Biden: Transatlantik ittifakımızı güçlendiriyoruz

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Joe Biden, NATO’nun, Ukrayna’yı işgali karşısında Rusya'ya verilen yanıttaki en büyük güç olduğuna dikkat çekerek, "Transatlantik ittifakımızı güçlendiriyoruz" ifadesini kullandı.
Mevlüt Peker
|
28 Haziran 2022, Salı - 21:10
Biden: Transatlantik ittifakımızı güçlendiriyoruz

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Liderler Zirvesi için İspanya'nın başkenti Madrid’e geldi ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

İkili görüşme sonrası liderler ortak basın toplantısı yaptı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez yaptığı açıklamada, "ABD ve müttefiklerimizle birlikte stratejik ortaklarız. Birçok konuda güçlü tarihi bağlar ve güçlü ortaklıklarla beraber birbirimize bağlıyız. Özgürlük, demokrasi, insan hakları, cinsiyet eşitliği ve hukuk devleti ilkelerini teşvik etme arzularını paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Sanchez: Değerlerimize yapılan doğrudan saldırı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Putin'in Ukrayna'yı işgali, uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu için NATO Zirvesi'nin bugün burada düzenleniyor olması çok önemli. Değerlerimize yapılan bu doğrudan saldırı, bu düzeni destekleme çabalarımızı iki katına çıkarmamız gerektiğini gösteriyor" ifadelerini kullanarak, "Savaşın ana sonuçlarından biri Avrupa'nın güvenliğinin tehlikede olmasının yanı sıra Transatlantik İttifakının yeniden canlandırılması oldu."

Sanchez: ABD ve İspanya arasında güvenlik iş birliği

2001 senesinde dönemin ABD ve İspanya Dışişleri Bakanlarınca imzalanan bir deklarasyona değinen İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "İspanya ve ABD arasındaki ilişkileri güçlendirmeye yardımcı olacak bu yeni ortak bildirgeyi duyurmaktan çok mutluyum. Bu deklarasyonda her şeyden önce, kurallara dayalı bir uluslararası düzen için desteğimizi zorluyoruz" diye konuştu.

Deklarasyonla İspanya ve ABD’nin özellikle güvenlik ve savunma alanlarında iş birliğini güçlendirme taahhüdünde bulunduğuna vurgu yapan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, “Öte yandan, adalet, siber güvenlik, enerji güvenliği alanlarında da aramızdaki bağları güçlendirmeyi kabul ediyoruz. Dolayısıyla 2001 yılında imzalanan bu ortak bildirgenin bu güncellemesinde ikili ilişkilerimizi genişletiyor ve güçlendiriyoruz. Birlikte, kurallara dayalı bir uluslararası düzeni daha iyi savunabileceğiz" şeklinde konuştu.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "İklim, acil durum, gıda güvenliği veya Covid-19 pandemisinden sonra küresel sağlık yapılandırılması da dahil olmak üzere tüm küresel zorluklara koordineli bir yanıtı teşvik edeceğiz" dedi.

Biden: Transatlantik ittifakımızı güçlendiriyoruz

NATO Liderler Zirvesi`ne ev sahipliği yaptığı için İspanya'ya ve İspanya Başbakanına teşekkür eden ABD Başkanı Joe Biden ise, "Bildiğiniz gibi bir yandan bu yıl İspanya'nın NATO'ya katılmasının 40. yıl dönümü olurken, İspanya vazgeçilmez bir müttefikimiz haline geldi. Bugün, ortak güvenliğimizi savunmak için birlikte duruyoruz. Ortak güvenliğimizi vurguluyor, transatlantik ittifakımızı güçlendiriyor ve karşı karşıya olduğumuz zorlukların üstesinden geliyoruz" ifadelerini kullandı.

NATO’nun, Ukrayna’yı işgali karşısında Rusya'ya verilen cevaptaki en büyük güç olduğuna dikkat çeken Joe Biden, “Transatlantik güvenliğimizi, Ukrayna'yı desteklemeyi, kendi caydırıcılık ve savunma yeteneklerimizi geliştirmek için bir aradayız" ifadelerini kullanarak, "Rusya'ya yönelik yaptırımları da sıkılaştırmaya devam ediyor ve Ukrayna halkına ve hükümetine yardım sağlıyoruz. Özellikle İspanya halkına destekleri için teşekkür etmek istiyorum.140 binden fazla Ukrayna vatandaşını ağırladılar" diye konuştu.

Joe Biden, "Sayın Başkan ile bugün İspanya'da ABD Deniz Muhripleri istasyonunun sayısını artırmak için bir anlaşma üzerinde çalışacağımızı görüştük. Bu aynı zamanda İspanya ve ABD arasındaki ikili savunma ilişkisini de geliştirecek. Bunun çok daha hızlı gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

ABD ve İspanya'nın ekonomik büyüme ve istikrarı desteklemek için Karayipler ve Latin Amerika'da çalıştığına dikkat çeken Joe Biden, "İspanya ve ABD, demokratik kurumları güçlendirmek, hukukun üstünlüğünü güçlendirmek, ekonomik refahı yaymak ve göçü yönetmek için Latin Amerika ve Karayip bölgelerindeki diğer ülkelerle birlikte çalışıyor. Bugün ortak taahhüdümüzü yeniden teyit ediyoruz. Birlikte çalışmaya ve Covid-19'dan iklim değişikliğine kadar dünyayı etkileyen en büyük zorluklarla birlikte mücadeleye devam edeceğiz" şeklinde sözlerini tamamladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1610136/biden-transatlantik-ittifakimizi-guclendiriyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.