Meteoroloji 43 şehri "sarı" ve "turuncu" kodla uyardı

Orta Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de kuvvetli sağanak yağış bekleniyor. Meteoroloji 6 ilimize turuncu, 37 ilimize ise sarı kod ile uyarıda bulundu.
Mevlüt Peker
|
14 Haziran 2022, Salı - 09:45
Meteoroloji 43 şehri "sarı" ve "turuncu" kodla uyardı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) Adana, Amasya, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Samsun'a turuncu kod ile uyarıda bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün SARI kodlu uyarı yaptığı iller ise şöyle:

Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Antalya, Aydın, Bayburt, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, Mersin, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat.

Türkiye genelinde parçalı bulutlu ve çok bulutlu

Akdeniz, İç Anadolu, İç Ege, Marmara’nın kuzey ve doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun batısı ve kuzeyi, Adıyaman, Bingöl, Gaziantep, Hakkari, Kilis, Muğla, Muş, Sinop, Van ile Çanakkale'nin kuzeybatı kesimleri sağanak yağışlı ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek.

Yağışlar nerelerde etkili olacak?

Yağışlar; İç Anadolu, Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Afyonkarahisar, Bilecik, Bingöl, Denizli, Elazığ'ın kuzeyi, Kütahya, Malatya ve Muş çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olacak. Adana, Amasya'nın kuzeyinde, Hatay, Kahramanmaraş'ın güneybatısı, Mersin'in iç kesimleri, Osmaniye, Samsun'un iç kesimlerinde çok kuvvetli yaşış ve yer yer şiddetli yağış bekleniyor.

Hava sıcaklıkları nasıl olacak?

Hava sıcaklıkları batı ve iç kesimlerde mevsim normallerinin 3-5 °C altında, diğer yerlerde mevsim normalleri dolaylarında seyredecek.

Kısa süreli fırtınalar oluşacak

Türkiye'nin kuzeybatı kesimlerinde kuzeybatı ve kuzey yönlerden, diğer yerlerde ise güneyli yönlerden hafif esecek ve ara sıra orta kuvvette olacak. Kuzey Ege kıyıları, Doğu Anadolu’nun güneydoğusu, Marmara’nın güneybatısı ile yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetli rüzgarların ve kısa süreli 40-80 km/sa hızda fırtınaların oluşması bekleniyor.

Yerel kuvvetli yağışlara dikkat edilmesi gerekiyor

Yağışların; İç Anadolu, Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Afyonkarahisar, Bilecik, Bingöl, Denizli, Elazığ'ın kuzeyi, Kütahya, Malatya ve Muş çevrelerinde yerel olarak kuvvetli; Adana, Amasya'nın kuzeyinde, Hatay, Kahramanmaraş'ın güneybatısı, Mersin'in iç kesimleri, Osmaniye, Samsun'un iç kesimlerinde çok kuvvetli yaşış ve yer yer şiddetli olacağından yaşanabilecek ani sel, su baskınları, yıldırım düşmesi, yerel dolu yağışına dönüş, yağış anında kuvvetli rüzgarların oluşması, ulaşımda aksaklıklar gibi muhtemel olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasının yarar sağlayacağı belirtildi.

Çatı ve levha uçmaları, ağaç devrilmeleri ve dal kırılmaları yaşanabilir

Rüzgarın; Kuzey Ege kıyıları, Doğu Anadolu’nun güneydoğusu, Marmara’nın güneybatısı ile yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetli rüzgarların ve kısa süreli 40-80 km/sa hızda fırtınaların oluşması beklendiğinden; ulaşımda aksamalar, çatı ve levha uçmaları, ağaç devrilmeleri ve dal kırılmaları gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerektiği kaydedildi.


http://www.ankaramasasi.com/haber/1577142/meteoroloji-43-sehri-sari-ve-turuncu-kodla-uyardi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.