Finlandiya ve İsveç'in üyelik müzakereleri tamamlandı

NATO, Finlandiya ve İsveç'in Madrid zirvesinde kararlaştırıldığı şekilde üyelik müzakerelerinin tamamlandığını açıkladı.
Ankara Masası
|
05 Temmuz 2022, Salı - 11:41
Finlandiya ve İsveç'in üyelik müzakereleri tamamlandı

NATO, Finlandiya ve İsveç'in Madrid zirvesinde kararlaştırıldığı şekilde üyelik müzakerelerini tamamladığını açıkladı.

NATO'dan yapılan açıklamada, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ile İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'in başkanlık ettiği heyetlerin dün Brüksel'de üyelik müzakereleri toplantısına katıldığı aktarıldı.

Açıklamada, her iki ülkenin de NATO üyeliğiyle siyasi ve askeri yükümlülüklerini yerine getirme taahhütlerini bildirdiği ifade edildi.

İsveç Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise "İsveç'in NATO üyesi olarak sağlaması gereken tüm şartları yerine getirdiğini belirttik. NATO üyesi olarak İsveç, NATO'nun genel yeteneklerine ve tüm müttefiklerinin güvenliğine katkıda bulunacaktır" denildi.

Protokol imzalandı

NATO üyesi ülkelerin temsilcileri, İsveç ve Finlandiya'nın İttifaka katılım protokollerini imzaladı.

İmzanın ardından  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,açıklamada bulundu.

Stoltenberg,''Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilerek, Madrid Zirvesi'nde imzalanan üçlü muhtıra neticesinde ortak bir noktaya varıldığını ifade eden Stoltenberg, "Halklarımız daha güvenli olacak." dedi. 

Stoltenberg, iki ülkenin en yeni üyeler olmasıyla ilgili onay sürecinin bugün itibarıyla başladığını dile getirerek, NATO'nun kapılarının Avrupa demokrasilerine açık olduğunu vurguladı. 

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da "Terörizm hepimiz için ciddi bir tehdit." ifadesini kullanarak, ülkesinin NATO'nun güvenliğine katkıda bulunacağına işaret etti. 

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de ülkesinin gelecek NATO üyesi olarak, tüm müttefiklerin güvenliğine katkı sağlayacağını kaydetti.

NATO'nun Madrid zirvesinde İsveç ve Finlandiya'ya resmi üyelik daveti yapılması kararı alınmıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1635418/finlandiya-ve-isvecin-uyelik-muzakereleri-tamamlandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.