Arıcı, arı kovanlarını ayılardan korumanın yolunu buldu

Sivaslı arıcının kurduğu düzenek sayesinde arı kovanlarının bulunduğu alana giren ayılar arkalarına bile bakmadan kaçıyor.
Mevlüt Peker
|
21 Haziran 2022, Salı - 15:15
Arıcı, arı kovanlarını ayılardan korumanın yolunu buldu

Sivas ilinin Zara ilçesinde arıcılıkla uğraşan Ali Öztürk isimli vatandaş, geliştirdiği ilginç bir sistem sayesinde arı kovanlarını ayıların dadanmasından korumayı başardı. 7 yıl önce hobi olarak başladığı aracılığı hâlen devam ettiren Ali Öztürk’ün en büyük problemi ise arı kovanlarına ayıların dadanmasıydı.

Ayı saldırıları sebebiyle onlarca kovanını yitiren ve büyük ekonomik zarara uğrayan Ali Öztürk, ayılar karşısında verdiği mücadelede zekası sayesinde başarılı oldu. Ali Öztürk'ün geliştirip arı kovanlarının bulunduğu alana kurduğu sistem hem kovanlarını ayılardan koruyor hem de ayılara zararı olmuyor.

Arı kovanlarını ayılardan nasıl koruyor?

Ali Öztürk, arı kovanlarının yer aldığı alanı önce tel ile çevirdi, ardından tellerden oluşan çitin dışına harekete duyarlı sensörler taktı. Sensör harekete geçtiğinde ise bir ses sistemini tetikliyor. Ses sisteminde ise hayli ürkütücü köpek havlama sesleri bulunuyor. Sensörü harekete geçiren ayılar, duydukları köpek havlama sesleri sebebiyle arkalarına bile bakmadan kaçıyorlar.

“Ayılar gerçekten burada köpekler var sanıyor”

Arı yetiştiricisi Ali Öztürk, kovanlardan bal yemek için alana yaklaşan ayıların, hareket sensörlerinin ses sistemini tetiklemesiyle başlayan köpek seslerini duyunca gerçek sandıklarını ve hemen kaçtıklarını söyledi.

Ali Öztürk sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Birkaç yere sensör koyduk. Ayı veya farklı yabani hayvanlar geldiği zaman köpek havlama sesi çıkarıyor. Sistemi kurduktan sonra hiç zayiatımız olmadı. Karşı tarafta bulunan söğütlerin içinde ayıları görüyoruz ama arılığımıza herhangi bir zarar vermediler. Bu sistemin bulunmadığı başka arıcı arkadaşlarımızın ayılar tarafından kovanlarını devirip parçaladıkları oldu.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/1596352/arici-ari-kovanlarini-ayilardan-korumanin-yolunu-buldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.