ABD'den Türkiye ile ilgili "F-16" kararı!

Türkiye’ye muhtemel F-16 savaş uçağı satışına, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden yönetiminin destek verdiği bildirildi.
Mevlüt Peker
|
29 Haziran 2022, Çarşamba - 18:50
ABD'den Türkiye ile ilgili "F-16" kararı!

Türkiye’nin dün İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine vetosunu kaldırması sonrası Washington yönetiminin, Türkiye’ye muhtemel F-16 savaş uçağı satışına destek verdiği belirtildi. Gazetecilere demeç veren Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, "Türkiye’nin güçlü savunma yeteneklerine sahip olması NATO’nun savunmasını güçlendirecektir. ABD, Türkiye'nin savaş filosunun modernizasyonunu desteklemektedir. Çünkü bu NATO güvenliğine, dolayısıyla ABD’nin güvenliğine bir katkıdır" ifadelerini kullandı.

F-16 savaş uçağı satışına dair sürecin sürdüğü bilgisini veren Celeste Wallander, satışın gerekli tüm yasal süreçlerden geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

ABD, Türkiye'ye bir şey teklif etti mi?

Üst düzey bir Washington yönetimi yetkilisi ise, İsveç ve Finlandiya ile yaptığı anlaşmanın bir parçası olarak Amerika'nın Türkiye'ye hiçbir şey teklif etmediğini kaydederek, ABD’nin de Türkiye'den herhangi bir talebinin olmadığını vurguladı. Yetkili ayrıca, Amerikalı yetkililerin Ankara'nın F-16 savaş uçağı satın alma talebi ile ilgili süren teknik görüşmelerin devam ettiği bilgisini verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre’ye mektup gönderdi

Türkiye, Ekim 2021'de Amerika Birleşik Devletleri'nden Lockheed Martin yapımı F-16 savaş uçaklarından 40 adet ve mevcut savaş uçakları için modernizasyon kitlerinden de 80 adet satın almak istemişti. Mart 2021'de ise ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan Kongresi'ne F-16 satışı ile ilgili mektup göndermiş ve satışın ABD çıkarlarına uygun olduğunu belirtmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1613003/abdden-turkiye-ile-ilgili-f-16-karari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.