sokaktaydı MHP’liler birkaç yüz metre mesafedeki bizim ofisi basmıştı. Ortalıkta görünmeyim diye birkaç gün izin verdiler.

Nihayetinde 1995 seçimlerinde MHP baraj altı kaldı. Merhum Alpaslan Türkeş, Nusret Demiral’ı ihraç etmişti Nusret Demiral’ın vefatını duyunca o günü hatırladım. Bu da genç bir gazetecinin yaptığı haberle Türk siyasetinde dengeleri değiştirdiği ana dair bir anekdot oldu

http://www.ankaramasasi.com/haber/1554667/fatih-atik-demiralin-ezan-turkce-okunsun-dedigi-gunu-anlatti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.