AB, İsrail ve Mısır'la doğalgaz anlaşması imzaladı

Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya olan enerji bağımlılığını en aza indirmek hedefiyle Mısır’ın başkenti Kahire’de, İsrail ve Mısır'la üçlü doğalgaz anlaşması imzaladı.
Mevlüt Peker
|
15 Haziran 2022, Çarşamba - 17:47
AB, İsrail ve Mısır'la doğalgaz anlaşması imzaladı

Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle bilhassa Avrupa ülkelerinin doğal gaz ithalini ve Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma çalışmaları sürüyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen; Avrupa Birliği (AB) Enerji Komiseri Kadri Sımson, Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Tarek el-Molla ve İsrail Enerji Bakanı Karine Elharrar ile Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya geldi ve üçlü doğal gaz anlaşması imza törenini izledi.

İmza töreni öncesi açıklama yapan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, tarihî anlaşma olarak nitelendirdiği üçlü anlaşmanın imzalanmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, anlaşmanın Avrupa'nın enerji güvenliğine önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

İsrail Enerji Bakanlığı, imzalanan anlaşmayla İsrail gazının ilk kez Avrupa'ya ihracatına izin verileceğini bildirdi. İsrail Enerji Bakanlığının açıklamasında, Avrupa'ya ihraç edilecek gaz miktarına ilişkin "önemli ölçüde" tanımını kullandı.

Avrupa Birliği 2021 yılında doğalgazın yüzde 40’ını Rusya Federasyonu'ndan ithal etmişti. Fakat Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açması ve doğalgaz kesintileri uygulaması sebebiyle Rusya'ya olan enerji bağımlılığını en aza indirme kararı vermişti.

Karar doğrultusunda Avrupa Birliği Başkanı Ursula von der Leyen ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, enerji konusunu değerlendirmek amacıyla 2 gün önce İsrail'e gitmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1583208/ab-israil-ve-misirla-dogalgaz-anlasmasi-imzaladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.