Emekli Korgeneral Pekin Ankara Masası'na konuştu

Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Türkiye kararlı bir şekilde iradesini ortaya koyduğu sürece Akdeniz’de bir çatışma çıkmayacağını söyledi. ​Pekin, “Belki ufak tefek bir şey olabilir, mermi atma veyahut bazı durumlar… Ama Türkiye – Yunanistan arasında bir çatışma ve savaş çıkacağını değerlendirmiyorum.” dedi.
Ankara Masası
|
12 Ağustos 2020, Çarşamba - 18:17
Emekli Korgeneral Pekin Ankara Masası'na konuştu


İsmail Hakkı Pekin Ankara Masası’ndan Gökhan Gökyıldırım ile Doğu Akdeniz’de yükselen tansiyonu değerlendirdi.

Türkiye’nin kararlı duruşunu bozmaması gerektiğinin altını çizen Pekin, Angela Merkel  devreye girdiğinde sondajlara ara verilmesinin Atina Yönetimini yanlış bir şekilde cesaretlendirdiğini vurguladı.

İsmail Hakkı Pekin “Asıl tehlikeli olan da budur” ifadesini kullandı.

“UFAK TEFEK BİR ŞEY OLABİLİR -MERMİ ATMA VEYAHUT BAZI DURUMLAR- AMA SAVAŞ ÇIKACAĞINI DEĞERLENDİRMİYORUM”

Böyle bir durumda Yunanistan’ın arkasına, Fransa, Almanya ya da ABD’yi aldığında şartları değiştirebileceği sonucuna vardığını anlatan Pekin şöyle devam etti:

“Türkiye kararlılığını gösterdiği sürece çatışma çıkmaz. Çünkü çatışmanın çıkmasını başta ne Amerika Birleşik Devletleri ne de Avrupa Birliği ister. Çünkü bu bölgede çatışma çıkarsa NATO’nun güney kanadı ve NATO dağılır diye değerlendiriyorum. İki müttefikin çatışmasına imkan ve ihtimal vermezler onun için baskı yapacaklardır. Türkiye bu kararlı hareketlerine devam ettiği sürece Yunanistan geri adım atacaktır. bu konuda bir tereddüdüm yok.  Belki ufak tefek bir şey olabilir mermi atma veyahut bazı durumlar... Ama Türkiye – Yunanistan arasında bir çatışma çıkacağını ve savaş çıkacağını değerlendirmiyorum.”

“ÇATIŞMA HALİNDE HİÇ BİR ÜLKE YUNANİSTAN’IN ARKASINDA YER ALMAZ”

İsmail Hakkı Pekin, iş çatışma noktasına gelirse AB üyesi hiçbir ülke ya da ABD’nin Yunanistan’ın arkasında durabileceğini sanmadığını kaydetti.

“Çünkü o zaman Yunanistan’ın kaybedeceği çok şey olduğu gibi Fransa’nın da, Almanya’nın da ABD’nin de kaybedeceği çok şey var” diyen Pekin şunları söyledi:

“Türkiye jeopolitik olarak çok önemli ülke. Dolayısıyla Türkiye’nin sadece jeopolitiği değil ama Türkiye’nin nüfusu, insan gücü, ticareti vs. bütün bunları hesapladığımızda ortaya çıkan durum Türkiye’nin öyle kaybedilebilecek bir ülke olmadığı şeklindedir. Ve dolayısıyla fiilen Türkiye’ye karşı ne Fransa’nın ne AB ülkelerinin ne de başka bir ülkenin Amerika’nın, İsrail’in hatta Mısır’ın bile Yunanistan’ın arkasında yer alabileceğini değerlendirmiyorum”

S-400’LER STRATEJİK VE SİYASİ BİR ENSTRÜMAN

Emekli korgeneral Pekin, S-400’lerin bu süreçte aktif hale getirilmesi konusunu değerlendirirken de, bunların siyasi anlam taşıyan stratejik sistemler olduğunun altını çizdi.

“S-400’ler stratejik silahlar. Yani silah olduğu kadar siyasi bir şey de hareket davranış da S-400lerin kurulması, kullanılması. Bu aynı zamanda Rusya- Türkiye ilişkilerinin iyi olduğunu gösterir. Sonuçta belki Türkiye hem Suriye de hem de Libya da Rusya’yla Doğu Akdeniz’de anlaşarak bu işleri götürür. Bu konuda Amerika’ya Avrupa Birliği'ne de mesaj verilir diye değerlendiriyorum.”


http://www.ankaramasasi.com/haber/61498/emekli-korgeneral-pekin-ankara-masasina-konustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.