Soylu açıkladı! 1200 mahalle mültecilere kapatılıyor

Mülteci sorununa "mahalle sınırlaması" getiriliyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 1 Temmuz 2022 Cuma günü itibarıyla Türkiye topraklarında tüm mahallelerde "yabancı" ikamet etme oranının yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşürüleceğini duyurdu. Süleyman Soylu, 1200 mahallenin ise mültecileri de kapsamına alan "yabancı" ikametlerine kapatılacağını duyurdu.
Mevlüt Peker
|
11 Haziran 2022, Cumartesi - 12:25
Soylu açıkladı! 1200 mahalle mültecilere kapatılıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 1 Temmuz 2022 Cuma günü itibarıyla Türkiye topraklarında tüm mahallelerde "yabancı" ikamet etme oranının yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşürüleceğini duyurdu. Süleyman Soylu, 1200 mahallenin ise mültecileri de kapsamına alan "yabancı" ikametlerine kapatılacağını duyurdu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi Kurban Bayramı'nda da Suriyeliler için bayram izni uygulaması yapılmayacağını kaydetti.

"1 milyon 354 bin 200 kişi Alman vatandaşı oldu"

Göç İdaresi Başkanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen basın bilgilendirme toplantısında önemli açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Almanya'nın 2010 yılından itibaren birçok uyruktan 1 milyon 354 bin 200 kişiyi Alman vatandaşı yaptığını, bunların arasında Suriyelilerin de olduğunu, Türklerin de bulunduğunu ve başka uyruklardan insanların da olduğunu söyledi.

"Peki, Almanya neden vatandaş yapıyor?" sorusunu cevaplayan Bakan Süleyman Soylu, bunun sosyal ve ekonomik sebepleri bulunduğunu, 650 bin Suriyelinin de Alman vatandaşı olabilme hakkı bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'nin bir göç strateji belgesi olduğunun altını çizen Süleyman Soylu, Türkiye'nin kaçak göç ve göç eylem planı ile ilgili sürecinin devam ettiğini, kaçak göçün kaynağında durdurulmasına odaklandıklarını belirtti. Bakan Soylu, "Örneğin Afgan göçünün kaynağı neresi? Afganistan... Bunu nasıl durdurabiliriz? Etkili sınır güvenliği tedbirleri alarak. Ne yaptık biz? Sınır duvarları oluşturduk, optik kuleler kurduk. Kaçak göçün önüne geçmek için mücadele ettik." diye konuştu.

75 bin dolara ev satın alan yabancılara ikamet izni

İkamet izni ile ilgili de açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "10 Şubat 2022'den itibaren Turizm vizesiyle gelerek süresini bitirenlerin ikametine izin vermiyoruz. Eğer bir kişi ev satın alırsa, diyelim ki 10 bine 10 bine metruk ev aldı. Biz bunu değiştirdik. Dedik ki büyükşehirlerde 75 bin dolara ev satın alıyorsan sana ikamet veririz. Sahte kira kontratları vardı, artık notere ev sahibiyle birlikte gidecek. İkamet izni yabancıların yaptırmak zorunda olduğu sağlık sigortaları vardı, maalesef burada da sahtecilik vardı. Burada da tedbir aldık. Sigorta düzenleme merkeziyle konuştuk, bu poliçelerin işlevselliğini artırmak için birtakım kararlar aldık. Hazine ve Maliye Bakanlığı'yla görüştük, uzun bir ikamet alsa da 6 aylık bir süreye geçtik. Sahte olup olmadığı ikamet aldığında artık ortaya çıkıyor." diye konuştu.

Türkiye'ye yeni gelen mülteciler önce kampa konulacak

Türkiye'ye bilhassa Şam'da çok fazla Suriyelinin geldiğini hatırlatan Bakan Süleyman Soylu, Türkiye'ye yeni gelenleri Hatay'daki kamplara alacaklarını, bir süre burada barındıracaklarını ve bu süre içinde nereden geldiğinin tespiti yapılacağını, sonra geri göndereceklerini söyledi. Süleyman Soylu, "Yeni gelenleri tespit etmek için kamp sistemini devreye koyacağız." ifadelerini kullandı.

1200 mahalle yabancıların ikametine kapatılacak

Türkiye'de yabancıların belirli bir bölgede yoğunlaşmasına mani olmak için çalışma yaptıklarını ve 781 mahallede yabancı nüfusunun toplam nüfusa oranının yüzde 25'i geçtiğinin belirlendiğini ve bu mahallelerin tüm yabancıların ikametine kapatıldığını hatırlatan Bakan Soylu, "1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla oranın yüzde 20 olarak uygulanması sağlanacak. Böylelikle 1200 mahalle ikamete kapatılmış olacak." dedi.

Geri dönen Suriyeli sayısı ne kadar?

Gönüllü olarak ülkelerine geri dönen Suriyelilerin sayısına ilişkin bilgi veren Soylu, "506 bin 280 oldu" dedi ve ekledi: "Bir de bizim hâlâ devam ettirdiğimiz ve devam ettireceğimiz uyum eğitimlerimiz var. Göç festivallerimiz ve tiyatro projelerimiz var. 730 bin Suriyeli çocuk burada eğitim gördü. En büyük uyum eğitimi de zaten budur."

Kurban Bayramı'nda Suriyeliler için "Bayram İzni" olacak mı?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ramazan Bayramı'nda izin verilmediği gibi Kurban Bayramı'nda da Suriyeliler için bayram izni uygulamasının olmayacağını kaydetti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1568367/soylu-acikladi-1200-mahalle-multecilere-kapatiliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.